hemma-hos-makeover-feelgood-romaner

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen - jag läser helst böcker som är på samma tema som det humör jag är på, dvs böcker som innehåller mycket vintage, mode, inredning, häxerier, osv osv (utom deckare, jag föredrar ond bråd död i böcker/tv/film, inte i verkliga livet), jag vill verkligen dränka mig helt och hållet i det som inspirerar mig just för tillfället. Jag har tre bokhyllor mer eller mindre fyllda med facklitteratur om alla mina favorithobbies, men jag har mycket fiction också (drygt tre bokhyllor fulla), och många av dom böckerna är på mina favoritteman. Folk som inte läser kan fråga sig vad man ska med så mycket böcker till, eller vad man ska ha böcker till som man redan har läst, och det här är en stor anledning för mig - att kunna plocka fram gamla favoriter, och att få återbesöka människor och miljöer som jag tycker om. Det är som att hälsa på gamla goda vänner!
 
Jag tänkte bjussa på några gamla goda vänner som är bra på inredning - böcker jag gärna läser och läser om när jag är på inredningshumör. Det är böcker med vackra hem, eller ganska skruttiga hem som blir vackra (jag älskar makeovers av alla de slag!), och om ni också gillar att kolla hemma hos, om ni är intresserade av retro och vintage, då kan det här vara något för er också. Det är förresten inte bara böcker jag gillar för att dom peppar lusten att fixa hemma, det är böcker jag gillar för att dom är över lag bra - det ena funkar inte utan det andra!
 
Jag är med i en läsgrupp på facebook (det finns säkert fler, men den jag är med i är bra, så då räcker det med en), feelgoodböcker efterfrågas ofta, men dom här nämns sällan. Synd, tycker jag, dom är väldigt feelgood, väldigt trevliga, och särskilt i första boken så är en lägenhet nästan en egen karaktär i boken. Dessutom så binds den nutida historien ihop med en dåtida historia, och för mig som alltid gillat historiska böcker så är det absolut en bonus!
 
Victoria Claytons böcker har jag älskat i många år, tyvärr så är det bara ett fåtal som översatts till svenska, och resterande böcker är svåra att få tag på på loppisar och secondhand (som är i princip det enda sättet jag har råd att köpa böcker). Hon är en bra representant för Aga saga-genren - engelsk landsbygd, ruffiga hus som fixas upp, ruffiga relationer som fixas upp (fast just det är inte min favoritdel, relationerna är helt enkelt svåra att undvika i böcker), det är mysigt som bara den... Tänk chiclit, fast dess lantliga kusin!
 
Böckerna om Mademoiselle Oiseau är egentligen barnböcker, men det struntar jag i - dom är så himla bra, även för en medelålders dam som jag! Illustrationerna är precis lika fantastiska som omslagen lovar, och berättelserna är lika vackra och finurliga som illustrationerna, dom går verkligen hand i hand. Jag önskar att böckerna nån gång ska bli animerad film, men sån tur lär jag väl inte ha. Plan B är att jag önskar att en fjärde bok skrivs, heller förr än senare!
 
Även om omslagen skiljer sig mycket i stilen, så är det här en och samma serie - den handlar om Anna-Lisa som öppnar retrobutik i Roslagen, och hur hennes ankomst i den lilla byn förändrar livet för alla hon träffar där. Återigen super-feelgood, supermysig serie! (Första delen av författarens nyaste serie finns på bokrean i slutet av februari, den ska jag ta mig råd till!) Dessutom - det är inte många böcker som har så stort fokus på retro som dom här, så för oss som har det intresset så blir det verkligen grädden på moset, även om böckerna förstås kan läsas av dom som inte bryr sig ett dugg om inredning, om den inte kan köpas på Ikea och leveras hem i platta paket.
 
Ett soundtrack att lyssna på, som funkar väldigt bra till hemma-hos-makeover-feelgood-romaner:
 
 
 

Kommentera här: