drömmer om köksuppdatering

Visst är det väl typiskt, sånt som absolut inte funkar just nu (av vilken anledning det än månne vara, för mig är anledningen som vanligt pengar, förstås), kan man inte låta bli att tänka lite extra på! Just nu så vill jag fixa till köket, så gott det nu går, jag har till slut en plan, jag vet precis hur jag vill göra, så nu vill jag bara sätta igång och göra om. Det är inga jättefix, inga ombyggnationer direkt (jag hade först tänkt ta ner en vägg och flytta ett skåp, men kom fram till att det skulle innebära att jag inte fick plats med köksbord i köket längre - den planen skrotades alltså), utan bara att snygga till det som finns.
 
Mitt kök är indelat i två delar, utanför bild till höger finns diskbänk, spis, vedspis och köksbord, och världens fulaste golv skymtar, det ska nångång bytas till schackrutigt. På bilden ovan, så är det som synes helt ofixat, köksbänken är full med grejer som jag lagt upp till försäljning (folk köper trögt, jag hade hoppats hitta köpare till betydligt fler saker vid det här laget). Det finns en del opraktiska saker jag vill fixa nångång, som tvättmaskinen under köksbänken, den står på en platta med hjul, och måste dras fram och kopplas ihop med vattnet varje gång jag ska tvätta, superbökigt, vilket gör att den står ibland framme alldeles för många dagar i stöten. Den vill jag permanent koppla in på vattenledningen, och så fixa så att jag kan använda den på plats, tanken är att kapa bänkskivan, sätta på gångjärn, och så bara kunna fälla upp den när jag ska tvätta. Men det är en plan för när jag har råd att anlita rörmokare. Vad jag vill göra är detta:
 
I ett inredningsreportage såg jag hemmahosmatildas hem, och deras köksluckor är precis vad jag vill ha. Jag funderade på om det skulle gå att göra luckor av plywood, men dom har ett kök från Ikea, Askersund, och eftersom mitt kök också är från Ikea, så skulle det bara vara att byta luckorna. Eftersom jag bara vill byta dom nedre luckorna och lådfronterna, så är det inte gigantiskt många, fyra luckor och tio lådfronter, det är inte orimligt dyrt. Kan jag dessutom sälja dom gamla luckorna, så är det ännu bättre! Å, och ett måste när jag fixar underskåpen - att sätta lister i nederkanten, nu är det öppet under, så opraktiskt!
 
Rusta får bara mer och mer fina tapeter, det är inga problem att hitta något fint numera, inte ens om man gillar mörka färger och en massa mönster. Kollar man noga på bilden på mitt kök, så ser man att jag har den här tapeten ovanför köksbänken. Jag tycker jättemycket om den, och har den gärna på alla väggar i hela köket, men först och främst vill jag ha den här, ovanför köksbänken, ända upp till tak - för ovanskåpen vill jag ta bort. Att plocka bort skåp till förmån för öppna hyllor är numera lika vanligt i hem som fondväggar, när jag började plocka av skåpluckor på 90-talet så tyckte folk fortfarande att det var knepigt, och är det inte opraktiskt? Jag gillar öppenheten med öppna hyllor (eller luckfria skåp), och dessutom - köper jag på mig en massa fina saker, klart att jag vill visa upp dom! Det ger också en möjlighet att få in mer mönster och färg i inredningen - som här, där jag vill fylla väggen med barocka blommor. Att ta bort överskåpen är också ett sätt att få in några kronor, och att slippa lite jobb - lägger man ut dom till försäljning billigt, mot att köparen plockar ner dom, så slår man två flugor i en smäll!
 

Jag vill inte ha vanliga släta hyllplan, definitivt inte vitmålade, utan jag vill ha såna här, med den ruffa ytterkanten kvar. Det skulle bli jättesnyggt mot den mönstrade tapeten, och ger mer karaktär och känsla. Det här snygga köket tillhör Nichol Naranjo, jag hittade henne på instagram på den tiden hon inredde murrigt. Nu är alla hennes väggar vitmålade, det är också snyggt, men jag saknar det mörka, inredningen kommer fram så snyggt mot en mörk bakgrund. Om man gör en snabb sökning på pinterest, så kan man tex hitta en massa bilder på hennes kök, både murrigt och vitt, det är som sagt snyggt båda delarna, och dom här hyllorna och den grova köksbänken är en stor anledning till snyggheten!
 
Apropå köksbänk, så behöver jag en ny sån också, den jag har är en grå typ fuskgranit, som jag klätt med dekorplast, som börjar vara mer än lovligt sliten. Köksbänken har jag inte bestämt mig för än, och det är i och för sig ingen brådska - det lär dröja innan det blir dags för köks-makeover. En tjock träskiva med mycket karaktär, som på bilden ovan, vore inte helt fel, men jag vet inte om det skulle vara bra tillsammans med Ikeas "plywood"-luckor. Belysning över köksbänken är också en grej att fundera på, att antingen sätta in spottar eller en skena under den understa kökshyllan, eller att hänga små lampor på rad från taket. Men jag har som sagt tid på mig att fundera!
 
Det här är alltså mina planer för köket, det är inga jätteförändringar (även om slutresultatet skulle bli en stor förändring), det är inte fråga om jättekostnader, men just nu är det utom räckhåll. Men jag har i alla fall en plan, jag vet vad jag vill ha, och jag vet vad jag har att sikta på. Nån dag så blir det!
 

Kommentera här: