fredagsfavoriter - mat, kläder och målade böcker

En stor favorit den här veckan, är att jag fick tummen ur idag, och klippte gräset på framsidan - det ska regna i flera dagar framöver enligt väderappen i min mobil, och eftersom gräset redan var alldeles för långt, så kändes det inte bra alls att behöva vänta tills nästa vecka någongång med att klippa det. Tyvärr så är det så jag funkar - för att få saker gjorda, så krävs det tidspress! Nu skulle jag bara ha haft något som tidspressade mig att rensa bort allt ogräs ur rosenbuskar och rosenrabatt, för dom ser för jäkliga ut, det är knappt att man ser att det växer rosor där... Jag skulle också ha flyttat mina pioner från rosenrabatten, dom har inte utrymme att växa där, men jag vet inte var jag ska flytta på dom... Vore det inte för att jag nu fyllt perennrabatten med japansk spenat och potatis, så kanske det hade varit ett alternativ, fast det skulle förmodligen kräva att jag flyttade på ett par växter, för visst blir pion ganska stor? Just dom sakerna är förstås inga favoriter, sånt som jag inte får gjort i trädgården fast det behövs, men att gräset är klippt, det gillar jag!
 
Annars så trodde jag faktiskt att dagens favoriter skulle vara på inredningstemat (igen), men så blev det faktiskt inte (det blir säkert det nästa vecka! ^_^) - jag är supersugen på att fixa och greja inomhus, och superfrustrerad när det inte finns något jag kan fixa och greja med... Alltså så tittar jag på hemma hos och hemmakeovers och blir pepp och inspirerad, och avundsjuk och ännu mer frustrerad, men efter peppen och inspirationen brukar vinna, så fortsätter jag att titta på dom... Jag har tittat på båda säsongerna av Happy to be Home with the Benkos (jag tror att det senaste avsnittet var det sista på sista säsongen), och det var inte många rum som jag inte älskade - jag håller på att övertala mig själv att inte börja om från början och titta på serien igen...
 
Men som sagt - idag blir det inga inredningsfavoriter! Det blir lite mat, lite kläder, och lite målade bokomslag!
 
 
Vikingar har jag alltid varit svag för, och när jag såg Vikings för 4-5 år sedan så triggade det igång ett litet vikingskov - jag hade till och med en period då jag gjorde ett försök att äta som vikingarna gjorde (ett av alla mina försök att ta kontroll över kosten, och att få det att funka ekonomiskt och näringsmässigt, och att jag dessutom lagar maten - mat funkar bäst hos mig som projekt, men tyvärr så håller det sällan någon längre tid). Den här videon kunde jag sålunda inte låta bli att titta på, och återigen så blir jag intresserad av att äta mer vikingmat, fast jag vet inte hur bra det funkar att kombinera med ransoneringen... Vikingarna åt mycket kött, fisk och mjölk, dels är allt det väldigt ransonerat, dels så äter jag varken kött eller fisk (om jag äter det så är det väldigt begränsat vad jag äter - småskaligt uppfött, renkött, vilt och egenfiskat, i princip - jag äter som jag äter för att minska mitt klimatavtryck, och storskalig köttproduktion är bland dom största skurkarna), och jag väljer bort komjölk till förmån för huvudsakligen havremjölk (havre åts i och för sig av vikingarna, så det är inte så långt borta), men det är som sagt begränsat pga ransonering. Men - dom åt också rotsaker och kål och sånt, och dom hade inte socker utan honung var deras alternativ för sötma i maten, och så lite socker som jag använder så kan jag defintivt byta ut en del mot honung. Däremot så hade inte potatis kommit till Europa på vikingatiden, och potatis äter jag en hel del av... Men - det behöver inte vara allt eller inget, man kan ta till sig inspiration från här och där och göra sin grej av det! Men - det jag ville säga med allt mitt svammel, var att den här videon var en av veckans favoriter! ^_^
 
 
Jag har tittat på betydligt mer japansk matlagning än vikingamat den här veckan - Miwa's Japanese Cooking är en favoritkanal, allt hon gör ser väldigt gott ut, och det ser sällan svårt ut, och det är ofta veganskt. Hade jag varit smart, så hade jag haft ett anteckningsblock bredvid mig när jag tittar på hennes videos, för självklart så kommer jag inte ihåg hennes recept - det smartaste hade varit att pausa videon och skriva ner dom... För självklart så blir jag sugen på japansk mat när jag ser henne laga en massa gott! Hade jag varit bättre på att laga mat, och hade dom vanligaste smaksättarna varit billigare och mer tillgängliga, då hade jag helt klart ätit mer japanskt! Tex frukost - en japansk frukost ser hundra gånger roligare ut än min vanliga frukost, med te med ett par mackor (utan pålägg dessutom) - jag skrev ett helt inlägg om det i vintras!
 
Förresten, budgettips: istället för att köpa dyrt japanskt ris/sushiris, köp vanligt grötris - betydligt billigare, och funkar hur bra som helst! Jag byter också ut risvinäger mot vit balsamvinäger, det är lite billigare, och väldigt gott!
 
 
Det är evigheter sedan jag målade på böcker (förutom Sagan om Ringen, som jag målade för inte så längesedan), och när jag ser dom här ommålade bokomslagen så blir jag jättesugen på att måla fler! Här målar hon över pocketböcker med omslag från filmerna/serierna, det är inte så jag gjorde det - jag har målat över tråkiga inbundna böcker, och dessutom hela omslaget, framsida, baksida och rygg (här målas bara framsidan om), men det är sånt som är kul med att kunna göra saker själv - man är fri att göra sina egna tolkningar och versioner! Tyvärr så har jag för tillfället inga böcker med tråkiga omslag, antingen så har jag kvar skyddsomslaget, eller så är själva pärmen omslaget, och har alltså redan motiv och titel.
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av aestlein (@aestlein)

 
Jag har inte ont om skor egentligen (utom vinterskor - jag slängde tre par i vintras, skor som var utslitna och trasiga, jag har kvar mina näbbstövlar, men dom måste lagas, och lyckas jag inte laga dom, så har jag skopanik i vinter - då blir det kallt om fötterna!), men jag känns ha ont om skor som känns "rätt". Jag har många par chelseakängor, såna behöver jag inga fler av. Jag har ett par Dr Martens-sandaler, dom är jag jätteglad för, men skulle gärna vilja ha ett till par sandaler i en annan stil (jag har ett par Ecco-sandaler också, men mina fötter tycker inte om dom, så jag ska försöka bli av med dom). Jag har förstås mina nyköpta oxfordskor, dom tycker jag mycket om, och ser fram emot att börja använda dom - jag hoppas att dom är sköna och funkar på fötterna! Jag har ett par sneakers, men dom är inte alls vad jag vill ha - jag gillar sneakers med chunky sula (tjock och kraftig, alltså), men dom jag har nu är chunky på helt fel sätt (dom går att använda, så jag använder dom tills jag hittar något bättre). Jag har ett par gröna Converse, Converse är alltid snyggt, men tyvärr så mår inte kroppen så bra av dom (jag har fler skor i samma stil, med samma platta sula, och dom är på samma sätt usla för kroppen, det var därför jag panikköpte mina sneakers, för att ha skor jag kunde gå en bit i). Jag har några snyggskor, men dom använder jag sällan, jag klär ju aldrig upp mig...
 
Den här videon är som en enda stor sko-önskelista, i princip varenda par är helt perfekt, och jag skulle nästan kunna byta ut alla mina skor rakt av mot hennes skor! ^_^
 
 
Jag har några plagg med folkkänsla i min garderob, min lusekofta, mina näbbstövlar, min rödrandiga kjol tex, men jag vill gärna ha några fler plagg. Inte för att jag vill klä mig i folkdräkt, eller ens något som liknar folkdräkt, utan för att jag vill kunna klä mig lite såhär - "vanliga" kläder, men med detaljer som känns folkkonstiga! Lina Odell klär sig alltid så fint, och den här videon är inget undantag!
 
Apropå mat, så ska jag ta och värma på lite middag, det är samma mat som jag åt till lunch, och tyvärr så var den inget vidare då, och lär inte vara något vidare nu heller... Rent teoretiskt så borde det ha funkat, jag stoppade grönsaker i en kastrull som borde ha funkat tillsammans, jag kryddade så att det borde ha smakat ok i alla fall, men det var otroligt meh... Men - jag hade i årets första japanska spenat, det gillade jag i alla fall, även om jag lyckades få till den helt och hållet smaklös... Jag ska försöka krydda på maten lite mer när jag värmer på den, men som jag sagt förut, jag är inget vidare på att laga mat, och att rädda mat som inte är god, det är över min matlagningskompetens, jag vet helt enkelt inte hur jag ska få till det. Eftersom jag inte slänger mat om jag inte absolut måste, så kommer jag att äta upp maten ändå, men jag hoppas att jag får till något mer ätbart imorgon!
 
Idag lyssnar jag på en av mina mest lyssnade spellistor:
 
 

Kommentera här: