tjusiga tisdag - en folklig kjol

Ni kan inte ha missat att jag varit på folkkonstigt humör den senaste tiden, och när jag lyckades hitta ett väldigt lämpligt tyg i gömmorna (det var en gardin en gång, tror jag) och en perfekt beskrivning på youtube, så slängde jag ihop en kjol förra veckan. Eller, slängde ihop och slängde ihop - man kanske inte kan kalla det slänga ihop när man syr för hand, och när det då tar flera dagar att sy... Men om jag hade haft en fungerande symaskin, så hade det varit "slänga ihop", för det är verkligen en jätteenkel modell, inte många sömmar alls, och inte ens ett blixtlås till stängning, bara två knappar. Dessutom, något som imponerade mig med sin genomtänkthet - folkdräkter är gjorda för att kunna bäras genom ett helt liv, och kanske dessutom kunna ärvas, alltså är dom gjorda för att kunna sys ut och sys in vid behov (därav dom veckade/rynkade kjolarna, det finns nog med tyg för att kunna anpassa storleken om man går upp i vikt med åren), och i beskrivningen som jag följde, så sparade hon en "flärp" på linningen, så att man kan ta ut kjolen vid behov, utan att behöva skarva på linningen. Praktiskt!
 
(Det är första försöket att ta selfies på avstånd med min systemkameran, och så duggade det dessutom, så jag skyndade mig allt vad jag kunde, därav dom suddiga bilderna - men det får vara som det är, det går att någorlunda se hur jag ser ut i alla fall!)
 
En annan skillnad mot hur jag brukar sy kjolar, är den smala linningen - jag kommer definitivt att fortsätta med att sy smala linningar, det är mycket bekvämare än en bredare, särskilt när man sitter ner! Kjolen sydde jag kortare än en folkdräktskjol, den är mer 50-tal i längden, så den känns lite mindre gammaldags. Eller, gammaldags känns den ändå, men det känns som en lite modernare version av gammaldags. Som synes, så vek jag upp en rejält bred fåll, jag klippte inte av någonting på längden, så om jag vill ha kjolen längre i framtiden, så finns det gott om tyg att släppa ner.
 
Den röda koftan är en gammal kashmirkofta som jag köpt secondhand för hundra år sedan (jättelänge sedan i alla fall!), och så har jag sytt på blomapplikationer, dom kommer från ett blommigt tyg som förstås också är köpt secondhand. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om blommorna på koftan, om jag gillar dom eller inte, men dom får vara kvar tills jag har bestämt mig. Lusekoftan är också köpt secondhand, förstås! Likaså dom röda muddarna som sticker fram under koftärmarna, den svarta tröjan underst, och skorna (som sjunger på absolut sista versen, fötterna var rätt fuktiga och kalla efter den här promenaden!), strumpbyxorna är däremot köpta nya - svarta strumpbyxor i min storlek är inte lätt att hitta secondhand!
 
 
Det är alltså den här beskrivningen jag följt när jag sydde min kjol.
 
 
I den här videon så syr hon en sarafan-klänning, det är svårt att se hur den ser ut på stillbilden ovan, men den är veckad upptill, över byst och överdelen av ryggen, och så är resten av den vid och lång - empireskärning är väl det korrektaste namnet på den skärningen, eller mammaklänning, men det låter betydligt mindre tjusigt. För tjusig är den här klänningen! Så jag ska hålla ögonen öppna på loppis framöver efter ett lämpligt mönstrat bomullstyg i tillräckligt stor mängd för att kunna sy den här klänningen, för en sån vill jag ha! Att hitta nog mycket tyg i en färg och ett mönster jag tycker om, det är något av en utmaning, men mirakel sker, och förhoppningsvis så är det här ett av dom tillfällena!
 
Jag fick förresten dom här skorna som tips av kvinnan i videosarna ovan, som sommaralternativ till näbbstövlar (som jag ser fram emot att använda i vinter till min nya kjol!), näbbskor! Jag har sett liknande på loppis några gånger, men aldrig i min storlek tyvärr. Jag köper ju helst inte nyproducerat (om det inte är hållbart producerat, och det har jag förstås inte råd med, jag har inte ens råd med billigaste fast fashion), men går det inte att få tag på secondhand så finns det ibland inte några andra alternativ. Det här är från en finsk butik, så frakten kostar lite mer, men kolla priset! Lägg på en nolla, så motsvarar det ungefär priset i SEK - 600-650 kr, det är riktigt bra pris (här är en liknande svensk modell, den kostar 1740 kr)! Ett par såna här skor ligger faktiskt inom ramarna för vad jag nångång kan hoppas kunna köpa, åtminstone ifall FK godkänner min ansökan om sjukersättning!
 
Dagens soundtrack är gruppen som fick mig att upptäcka folkmusik för sådär 30 år sedan:
 
 

Kommentera här: