funderar på billig och bra mat

Det finns fördelar med att vakna klockan tre på natten utan att kunna somna - klockan åtta hade jag hunnit läsa ut en bok, tvätta nästan två maskiner, koka två grytor bönor, gjort en liten bröddeg och varit ute med Alice... Och istället för att sova en stund på förmiddagen, så kokade jag soppa istället - det återstår att se hur länge jag kan hålla mig vaken innan tröttheten kommer ikapp mig...
 
 
Jag har i många år sökt efter en fungerande diet, i yngre dagar en som jag gick ner i vikt av, på senare år en kost som min krångelmage fungerar på, som dessutom är billig. Oftast vinner billig, och jag äter uselt - ensidigt och näringsfattigt. När jag på senaste dagarna kollat efter hur vikingarna åt, så ser jag en kost som ser ut att kunna fungera för mig - olika sädesslag (i form av gröt och bröd tex), rotfrukter, honung, baljväxter, svamp, frukt och bär, kött och fisk (fast jag föredrar då baljväxter för protein), mjölkprodukter och ägg (jag använder huvudsakligen sojamjölk, men havremjölk och ärtmjölk faller kanske mer innanför ramarna). Med honung som sötningsmedel så utesluts naturligt godis och andra sötsaker, något som vore väldigt bra om jag lyckades med, socker är ett problem för mig. Det är ingen konstig mat, det är råvaror som är grunden i svensk mathållning ända till modern tid, det är billigt... Det är mycket kokt mat, grytor, soppor, gröt, något som förmodligen glädjer både IBS och gallstenar. Både min mage och min plånbok borde godkänna! Lite surt och efterklokt - varför köpte jag inte billiga rotfrukter på Coop förra veckan?
 
Dagens snabba recept: soppan (som blev en gryta) är bara morötter, rotselleri, pintobönor och klimp kokt i buljong och lite kryddor. Morgonens bröd är min go-to när bröd saknas, ett enkelt bröd stekt i stekpanna: 2,5 dl vetemjöl, lite bovetemjöl (eller annat mjöl), 1 tsk bakpulver, lite honung (använde maskrossirap), 0,5 tsk salt och vatten till en deg. Låt degen vila en stund och kavla ut till ett stort eller ett par mindre platta bröd som steks i stekpanna, ev i lite olja. 
 

Kommentarer:

1 Lisa:

Låter jättegott :)

Svar: helt ok! jag kan absolut krydda äventyrligare, men är oftast trist och håller mig till salt och vitlöks-/citronpeppar, och persillade eller spiskummin om det känns funka till maträtten (det gjorde det inte här), det har alltså potential till jättegott, men hos mig så blev det bara helt ok! :D
Miss Kitten Heart

Kommentera här: