från apelsin till smör, från ränder till tapet och gardinfunderingar och christine mcconnell

Idag var jag ute och skottade på förmiddagen (nästan hela gården är färdigskottad nu, jag tar det sista i eftermiddag eller imorgon, innan det börjar snöa igen...), och vädret var himmelskt skönt - jag hade bara stickad tröja, halsduk och vantar (och skor och inomhuskläder förstås!), och jag blev svettig. Sol och blå himmel och runt nollan, idag är det väder för att vara ute och grilla!
 
Solen får mig också att tänka på en sak som har stört mig i snart tre år nu - den gula färgen på snickerierna i köket... Jag matchade den efter dom gula ränderna i mina regnbågsrandiga tapeter, men vad som i en rand ser ganska neutralt gult ut, blev på snickerierna alldeles för orange. Jag ville ha (och vill fortfarande ha) en ljusigare, smörigare gul, och i framtiden så står en ommålning på schemat. Men det blir långt i framtiden, jag har andra projekt som det känns mer bråttom med, dvs hallen och trappen, dom har kvar den mörkgröna färg jag målade för sådär 6 år sedan, och det är mer än på tiden att hallen blir ljusare och färggladare! Eller ja, jag vet inte om det blir så färgglatt, det jag har fastnat för är någon slags tegelrosabeige nyans, men jag kan ju ändra mig innan jag kommer så långt (även om jag faktiskt har hållit fast vid samma tanke länge nu!). Trappstegen ska skrapas fram, furun som jag var så snabb med att måla över när jag köpte huset, den saknar jag faktiskt nu! Det tog 1½ år att göra om köket, och även om det inte tar lika lång tid att göra om hallen, så får det ta sin tid - steg ett är att köpa snickerigrund (jag tror att jag sett att Dollarstore har billigt) och att köpa en färgskrapare, och sedan får det som sagt ta den tid det tar! En till sak som jag vill göra om, fast det bara gått knappt två år, är att måla om vardagsrummet - jag tycker att det är fint med det svartvitrandiga, men jag saknar färg och jag saknar tapeter. Jag har ingen aning om vilka tapeter jag vill ha (återigen så lär jag vara beroende av tex Marketplace för att hitta billiga tapeter, kökstapeterna hittade jag ju där, för 60 kr/rullen), men vilken tapet det än blir, så är steg nummer ett att måla över ränderna med vit färg - återigen så finns det på Dollarstore, jag använde den när jag målade över tapeter och målarfärg i kök och vardagsrum sist, och även om den är billig så funkar den hur bra som helst till det. Ja, att jag inte är helt nöjd hemma, det har jag sagt mer än en gång förut, men nu känns det som att jag vill göra om precis överallt...
 
När jag höll på att bestämma mig för att jag faktiskt vill måla om snickerierna i köket, så gick jag tillbaks till min ursprungliga inspiration - Christine McConnells kök i hennes gamla hus. Det är så himla fint! Färgerna är fina, och hela stilen är fin, hur hon blandar retrokänsla med en lite gulligare gothkänsla (pastel goth kanske man kan säga, fast det egentligen är en helt annan stil). Egentligen så vill jag ha mer retro i mitt kök - huset är ändå från 1945/46 sådär ungefär, att inreda mer i 50-talsstil skulle passa helt perfekt! Men, det är svårt att få till den känslan, med tråkiga köksskåp från Ikea, lister med allmogestil, och panel som hamnar någonstans mittemellan allmoge och Ikea (mest av allt så känns den 80-tal). Fick jag önska helt fritt, så skulle jag gärna köpa ett gammalt 40-/50-talskök som någon ska riva ut, slänga ut mina Ikeaskåp, riva ut alla lister och paneler och byta ut dom, och ja - måla om snickerierna förstås, även om det inte skulle vara så mycket snickerier kvar sedan jag bytt ut lister och paneler. Ja, och så har jag förstås mina planer på att byta det fula stenimitationsgolvet mot svartvitrutigt, men det ska jag göra vilket fall som helst. Mitt hus är gammalt, det skulle helt klart passa bäst med ett lika gammalt kök!
 
Men ja. Några bilder från mitt drömkök, min stora inspiration:
 
 
 
Dom gothiga detaljerna är inte så många, och väldigt diskreta, men kolla på snickarglädjen på den nedersta bilden här ovan, intill skåpet - hon har gjort dom i form av spindelnät! Den här sortens gardiner har jag funderat på till vardagsrummet ett bra tag nu, men jag misstänker att det inte blir bra, fönstren är för små, det blir väldigt mycket gardin och väldigt lite fönster av det hela. Fast å andra sidan, Christine McConnell har samma slags gardinuppsättning i alla sina fönster, och en del ser inte ut att vara mycket större än mina, så det kanske kan gå ändå. Kolla själv får ni se!
 
 
 
 
Som sagt - hon har samma grundstil på gardinerna mest i hela huset, men med mindre variationer, och kollar man tex på dom i vardagsrummet, så skulle det kunna funka i mina vardagsrumsfönster också. Men, än är det bara en tanke, jag behöver hitta tyg först, och lyckas lösa symaskinsbristen. Förresten, kolla hennes väggar - det som ser ut som tapeter är faktiskt målat! Ibland målar hon "tapeter" på fri hand, ibland med schabloner, och det blir hur bra som helst! Å, och förresten igen, det är nästan bara köket som är sådär ljust och pastelligt (och sovrummet), resten av huset är åt det murrigare hållet. Man måste inte ha samma stil i hela hemmet, för att det ska fungera, men att ha någon slags gemensam nämnare, en röd tråd, det hjälper. Men - den röda tråden behöver faktiskt inte vara mer än att man genom hela hemmet bara väljer saker man älskar, för väljer man saker som man älskar, då blir det för det mesta bra!
 
Är ni som mig, och inte nöjer er med att titta på bilder, så titta på hela videon! Jag har sett den många gånger, och måste nog se den igen nu - som sagt, det är så himla fint, det är mitt absoluta favorithem, alla kategorier! Förresten - hon sålde sitt gamla hus för några år sedan, och har nu ett viktorianskt mansion. Jag tyckte att det var så sorgligt, att hon skulle sälja huset, jag kunde bara tänka på hur hemskt det skulle vara om köparen gjorde om det helt och hållet (vilket dom flesta tyvärr skulle göra). Men - den som köpte huset använder det nu som air bnb, och det går att hyra det! Det skulle jag hemskt gärna vilja göra! ^_^
 
 
Dagens soundtrack är förstås väldigt gult!
 
 

Kommentera här: