ett färdigmålat vardagsrum

Nu när baksidan och vedboden nästan tinat fram, så var jag precis ut och snickrade lite. Eller ja, snickrade - katterna har en hylla utanför köksfönstret, och hyllan dom hade innan (skivan till ett gammalt teakbord) hade överlevt sig själv och behövde bytas ut. Så jag hittade en bräda i vedboden, och skruvade upp den istället. Eftersom jag bara har tillgång till sånt jag redan har hemma, och bara har tillgång till visst mycket (eller litet!) ork, så blev det som det blev - brädan är för smal för konsollerna, så jag satte en smalare regel innanför, jag ska leta redare på en tunnare och bredare bräda och skruva fast ovanpå dom här två, så blir det förhoppningsvis någorlunda hållbart. Men redan nu, som det är, så är det ändå bättre än vad det var innan. Men jag hade behövt skaffa några konsoller som passar (och som inte är skeva och vinda efter flera tusen katthopp genom åren) och snickra en riktig hylla, men någorlunda är bättre än inget!
 
Och från det ena DIY:et till det andra, så går vi vidare till ämnet för dagen: vi ska kika på mitt färdiga vardagsrum! Ni har ju redan sett ena halvan, den blev klar för tre veckor sedan (ganska bra jobbat, för att vara mig - köket tog ju bara ett år att tapetsera klart...), nu är det dags för andra halvan. Jag missbedömde helt hur mycket jobb det var och hur lång tid det skulle ta, att måla den här sista randiga väggen - den är ju dubbelt så stor som den första randiga väggen, men det tänkte jag inte på... Och så sitter det ett element under fönstret, så det blev mer pill med det också. Men klar blev jag till slut, även om jag nu är rätt slutkörd, och har ont i kroppen (och händerna - att man kan få så ont i händerna av att måla ränder!), men jag är jättenöjd, så det var värt det!
 
Slutpratat, nu kollar vi på lite bilder istället (och så pratar jag lite till om dom...), eller ja, vi kollar på många bilder:
 
När man inreder ett hem, så måste inte alla rum matcha, jag gillar när varje rum berättar sin egen historia, men dom måste ändå fungera när man ser dom tillsammans - för det är ju sällan som ett rum i ett hus inte har någon slags relation till något/några av dom andra rummen. Och såhär ser det ut, när man kollar in i vardagsrummet från köket. Stilarna är helt olika, färgskalorna är helt olika, men ändå har dom saker gemensamt, och det syns att dom två rummen finns i samma hus. Ränderna håller förstås ihop rummen, retromöblerna likaså, men också att båda rummen nästan känns tagna ur ett barnprogram eller en serietidning, eller om man ser på det genom rosenfärgade glasögon - som ur en Wes Anderson-film (det är drömmen, att inreda som i Wes Andersons filmer, dom är fantastiskt tjusigt inredda, färgglatt och quirky och personligt).
 
Förresten - kolla bokhyllan bredvid dörröppningen! Den är skott rak, det är huset som är så snett! Så när jag har målat ränderna, så har jag fått välja om jag ska rikta dom efter mitt sneda hus, eller om jag ska måla dom med vattenpasset, så att dom blir faktiskt raka. Jag valde det senare, så kollar man på närmare håll och jämför med fönster, dörröppning och sånt, så ser dom sneda ut, men intrycket på håll är att dom är raka. För det är dom, alltså, ränderna, det är huset som är snett...
 
Går man några steg till, så möts man av det här - ett teakbord, en grön sammetssoffa och en svartvitrandig vägg. Mission accomplished! Det tar en stund för ögonen att vänja sig vid att det ser ut såhär nu, och att jag inte har bruna väggar längre, men jag är nöjd! Det blev verkligen en helt annan känsla i vardagsrummet! Det finns fortfarande en hel del jag vill åtgärda, men det är småfix i jämförelse (jag vill ha en matta, men det går inte så länge jag har Bosse, som har förstört flera mattor genom åren, kuddarna funkar inte, den randiga är för stor och har burits upp till klädkammaren, dom bruna måste få nya överdrag, och jag ignorerar att dom är för stora egentligen, jag vill ha nya gardiner, dom här funkar också, men jag vill kunna byta gardiner ibland också, jag vill ha ett nytt soffbord, gärna runt - en massa småfix, som sagt!)!
 
Min moraklocka är verkligen snygg mot den randiga väggen, men ska jag vara efterklok så hade jag velat ha ränderna omkastade - till vänster om klockan är det nu en svart rand, och klockans form försvinner i den svarta randen, en vit rand hade varit bättre. Men nu är det som det är, jag tänkte inte ens på det när jag planerade ränderna. Golvlampan har fått en grön skärm, den gröna skärmen hör egentligen till fönsterlampan (som ni strax får se), men den är för stor för att ha i fönstret. Min gamla skärm på golvlampan funkade inte längre, men eftersom Beetlejuice är min stora inspiration, så är lime-/äppelgrön och lila (och rosa) mina piff-färger, så den gröna skärmen funkar bra här! Som sagt - dom bruna kuddarna ser helt fel ut nu! Dom behöver nytt överdrag, det hoppas jag att loppis kan hjälpa mig med! Dom är också alldeles för stora, men eftersom jag ligger på dom när jag kollar på film/serie (och när jag tupplurar), så behöver dom vara stora och bekväma, för soffan är inte speciellt liggvänlig egentligen. Bokhyllorna känns väldigt vita, bara jag får tag på svartvitrandig washitejp, så ska jag tejpa hyllkanterna, jag hade så förut ett tag också, det är ett bra sätt att förändra utseendet lite snabbt! Gardinerna funkar som tur är bra, dom kan hänga tills jag hittar på något annat!
 
Pläden på soffan är förstås ett loppisfynd, den passar min nya färgskala perfekt! (Det gör förresten Alice också... ^_^) Jag plockade också fram min Rae Dunn-mugg, den är självskriven i mitt nya spooky vardagsrum! Brickan som den står på är också utbytt nu, mot mina gamla underlägg med motiv från gamla skräckfilmer, jag hade gärna velat ha en ny uppsättning av dom, dom är väldigt slitna vid det här laget! Den randiga kudden stämmer bra in i stilen, men är alldeles för stor för min soffa, den är utbytt mot mina gamla vanliga gröna kuddar nu.
 
Den här lampan stod i köksfönstret förut, där passar den bra till regnbågstemat. Men den passar också bra här till mitt Beetlejuicetema, och då fick den flytta hit - jag gjorde helt enkelt en lamprockad, och bytte plats på lamporna, och den som stod här fick flytta in till köket. Det funkade också! Det är alltså den här lampfoten som har en grön skärm, men den gröna skärmen är för stor för att ha i fönstret. Den här vita lampskärmen hittade jag på en lampa på övervåningen, men jag tycker att den ser rätt trist ut som den är. Jag funderade på att måla svarta ränder på den, men i en facebookgrupp var det en som föreslog att jag skulle måla en sandorm på den istället, och det var en riktigt bra idé, jag tror jag ska göra det istället! Jag ska virka eller sy en sandorm också vad det lider, eller kanske brodera en, och så göra en matta med en - ju fler desto bättre, och det finns många DIY-versioner!
 
Här har jag plockat fram dom tyger jag har i gömmorna, som kan fungera i vardagsrummet. I mitten en närmare titt på min pläd, till höger ett randigt tyg som jag funderar på att sy gardiner av (jag gillar att det är randigt, men inte randigt på samma sätt som väggarna, så det smälter inte in och "försvinner"), det räcker inte till längder till båda fönstren, så jag måste hitta ett tyg att kombinera det med. Till vänster ett rutigt tyg som känns väldigt mycket som Adam Maitlands skjorta i Beetlejuice, så helt rätt till mitt Beetlejuicetema, alltså! Jag funderar på att sy kuddöverdrag till dom bruna kuddarna, men jag vet inte om det känns helt klockrent. Det räcker inte till gardiner, även om det hade varit rätt häftigt, det skulle vara någon variant av hissgardiner i så fall, för jag behöver kunna dra för gardinerna när det är soligt ute. Så jag har alltså två användbara tyger, men inget jag kan använda dom till just nu, och håller alltså ögonen öppna på loppis framöver!
 
Till sist den tråkigaste bilden av alla, det skulle kunna vara nån slags abstrakt tavla, men det är en närbild på ett par av ränderna ovanför fönstret. Jag har skrivit förut om att man måste måla över tejpen med väggfärgen först, innan man målar med randfärgen, om man vill ha skarpa kanter. Till vänster syns en rand där jag missade att göra just det - jämför med randen till höger! Stor skillnad! Det är en del extrajobb, men det är så värt det i slutändan! En annan sak - till den första randiga väggen hade jag maskeringstejp från Dollarstore, när jag drog loss den, så gick tejpen av lite då och då, och jag fick pilla loss tejpbitar från väggen. Lite störigt, men ingenting jämfört med tejpen från färgaffären, visade det sig... När jag skulle köpa mer tejp, så var det slut på Dollarstore (nu är det dock påfyllt, flera olika bredder dessutom), så jag köpte på färgaffären. När jag drog loss den tejpen, så höll tejpen utan problem, men däremot så drog den med sig underlaget, så jag har fått fylla i med vit färg, och på en del ställen så skulle jag till och med behöva spackla, för tejpen drog med sig så mycket och så djupt. Mycket värre än att behöva pilla bort lite tejp från väggen, alltså! Så jag håller mig nog till maskeringstejpen från Dollarstore i fortsättningen också!
 
Och så blev det till slut, mitt färdigmålade vardagsrum! Har ni några tips på DIY, piff, prylar osv som ni tror skulle passa in, hojta till! Jag tror mig förstås ha koll, men missar garanterat en massa, sånt jag inte har tänkt på, sånt jag inte har sett, osv. Min budget är pytteliten, men jag har mycket tid (även om orken begränsar tiden mer än vad jag hade önskat), så jag kan inte beställa värsta coola grejen från USA till exempel, hur gärna jag än hade velat, men däremot så kan jag kanske göra en DIY-variant, eller hitta något liknande på loppis. Så tipsa gärna, som sagt!
 
Jag ville ha ett lagomt spooky soundtrack idag, men hittade inget jag kände för. Så jag plockade upp Wes Anderson-temat istället, eller det önskade Wes Anderson-temat kanske är närmare sanningen:
 
 

Kommentera här: