loppislördag - två tallrikar, en skål, en korg, en mugg och en bok

Först ännu en naturupplevelse (jag har sett så många djur det senaste året eller så, mycket mer än dom sex åren innan som vi har bott här!), sedan går vi vidare till dagens loppislördag! Igår kväll, så gick jag och Alice åt motsatta hållet mot vad vi brukar göra på kvällspromenaden, och tur var väl det - på långt håll så såg jag en älg som stod i diket! Jag och Alice gjorde vårt bästa för att smyga (inte helt lätt på en nygrusad grusväg), jag hoppades att vi skulle lyckas komma lite närmare i alla fall, innan älgen sprang iväg. Men den verkade vara lika nyfiken på oss som vi på den (eller jag, Alice spanade ut över myren istället för framåt vägen, jag antar att hon trodde att det var renarna vi smög på igen), för den stod länge och bara tittade på oss, minst fem minuter stod den så still, så till slut trodde jag nästan att jag sett fel, och att vi gick och smög på ett träd eller någonting (det vore inte första gången, jag behöver nya glasögon...). Till slut var vi inte mer än högst 50 meter från älgen (jag höll koll på om den verkade irriterad på oss, vi hade ett gäng skrotbilar intill vägen, så minsta steg åt vårat håll, och vi hade sökt skydd bakom bilarna), och då gick den bort från vägen, lugnt och fint. Den verkade inte rädd alls, som sagt så såg den mest nyfiken ut - den stod som sagt blick stilla och bara tittade på oss medans vi kom närmare. En helt fantastisk upplevelse! Jag önskar att jag hade en bättre mobil med en riktigt bra kamera, då hade jag alltid haft med den ut, jag hade fått så många fina bilder den senaste tiden!
 
Men över till loppisfynden, jag var in på Röda Korset i Hammerdal igår, och jag hittade några saker:
 
Några av dom var saker som jag letat efter eller som jag hoppats på att hitta, och andra saker var saker som kändes för klockrena för att kunna motstå.
 
Tallrikarna var både det enda och det andra - jag har ju letat länge efter porslin med svarta motiv, och det är hopplöst svårt att hitta det här. Efter två års letande, så har jag några tallrikar, några skålar och en kanna, några av dom är så gamla (en teskål jag har är 200 år!) att jag inte törs använda dom, jag är oerhört klumpig och har slagit sönder alldeles för mycket genom åren. Så jag blev väldigt glad åt att hitta den här tallriken! Det är en gammal Rörstrandstallrik, dekoren heter Greta, och tillverkades mellan 1911 och 1926, så ännu en gammtallrik, ännu en att hantera med försiktighet - den här är helt felfri, helt otroligt att den har klarat sig så bra i 100 år! Tallriken med matpyramiden i brunt passar alldeles utmärkt i min samling 70-tals retro/boho-porslin, dessutom tror jag att den kostade typ en femma, så det fanns ingen anledning att lämna den kvar! Förresten, gissa om jag längtar efter att få tag på en porslinshylla till köket - varje fin porslinsgrej jag köper får mig att längta ännu mer, jag vill ställa fram dom och visa upp dom!
 
Korgar är något jag alltid kikar efter, men jag hittar sällan några som är sådär extra fina - igår lyckades jag! Den här är inte så stor, och oval, och väldigt fin, och den kostade 1 kr för fyra saker (så jag köpte den och muggen på nästa bild, och en födelsedagspresent, för sammanlagt 1 krona, tyvärr så hittade jag inte en fjärde sak...). Gallerskålar har jag sett allt oftare på instagram, och jag blir mer och mer förtjust i dom varje gång jag ser ännu en, så jag blev väldigt glad åt att hitta den här lilla skålen! Den ser gammal ut, men den är märkt Italy under, och den märkningen ser inte gammal ut, så jag vet inte. Som ni ser, så skiftar den lite i ljusblått, det är enda problemet jag har med den, den hade helst fått vara helvit. Å andra sidan, så har jag visst lyckats samla på mig en del i blått och vitt, så man vet aldrig hur det blir i framtiden...
 
Engelska muggar har jag svårt att stå emot, engelskt porslin överhuvudtaget är min favorit (även om jag lyckats komma hem med porslin både från USSR och Irland också, och svenskt och finskt och franskt, bland annat!), det finns mycket fint franskt porslin också, men det är svårare att hitta här. Den här muggen ska dock få flytta ut till dasset, jag har redan en massa muggar, och den här är lite för liten för min del. Men när den nu kostade knappt en krona, då funderade jag inte ens på saken!
 
Boken är både ett jättefynd, och ett meh-fynd - sedan i vintras har jag blivit jätteförtjust i kläder med en folklore/allmoge/folkdräkt-känsla, och jag skulle gärna vilja ha några plagg och några smycken i garderoben (eftersom jag räknar in det samiska dit, så har jag i alla fall lite smycken). I den här boken, så får vi titta närmare på en hög med gamla tröjor och koftor, och det finns mönster till själva motiven på tröjorna (men inga mönster för att sticka själva tröjorna/koftorna tyvärr), och det är helt fantastiskt förstås, en riktig skatt. Den andra halvan av boken består av tröjor/koftor med inspiration från dom gamla modellerna, och det hade också kunnat vara superbra. Men tyvärr så är boken från slutet av 80-talet, så dom nyare modellerna är väldigt bylsiga och har konstig passform, dom flesta av dom i alla fall. Men om jag väljer att bara läsa första halvan av boken, och bara skumma igenom den andra halvan, då är det ett jättebra fynd! Jag misstänker att den är en sån bok där priset drar iväg på tradera/antikvariat/etc (ungefär som Dikt i maskor), dvs den är svår att få tag på, och folk som är intresserade är beredda att betala för den. Efter en snabb googling, så hittar jag ett exemplar på Bokbörsen, för 750 kr... Så ja, bra fynd! Den känns som en liten kompensation för boken om yllebroderier som jag missade på Röda Korset i Ström, efter att jag gått och funderat för länge...
 
Och det var allt - ett par tallrikar, en skål, en korg, en mugg och en bok, jag behöver inte många saker för att jag ska vara nöjd med en loppisskörd, särskilt inte när jag är så nöjd med det jag väl hittat!
 
Dagens soundtrack är en spellista som jag nyligen börjat bygga ihop, den är inte klar, men eftersom jag inte vet vad som hör hemma på den förrän jag hör låtarna, så tar den en stund. Det är helt ok, jag har inte bråttom någonstans! Planen med spellistan är att den ska kännas "gul", en del av låtarna känns gula i titeln, andra är mer än känsla, och därav svårigheten att planera ihop listan i förväg. En känsla är svår att planera!
 
 

Kommentera här: