loppislördag - retro från rk och ärvt från momma

Som jag nämnde igår, så var jag in till Hammerdal igår, det var längesedan sist! Jag var in på Röda Korset där också, och det var ännu längre sedan sist! Det var inte dåligt i sig, trodde jag - eftersom jag inte varit dit på några månader, så trodde jag att jag skulle hitta en hel massa fint, men tji fick jag, jag gick hem (nästan) tomhänt. Eller ja, två små saker, plus ett par böcker jag fick på köpet (man får en bokhög när man handlar där). Så dom tänkte jag visa er, plus en skål jag hittade på Röda Korset i Strömsund tidigare i veckan (däremot så hade jag ingen tur med att hitta broderigarn, som är det jag letat specifikt efter, så att jag kan brodera klart min Beetlejuice-tavla...). Efter mina RK-fynd, så får ni se vad Sigrun var förbi med i veckan - en kasse med gamla saker från min momma, hennes mamma alltså, min låtsasmormor.
 
Kattkannan och stenägget hittade jag alltså igår i Hammerdal, skålen hittade jag i måndags i Strömsund. Kannan är handmålad av en glad amatör, tror jag, och den är helt oemotståndligt fulsöt! Det är en nagg vid ena örat (ni ser den på den andra bilden), men jag kommer inte att använda den, så det gör inget - naggen syns ändå inte när man ser kannan framifrån. Ägget såg egentligen supertråkigt ut, där det låg på ett litet bord, jag höll på att gå ifrån det. Fast samtidigt - hela påsken har jag sett folk pynta med skålar och korgar med stenäggssamlingar, och varje gång har jag önskat mig en egen samling. När nu loppisgudarna svarar på min önskan, så ska jag förstås inte strunta i det! Så det här ägget är kanske inte det snyggaste av alla stenägg i världen, men nu när jag kommit hem med det så är jag ändå rätt nöjd, och i en skål med andra äggkompisar (den dagen jag har hittat fler) så kommer det att se bra ut! Den blå skålen med sin fina form är från Upsala-Ekeby/Gefle, och jag tycker att den är supersöt! Jag skulle gärna vilja hitta fler delar i samma serie, men det finns inget namn på serien undertill, och när jag frågat på facebook så var det ingen som visste. Så det är bara att hålla tummarna för att jag ska snubbla över fler skålar eller fat eller vad det nu kan finnas!
 
Kolla förresten vad min nya kattkanna passar bra i sällskap med min gamla kattflaska! Den var också ett loppisfynd som var så fulsöt att jag inte kunde motstå, och nu när dom är två, så misstänker jag att det inte dröjer länge förrän jag har en samling. Två är bara ett par grejer man råkat köpa, tre är visst en samling... Å andra sidan - kattformade fulsöta grejer är inte det man snubblar över hela tiden, inte i mina trakter i alla fall, ifall samlingen ska växa i den här takten, så har jag min tredje om ett par tre år...
 
Allt det här kommer ifrån momma, det är en blandad kompott!
 
Jag kom på för ett tag sedan, att jag ville ha en sån här samisk skinnpåse, man hittar dom på loppisar här ibland, så planen var att hålla ögonen öppna. Och nu fick jag en! Och den kommer från min momma, och det gör den så mycket bättre än om jag hade hittat en på loppis! Gamla retrodukar är alltid roligt, och den här såsbyttan kommer nog inte att användas till sås (så mycket sås gör jag aldrig, så att jag behöver hälla upp den i något), men det går säkert att göra fina blomarrangemang i - jag har ett par blomsterfakirer, jag ska se om någon av dom passar, annars så har jag en anledning till att kolla efter en mindre blomsterfakir på loppis!
 
Perfekt motiv nu till våren! Snart är det dags för gullvivor i gräsmattan också, jag ska se om jag får ihop nog många till en bukett i såsbyttan!
 
Tittar vi förbi såsbyttan, så ser vi ett rejält stort ytterfoder, det är nog bland det största jag sett! Det är en spricka i den, men den är på baksidan, så den syns inte (den syns knappt överhuvudtaget. Krukan passar inte hos mig, och jag har ingen blomma stor nog, men jag misstänker att det kan förändra sig med tiden - vem vet, rätt vad det är så får jag ett ryck och inreder ett rum i ljusblått med delftkakel och vita linnegardiner. Eller å, jag har ju faktiskt redan ett par gardinlängder som skulle passa perfekt i ett sådant rum! Å, och jag har tyg med delftkakelmotiv, jag tror att jag har klippt bordstabletter av det, fast inte sytt klart dom än. Så egentligen så är jag redan på god väg till ett rum där den här krukan skulle passa klockrent i! ^_^ Bredvid krukan syns lite av en vas, den ser vi tydligare på nästa bild:
 
Celadongrön keramik är aldrig fel! Det här är en fin vas från Gabriel, oftast förknippar man dom celadongröna vaserna med Upsala-Ekeby, men Gabriel gör också många fina. Ofta är dom också kurvigare i modellen, den här är rak och ganska minimalistisk, förutom med kottarna (?) på varje sida. Krukan med fiskarna är också från Upsala-Ekeby, och den kommer att passa perfekt med min samling 70-talsretroboho-keramik, bara jag får upp porslinshyllorna i köket nångång!
 
Och till sist den här duken (eller om det är en sjal, typ sån här?), jag har inga fakta på den, men gissar på att den är rätt gammal (slutet av 1800-talet, kanske?) och att den är någon slags sorg-grej. Sorg och begravningar var en stor grej förr, det fanns strikta regler för sorgkläder, hur dom såg ut, hur länge dom skulle användas, och begravningarna hade också sina måsten (begravningskonfekt tex - vilket perfekt samlarområde egentligen för en som älskar Halloween och som håller på att inreder sitt vardagsrum à la Tim Burton!). Den här känns i mina ögon väldigt "sorglig", och jag tror inte att jag är helt fel ute där. Hos mig så kommer den att användas i oktober - den blir jättefin att använda som duk tillsammans med mina halloweendekorationer!
 
Nu, när dagens inlägg är skrivet och klart, så ska jag göra en kanna te och titta vidare på Angel, slutet på fjärde säsongen närmar sig, det börjar vara dags att besegra säsongens Big Bad. Jag saknar verkligen något i händerna, något slags handarbete, vad som helst - det är superjobbigt att titta på film/serie med tomma händer! Jag hoppas verkligen att jag hittar broderigarn i fungerande färg på måndag, även om det också är jobbigt att brodera små stygn med glasögon som inte har rätt skärpa (jag måste ta av dom för att se på nära håll, och ser inte små grejer på längre håll), så är det ännu jobbigare att inte ha något i händerna alls. Jag har i och för sig en strumpa som ska stickas, men den första var så tråkig att sticka, så det tar verkligen emot att fortsätta med nummer två... Jag ska fundera lite, och kolla runt vad jag har i skåp och lådor, kanske kan jag hitta något att sysselsätta händerna med...
 
Dagens soundtrack blir lite Marit Bergman-radio:
 
 

Kommentera här: