ransoneringsprojekt och pilsnerfilm

 
Jag skrev för tre månader sedan ett inlägg om mina funderingar på ett testa att leva efter beredskapstidens ransoneringar. Än så länge så har det bara förblivit funderingar (även om min vanliga kost är en ransoneringsprojekt i sig - faktum är, att jag skulle äta betydligt bättre om jag åt beredskapsransoner än vad jag ätit sista tiden, i och med att jag varit tvungen att spara pengar för att kunna laga bilen, så har jag i princip levt på ris, pasta och bönor i tre månader, och kommer att behöva göra det ett par månader till - dels så har jag tusen kronor till att betala till verkstan, dels så kommer det sedan en kvartalsräkningsmånad...), men jag är faktiskt väldigt sugen på att göra ett försök! Jag har hittat två facebookgrupper som jag gått med i, Kristidsmatlagning på riktigt, en svensk grupp, tyvärr inte lika aktiv som den internationella gruppen Living on WW2 rations 1940s experiment.com (baserad på The 1940s Experiment) - jag är nästan förvånad över hurpass många som är intresserade av att leva på ransoner!
 
Kokböckerna jag köpte förra veckan är båda från 1943, alltså mitt under krigstiden, dom är inte ransoneringskokböcker, men är förstås präglade av tiden, jag har lite smått börjat kolla i Husmoderns Köksalmanack, och den inleder med att säga att det är svårt att göra en köksalmanack för 1943, eftersom dom inte vet hur det ser ut med matresurser (boken är skriven under 1942, så att den fanns att köpa i slutet av det året), men att dom beräknat för ännu ett krigsår - minsta möjliga ranson kött, ett ganska ägglöst år, färsk fisk beräknades vara sällsynt och dyr, brödkupongerna var odryga, eftersom även gryn och makaroner togs ut på dom. Dom räknade helt enkelt med ännu ett spartanskt år. Och så rekommenderade dom att man använde mer tätmjölk, äggpulver, tonfisk på burk och kanin, och att man vågade testa annat kött än det vanliga, som räv och ekorre. Potatis och kålrötter var stöttepelare i kosten, och dom räknade med att alla har konserverat duktigt under hösten. Dom avslutar med att säga att "- - - i dessa tider äter man köttet som en bisak, potatisen m.m. som huvudsak. Ingen får bli mätt på köttbullarna och biffarna liksom man blev förr i världen, man får nu bli mätt på potatisen eller grönsakerna som höra till. Eller man får bli mätt på brödet som man äter till maten eller betar i soppan."
 
Och just det är något vi absolut behöver ta till oss idag, när vi äter mer kött än någonsin, samtidigt som jorden håller på att gå under. Köttet måste gå från att vara huvudrollen till att vara en bisak, men tyvärr så är det många som vägrar att ens tänka den tanken. Faktum är, att jag tror att vi kommer att ha ransoneringar framför oss, men att det blir på grund av klimat och miljö istället för på grund av krig (även om krig förstås också är en risk, mycket på grund av klimat och miljö) - när folk vägrar minska på sådant som kött på egen hand, så tror jag att staten kommer att gå in och minska med ransoneringar och lagar. Det kommer definitivt inte att hända under nuvarande regering, kanske inte ens under dom närmaste tjugo åren, men jag tror att det kommer att hända. På så sätt så äter jag förstås ransonerat redan - jag gick över till växtbaserat för drygt ett år sedan, för att göra vad jag kan för miljön. Nästa steg skulle vara att äta mer närodlat och att jobba på att bli bättre på att odla själv (jag tipsades av grannen Gerd att odla potatis i pallkrage, och det ska jag testa i sommar - att odla potatis på friland har aldrig funkat för mig, så jag testar gärna alternativ!), men det är tyvärr en fråga om ekonomi.
 
Nångång så kommer jag ganska troligen att prova på ett riktigt ransoneringsprojekt, med riktiga ransoner, och räkna poäng på matvaror och att testa att laga mat efter beredskapstidsrecept (jag gillar att gå all in när jag gör något! ^_^), men det kommer inte att bli idag. Även om jag som sagt äter ganska ransoneringsnära ändå - igår tex så kokade jag en stor kastrull linssoppa, med röda linser, krossade tomater, potatis, morötter och vitlök, och kryddor, den räcker till 5-6 måltider, var väldigt billig, och hade det varit sommar så hade majoriteten kunnat vara hemodlat, och alltså inte ens räknats in i ransonerna. Dessutom så är det bra mat, och på den tiden var dom väldigt noga med att den mat man kunde äta var bra - jag vet inte hur det var i Sverige, men i Storbritannien så har folk aldrig varit så hälsosamma som under andra världskriget!
 
Sedan jag skrev förra inlägget, så har jag hittat fler videos och fler ransoneringsprojekt:
 
 
The Do Try This at Home School har en spellista med dels några korta videos om ransonering, dels några recept.
 
 
 
 
 
 
 
Det finns en hel del krigstidsrecept att hitta på youtube, det här är några av dom!
 
 
En del testar ransonering under en vecka, en del testar under längre tid, och en del testar bara under en dag, som Buttered Side Up här. Hennes försök var riktigt underhållande att titta på - i många av dom videos jag har sett, så har folk lagat ungefär samma saker, men här var hon riktigt vågad och testade riktigt annorlunda grejer, och en del funkade bättre än annat! ^_^
 
 
Wartime farm tipsade jag om sist, men kan tipsa om den igen - engelsmännen gör väldigt bra serier! Det här är julspecialavsnittet, det kändes väldigt lämpligt nu, när det snart är jul!
 
 
Norris' History Corner har ett ransoneringsprojekt, jag har inte sett några av hans videos än, så än så länge så är det här ett tips i teorin. ^_^
 
 
 
Den första videon från VintageKitchenVixen är tjugo tips på att få maten att räcka längre, tips på att utnyttja svinn osv. Ett av hennes tips är en victory garden, alltså att helt enkelt odla mat - under andra världskriget i Storbritannien (jag vet inte hur det var i Sverige) så blev det helt enkelt olagligt att ha en "vanlig" trädgård, alla trädgårdar skulle göras om så att folk kunde odla ätbart istället för att odla pynt. Den andra videon, som är en spellista, är hennes victory garden-videos!
 
 
Att veta hur dom kungliga åt under andra världskriget är mer kuriosa än faktisk inspiration för ens eget ransoneringsprojekt - dom som har pengar har alltid kunnat äta bättre än den vanliga människan, även i kristider, har man pengar så kan man komma runt regler och begränsningar som gäller för vanligt folk. Men det är intressant att titta på ändå!
 
Jag avslutar här, det här är dom videos jag har sparat sedan sist, plus några som jag hittade nu, det var visst ett gäng, ser jag, nu när jag ser dom tillsammans... Förhoppningsvis så återkommer jag fler gånger till ämnet, det är något som intresserar mig mycket (som jag pratat om förut - mat är inte något enkelt för mig, jag har krånglat med mat på olika sätt i många år, och lättaste sättet för mig att få maten att fungera, är att göra ett projekt av det - japanska bentolådor, historisk vikingmat, beredskapsransonering, mm, jag har hittat många olika sätt att göra maten roligare, och lättare att få till bra mat dagligdags), både matdelen, den historiska delen, den estetiska delen (40-tal är en av mina favoritstilar), och den delen när man återupplivar alltihopa i nutid! Jag ska se om jag inte lyckas testa lite 40-talsrecept, det kommer jag i så fall absolut att dela med mig av här. Jag kan säkerligen fundera ut lite mer tankar om hela ransoneringsgrejen, och ransonering i nutid, och då kommer jag hit och funderar litegrann också. Och hittar jag fler videos, så delar jag dom också!
 
Å, jag höll på att glömma, apropå att hitta mer: i somras skrev jag ett inlägg om pilsnerfilm, och så delade jag vad jag lyckats hitta i pilsnerfilmsväg på youtube. Jag hade hoppats på att hitta en hel pilsnerfilmskategori på svtplay, men gjorde inte det tyvärr. Men - för en eller ett par veckor sedan så hittade jag just det på tv4play! Eller ja, allt är kanske inte pilsnerfilm, men allt är från den tidsperioden, 30-50-tal, här kan man hitta svensk filmnostalgi på tv4play, alltså! Jag hittade ett gäng som jag blev sugen att titta på, Fransson den förskräcklige, Två år i varje klass, Klarar Bananen Biffen?, Flottans muntergökar, Beredskapspojkar, Kronans käcka gossar, bland annat - jag är rätt säker på att jag har sett dom förut, en gång i tiden så brukade jag kolla på pilsnerfilm som matiné på helgen på tv, men det är många år sedan, jag kommer inte ihåg dom. Det är inga avancerade filmer, det märks att dom är gamla, men för mig så är det feelgood som bara den med pilsnerfilm!
 
Nu är det i alla fall dags att avsluta, jag har skrivit på det här inlägget halva dagen, nu är det dags att välta omkull mig med en deckare, tror jag (nacke och rygg protesterar, dom vill vila en stund). Lite pilsnerfilmsmusik, det är precis vad jag vill runda av det här med, så jag kan bli klar någongång! ^_^
 
 

Kommentera här: