vegansk bentolunch
Det är väldigt många år sedan jag först upptäckte japanska bentolådor, minst sjutton år sedan (det äldsta inlägget jag hittar där jag pratar japanska swappar på min gamla blogg är från 2006, så åtminstone då var jag intresserad av bentolådor, eftersom jag efterlyste att byta till mig såna), troligen ännu längre än så. Jag höll på och gjorde bentoluncher ett tag och tog med mig på jobbet (jag jobbade på förskola då, ungarna tyckte att det var väldigt intressant!), men som vanligt så tyckte jag att det var kul ett tag, och sedan så hittade jag något annat som var roligare, och bentolådorna hamnade i skamvrån. Jag sålde till och med bort en stor del av samlingen (mycket av det saknar jag nu, och önskar att jag hade kvar - även om dom inte hade blivit använda, så är det en kul samling att ha, och väldigt dyr att bygga här i Sverige, det finns inte så mycket att få tag på här, även om det blivit bättre nu - kawaii.se och bentobox.se har tex litegrann), och när jag blev vegan för sådär 15 år sedan, så gjorde jag mig till och med av med min samling japanska kokböcker! Som ni vet, så är det något jag ångrat sedan dess, och jag jobbar på att köpa tillbaka den samlingen nu, till skillnad från bentogrejer, så är som tur är japanska kokböcker möjliga att hitta på loppis här! Och apropå veganskt (jag har ju ätit huvudsakligen plantbaserat sedan september förra året), av någon anledning så kom jag inte på förrän igår, att jag skulle kolla efter veganska bentovideos på youtube - dom "vanliga" bentovideosarna innehåller mycket fisk och kött, och tex bonitoflingor (dvs torkad flagad fisk) är en vanlig smaksättare, och jag har tittat på dom och nöjt mig med att helt enkelt se dom som inspiration för hur en bentolåda kan sättas ihop. Och så finns det massor av veganska bentovideos! *mindblown*
Så idag så bjussar jag på några av dom videos jag hittade! Själv blev jag inspirerad till att testa flera recept (bland annat en vegansk variant på japansk tamagoyaki, dvs japansk omelett, som brukade vara en billig grej att ha i sushi för mig), och på det stora hela så blev jag ännu mer inspirerad att laga mat i miniformat och arrangera fint i matlådor! Nej, jag äter förstås hemma som vanligt, jag har ju ingenstans att ta med mig en matlåda, men - en bentolåda är ett bra sätt att få i sig maximalt med näringsämnen i ett litet format, dom brukar innehålla flera olika små rätter: ris eller pasta som grund (eller bröd, om man gör mackor), protein i form av friterat eller stekt eller grytor, grönsaker som kokts, lagts in, stekts eller friterats, sås eller dipp av något slag, något sött, oftast i form av frukt. I den lilla lunchlådan ryms ett oväntat varierat innehåll! Och jag har ju redan några japanska bentolådor, men - dom är i plast, och jag vill helst inte ha mat i plast, allra helst inte varm mat. Däremot så har jag kollat efter vanliga klassiska plåtmatlådor ett tag, och nu tänkte jag att jag har ännu en bra anledning att kolla efter såna - en sån plåtlåda skulle funka alldeles utmärkt som en bentolunchlåda! Och en matlåda funkar förstås lika bra som att använda en tallrik/skål att äta ur, dessutom så är det lättare att beräkna en lagom portionsstorlek - det är bara att använda en lagomt stor matlåda och fylla den, så har man sin måltid där!
Och istället för att ställa mig och göra flera olika rätter till varje måltid, så tänker jag att jag gör flera portioner av varje rätt när jag väl lagar mat, och så fryser jag in portionerna styckevis, och så är det bara att plocka fram på morgonen så att det tinar lagom till lunch och middag. Kompletterat förstås med något som lagats färskt! Det skulle vara ett helt nytt sätt att äta för mig - för det mesta så lagar jag en stor gryta med soppa eller pasta med sås, och så äter jag av den tills den är slut, både till lunch och middag, och till mellanmålen däremellan. Det gör att jag får i mig kolhydrater och protein och någon grönsak till varje mål, men det är allt annat än varierat. Med en bentobaserad kost, så skulle jag till att börja med vara tvungen att tänka om med mellanmålen, eftersom jag bara skulle göra bentolådor till lunch och middag. Samtidigt så skulle maten jag lagar räcka till många portioner, eftersom man i varje låda har litegrann av varje rätt bara, förutom tex riset, som brukar täcka halva lådan. En gryta med pasta med sås skulle räcka dels till en måltid, dels så skulle jag kunna frysa in resten i småportioner, så jag har till senare. Steker jag många små bönbiffar istället för några större (förresten, kikärtsmjöl, efter att ha använt det ett par gånger så är jag frälst, det är fantastiskt bra för att få bönbiffar att hålla ihop, och ger en smak av falafel till dom, oberoende av bönsort!), så äter jag några just då, och fryser sedan in resten för senare användning. Och så vidare! (Och jag vet - jag har haft den här diskussionen med mig själv i ett tidigare inlägg, men jag får in saker i skallen genom att nöta in dom!)
PS! Jag vet, jag gör en stor grej av mat, det gör jag alltid, det kanske ni har lagt märke till vid det här laget. Mat är problematiskt för mig, av många skäl - jag var ätstörd i många år, huvudsakligen bulimiker och hetsätare, så jag har kvar en del av det tänket i skallen. Jag har varit deprimerad i många år, och dom senaste tio åren dessutom utmattad, så att orka göra mat är en stor grej för det mesta. Jag har haft lite pengar i alla tider (fast sällan så här lite!), så att få till mat hela månaden, och dessutom varierad mat med hyfsat näringsinnehåll, det är inte helt självklart, det kräver en hel del. Och min hjärna, som bara klarar av att göra det som intresserar mig för stunden, den gör att jag bara får till vettig mat när maten är en del av mitt nuvarande intresse, eller när jag lyckas göra ett kul projekt av det hela. Att bara handla mat, laga till mat och att sedan äta mat, det är lättare sagt än gjort! Förhoppningen är att en vacker dag hitta ett sätt att äta som håller i längden, under tiden så testar jag olika grejer, och har för mig olika matprojekt. Därav att en sån liten och till synes obetydlig grej som matlådor kan bli en stor svamlig grej för mig!
Jag köpte på mig ett gäng av Coops Tom yum nudlar igår, så jag lär äta dom så länge dom räcker (det blir lätt så, dom är goda och går snabbt att göra), dessutom så är det rätt tomt i skåpen nu när jag får pengar om en vecka (eller nä, jag köpte ju zucchini och aubergine på extrapris också igår, dom måste jag ju hitta på något med!) - det lär inte bli några direkta försök till bentolådor den närmaste tiden (även om det jag nu lagar med zucchinin och auberginen ska jag försöka göra till något som lämpar sig att frysa in i småportioner). Men - i brist på annat, så bakade jag små bullar igår (inte yttepyttesmå, men små, receptet räcker i vanliga fall till 12 bullar, jag gjorde nog dubbelt så många), och minismå muffins idag (en halv smet räckte till ca 25 muffins, jag bakade dom i små syltkakeformar, varje form rymde 1 msk smet) - även sötsaker är bra att ha i litet format!
Förresten, apropå att frysa in - nästa dag med fint väder så ska jag ut och rensa bort brännässlor. Varje år så tänker jag att jag ska passa på och plocka in nässlor, förvälla och frysa in - i år ska jag se till att få tummen ur! Om jag tar med mig en bunke, en sax och en hink, istället för bara en hink, då blir det ogräsrensning och nässelplockning i ett svep - dra upp brännässlor, klipp av toppen i bunken, släng rötterna i hinken, klart! Nåt lär jag kunna hitta på med dom också! Jag har också kantareller från Maria i frysen, jag har inte kommit ihåg dom helt enkelt, eller inte haft några bra idéer till vad jag ska göra med dom, dom ska jag också hitta på något med - nån slags paj, kanske? Det skulle jag kunna ha brännässlor i också, istället för tex spenat! Perfekt att frysa in i lagomt stora bitar!
Jag har förresten en hel pinterestanslagstavla med mat i miniformat, det mesta är inte veganskt, men dom flesta av er som läser (som har tagit sig såhär långt!) bryr sig antagligen inte om just den detaljen!
Eftersom jag inte tycker om att spamma mig själv, så stoppar jag här, fem videos får räcka! Vill ni se fler, så kolla här - en sökning på youtube ger en massa träffar! Såpass många, så jag har det jag gör ett tag framöver, för jag tänker se varenda en av dom! ^_^
Jag gjorde också en sökning på bento box på spotify, och fick flera träffar på spellistor, men inget som jag tyckte verkade speciellt intressant. Men - jag vill ändå hålla mig på det japanska temat idag, så dagens soundtrack blir en gammal favorit: