trädgårdat lite

Idag vaknade jag med ont i kroppen (både träningsvärk och vanlig värk) och huvudvärk och skinnflådd handflata, men gårdagens trötthet känner jag inte av så mycket. Inte än i alla fall! För trädgårdsjobbandet som jag började på häromdagen fortsatte igår - jag var och fick en hel hög med perenner, och så hämtade jag en påse hästgödsel (mycket mindre än vad jag behövde, för mer fick inte plats - jag ska hämta mer på onsdag), och sedan när jag kom hem så planterade jag, grävde bort en del ogräs och gamla jordgubbsplantor i det gamla jordgubbslandet, ryckte en massa brännässlor och hallonskott bakom landet (den delen av trädgården, bredvid huset, är världens minsta lilla skogsdunge, den får stå rätt orörd, men jag vill varken ha hallon eller brännässlor där, även om det har blivit mycket av det genom åren). Betydligt mer och tyngre jobb än vad jag är van vid, och vad jag egentligen orkar, men det kändes så värt det!
 
Och ni får tycka vad ni vill om tecken och sånt (eller ni får kalla det vad ni vill, eller tycka att det är sammanträffanden eller vad som helst, jag vet i alla fall hur jag ser på sånt, och det berikar mitt liv, och det i sig är så positivt, att det är en belöning i sig!), men jag har särskilt det senaste året lite då och då upplevt bekräftelse eller belöningar eller vad man kan kalla det, när jag har gjort något som på ett eller annat sätt är bra för mig. Igår fick jag lön för mödan dubbelt upp! Först, när jag hade hämtat blommorna och var på väg in på byn, så flög en stor hornuggla över vägen framför bilen (dom är dagaktiva, sade hon som gav mig blommorna, dom brukar ha en hornuggla som sätter sig på deras gård ibland, det här var kanske samma, men åtminstone en kilometer från deras hus), ugglor är något som ofta dyker upp för mig, jag har ju en jorduggla som hälsar på ibland bland annat. Sedan, när jag kommit hem och höll på att gräva i rabatten, så hör jag ett jäkla liv längst uppe i en björk bredvid huset, där brukar "mina" tornfalkar sitta ibland, så inget konstigt med det. Men nu levde det om ännu mer än vanligt, och när jag tittar efter, så är dom där båda två, den ena ovanpå den andra - dom parade sig alltså! Och det gissar jag är något som inte alla fått se - tornfalkar som parar sig längst uppe i en stor björk! Det kändes verkligen som en speciell och unik upplevelse att få se det!
 
Och efter en lång inledning (som vanligt...), så blir det nu en rejäl fotobomb! Ni tycker nog att dom flesta bilderna är likadana, och även om dom inte är helt lika, så är dom inte så olika heller, så ni har litegrann rätt i det. Men - att dokumentera hur rabatterna ser ut nu är väldigt bra, då har jag bilder att jämföra med senare i sommar, och nästa år, det är faktiskt superbra att ha en massa bilder! Så om ni tycker att dom är enahanda och tråkiga, så kan ni trösta er med att jag har glädje av dom i alla fall!
 
Här är alla blommorna - jag var på jakt efter akleja, dom är fina, finns i många varianter, fleråringa, gammaldags, sprider sig gärna och mycket, precis den sorts blomma jag vill ha mer av (löjtnantshjärta och andra olika hjärtan vill jag också gärna ha!). Men jag fick betydligt mer än en hög med olika aklejor!
 
En vitgrön funkia (perfekt till min lilla skogsdunge!), en backsippa (tror jag) och ett gäng liljekonvaljer (dom sprider sig visst också gärna, och är också perfekt i skogsdungen!).
 
Den här vet jag inte vad det är förrän den blommar (den är rosa i alla fall), så det är spännande!
 
Flera olika aklejor, som sagt, det skulle vara någon rosa variant, någon vinröd och en svart! Den svarta blir riktigt spännande att se, jag älskar svarta blommor!
 
Och så en röd jättevallmo, den ska också sprida sig bra! Den har jag nog placerat knasigt i rabatten, den blir lite väl hög för sin plats, och har för lite utrymme att sprida sig på, så den ska jag flytta på innan den rotar sig, jag ska fixa utrymme till den i veckan!
 
Här har jag fyllt på tomma utrymmen (såhär såg det ut häromdagen), det är den enda delen av rabatten som är i någorlunda skick - rabattdelen bredvid är den som ser värst ut, den var snygg och prydlig och ogräsfri (men tom!) för ett par år sedan, sedan sådde jag en blomsteräng, och då växte det lika mycket gräs som blommor, och var helt hopplöst svårt att rensa. Så nu måste jag börja om från början igen där... Men som sagt, här är det helt ok, nu väntar jag bara på att allt ska växa på sig, och så är det sådär spännande igen att se hur placeringarna av växterna funkar. Jag fick ju flytta på ett par av förra årets växter, för att låga växter hamnade bakom höga och försvann.
 
Backsippa till vänster och lungört till höger, den hade jag redan sedan förut, jag tror att dom funkar bra att ha i framkant! Här någonstans tänkte jag också stoppa ner lökarna som nu växer under vinbärsbusken - det kan behövas något som blommar i rabatten under tidig vår!
 
I hörnan till höger planterade jag den rosa som jag inte vet vad det är, där hade jag förut den i nedre vänstra hörnet på bilden, som är en nejlikrot, tror jag. Utrymmet däremellan som ser tomt ut, är inte tomt - det är min chokladmynta som väntar på att växa på sig! Den blir stor och fin under sommaren, och den sprider sig mycket och gärna, och det är positivt! Planen är att den här rabatten ska vara full med perenner, så proppfull att ogräs knappt får plats!
 
Här är samma hörn av rabatten, bara lite mer åt vänster. Längst fram syns en liten marockansk mynta, som jag satte igår också - jag har redan marockansk mynta där, men jag tror att jag kan ha saboterat den när jag flyttade runt på växterna i veckan. Den nya är alltså bara för att vara säker på att jag ska ha kvar myntan där, ifall jag råkat gräva bort den gamla. Eller så har jag grävt runt på växterna och myntan har följt med och dyker upp på andra ställen... Ja, den som lever får helt enkelt se! Bakom nejlikroten i mitten på bilden står en sorts klint, om jag minns rätt, jag har några här och var på gården, det här är den enda i rabatten, jag funderar på att dela på den på framsidan (eller flytta på den helt) och sätta i det gamla jordgubbslandet, där behöver jag ha mer växter!
 
Ovan till höger ser vi igen nejlikroten igen, det här är alltså växterna innanför den. Till vänster om den alltså en klint, och bredvid den igen en vårkrage (med gula blommor), jag har en större sån på andra sidan stubben också, ovanför jordgubbslandet. Den fick jag av Maria för bra många år sedan, den är en trotjänare - växer på fint och blommar troget först av alla på våren! Framför vårkragen har jag satt jättevallmon, den ska jag som sagt flytta på, den står inte bra där - för dåligt med plats, och så blir den för hög, så den kommer att skymma växterna bakom. Snett ovanför den till höger syns några spetsiga blad, jag vet faktiskt inte vad det är, jag har inte sett dom förut. Det ser ut som irisblad (och det får det gärna vara!), men jag vet inte. Hoppas dom blommar i sommar så jag får veta! Framför vallmon har jag satt akleja, jag vet inte om det är samma sort, eller om jag råkat blanda olika. Den som lever får som sagt se!
 
Här är vi alltså på andra sidan stubben (stubben är en stor granstubbe, som är navet i min stubbrabatt, och orsaken till den - när jag flyttade hit, så var rötterna bara i vägen, det gick inte att klippa gräset där rötterna spridde ut sig, så jag hägnade in runt stubben och gjorde en rabatt av det hela), och här syns min stora vårkrage. Den här delen av rabatten var alltså jordgubbsland förut, men jag har knappt fått några jordgubbar på ett par år, och hörde nyligen att när plantorna blir 3-4 år så får dom inte bär längre, och måste alltså bytas ut. Jag tar bort jordgubbarna helt och hållet (kanske sätter jag någon enstaka jordgubbsplanta, jag har en stor kruka som behöver någon växt, jordgubbar vore inte helt fel där!), och ska plantera perenner i hela rabatten istället. Ni ser ju vart jag rensade igår!
 
Det som är C-format är alltså rensat och planterat, det gröna mitt i själva C:et är ogräs (jag hade tänkt ta bort det också, men kroppen sade tvärstopp där). Dom ledsna plantorna närmast är aklejor (jag tror att det är olika sorter), jag tror faktiskt att dom kan stå kvar där om jag sätter högre växter bakom dom, som en klint till exempel.
 
Nu satte jag funkian och liljekonvaljerna där bakom, men det är bara tillfälligt - dom ska som sagt planteras i min lilla skogsdunge, men dom måste få komma i jord tills dess - i helgen ska jag inte gräva något mer, även fast jag faktiskt vill gå ut och fortsätta rensa bort gamla jordgubbsplantor, och jag vill gå ut och hitta nånstans att plantera dom här två. Men jag måste helt enkelt lyssna på kroppen, den måste få vila i helgen.
 
Jag var ut och vattnade innan frukosten (det var ett måste!), och jag ska ut och bygga klart stödet runt min stora vinbärsbuske (det är lättare att klippa gräset sen om grenarna inte spiller ut över gräsmattan) och jag ska flytta på lökarna under vinbärsbusken, och jag ska börja på att laga staketet (jag tror att jag köpte skruv nog så att det räcker till några brädor där också, annars så såg jag när jag letade skruv i veckan att jag har spik som borde funka till staketet), och det är det enda jag ska göra i helgen (ja, jag måste vattna fler gånger, men förutom det). Jag måste klippa gräset, jag hoppas att det är torrt nog på måndag, och att jag är i någorlunda skick då. Planen är rentav att klippa gräset två gånger nästa vecka (det låter som en normal grej, men för mig är det mer normalt att klippa varannan vecka) - gräset är långt som bara den, jag kan inte klippa det kort första varvet, och jag orkar inte köra två varv på en gång, men klipper jag det igen några dagar senare så borde jag kunna få det hyfsat kort. Håller jag det sedan klippt, så borde det hjälpa mycket mot ogräset fulla gräsmattan!
 
Jag har mera planer för sånt jag hade tänkt göra i trädgården också, men det finns gränser för hur långt ett blogginlägg kan bli (till och med jag har gränser ibland!), och jag har nog både nått den gränsen nu, och gått över den... Jag kommer att fortsätta att prata trädgård så länge som den känns rolig, och det blir förhoppningsvis åtminstone nästa vecka också - det vore bra om jag hann fixa stubbrabatten och gräsmattan medans lusten är kvar! Då kan jag prata om vad jag tänkt göra mer ute på gården, och vad jag mer har gjort (eller, jag har inte gjort så mycket mer, mer än att hälla massor av hästbajs över rabarbern, hoppas dom mår bättre efter det!). Jag ska nu gå ut och skruva buskstöd, ni kan få lyssna på en spellista med trädgårdstema:
 
 

Kommentera här: