rabatten frodas

Jag har mycket att säga om min trädgård, både positivt och negativt - jag har inga mördarsniglar, inget kirskål, inga fästingar (eller ja, 2-3 fästingar på sex år på sju djur och en människa, men det räknas väl som "inga"?), däremot så har jag tistlar, brännässlor, hundkex och hallonbuskar som sprider sig som en löpeld över hela gården, och gräsmattan består av tuvor och lägdegräs. Gemensamt för det negativa, är att allt växer. Ja - som ogräs! Men det är inte bara ogräset som växer som ogräs, det mesta växer på rätt bra! Och ett bra exempel på det är min stubbrabatt på baksidan. Såhär såg det ut i början av juni, nu ser det ut såhär:
 
Penséerna ser inte så glada ut, jag gissar att dom inte klarat värmen så bra, och att jag borde ha knipsat bort blommorna eftersom. Men resten växer desto bättre! Jämför med senaste bilden! Det jag kan klaga över, är att alla mina plantor visst blommade samtidigt, nu har jag bara en massa gröna blad. Men det är ok, då vet jag att jag måste hålla ögonen öppna efter några senblommande perenner också. Att det ser igenväxt ut är också bra (jag ska bara komma mig ut någon dag och rycka upp alla jäkla hallonskott och alla grässtrån i rabatten, så ser det bättre ut!), det är det som är målet - en tät och frodig rabatt, som i det närmaste sköter sig själv, och om plantorna växter tätt, då får inte lika mycket ogräs plats!
 
För ganska exakt en månad sedan, så planterade jag en lavendelplanta, och så flyttade jag över min marockanska mynta, och båda dom två har växt bra! Den marockanska myntan trivdes inte speciellt bra på framsidan, det kom bara några enstaka kvistar, så redan efter en månad här, så är den större och finare än vad den brukar vara i slutet på sommaren annars. Att flytta den kan alltså redan betraktas som en stor framgång! Lavendeln var jag lite fundersam över, hur den har klarat sig, eftersom jag inte har vattnat här när det har varit varmt. Tydligen så har den funkat bra ändå, och när man tänker på var dom odlar stora lavendelfält, så är det runt Medelhavet, och där är det ju både torrt och varmt! I höst ska jag göra mitt bästa för att täcka över den, och så håller jag tummarna för att den kommer tillbaka i vår!
 
Något som växer som ogräs, är min chokladmynta! Jag köpte en planta i Vänersborg i slutet av förra sommaren, och för en månad sedan så hade den börjat växa, men den såg inte så imponerande ut då. Nu håller den på att göra sitt bästa för att visa vad myntorna går för! Den är knähög nu (beroende på hur lågt upp ens knän sitter...), och stor och buskig, och jättefin! Jag ska definitivt plantera några fler myntor i rabatten, man får väldigt bra effekt av bara en planta (utom av den marockanska myntan, den är betydligt mer timid i sitt växtsätt, gissar att den skulle helst vilja växa längre söderut). Minns jag rätt, om jag tror att den kan blomma också? För det vore trevligt att ha lite fler blommor att se fram emot i år!
 
Förra sommaren så slängde jag ut en näve blandade blomfrön i halva stubbrabatten, bara så att den inte skulle stå tom, och av alla blommor jag sådde, så blev det nästan bara blåklint och ringblomma. gissa om jag blev glad nu i år, när jag såg att det kommit upp borstnejlikor! Dom är en av mina favoriter, så det var en besvikelse att det inte kom några förra sommaren - i år uppskattas dom desto mer! Annars så är den här delen av rabatten mest bara igenvuxet och ogräs, och jag ska rycka upp allt i den (jag har några vallmoplantor som försvunnit i allt ogräs, dom ska flyttas på) och börja på noll, men först ska borstnejlikorna få sin tid. När dom har blommat ut (eller när jag plockat dom), så ska resten ryckas upp, och så ska jag räfsa ihop gräsklippet på gräsmattan och lägga över jorden istället. Jag skulle behöva fixa mitt lilla flätade staket också, efter sex år så ser det rätt malätet ut, men det får vänta tills nästa år!
 
Dagens sountrack är en spellista på trädgårdstemat:
 
 

Kommentera här: