ny gräsmatta

Igår fick jag mig en ny gräsmatta! Eller nä, det fick jag förstås inte, hade jag fått bli av med den här, så skulle jag aldrig i livet skaffa gräsmatta igen, utan det skulle bli grus, sten, plattor... Lättskött och snyggt! Gångar, sittplatser, upphöjda rabatter, träd och buskar - allt utom gräsmattor! Särskilt allt utom min gräsmatta! Men idag är min åtminstone rätt fin, för jag klippte den igår, ja på baksidan i alla fall! Idag ska jag klippa framsidan och kratta baksidan (jag har varit dålig med krattningen genom åren, det bidrar förstås till att gräset är så otroligt kraftigt, och att ogräset trivs - det är mycket näring i gräsklipp!), efter idag ska det bli regn ett tag framöver, så jag vill hinna ikapp med gräset tills dess - dessutom, jag vet inte hur länge trädgårdsfixarlusten håller i sig, jag vill göra så mycket jag bara kan så länge det håller i sig!
 
Men nu kollar vi på hur fint det blev med klippt gräs (jag har tyvärr ingen före-bild, det skulle jag förstås ha haft, så ni förstår skillnaden - förra årets första klippning såg ut såhär, det var inte fullt lika illa igår, men inte långt ifrån, i år hann inte hundkexen slå ut i alla fall!). Jag försökte visa vad jag har gjort annars också dom senaste dagarna, och så tänkte jag prata lite om vad jag tänkt göra mer framöver (framöver som dom närmsta veckorna, och framöver som i framtiden nångång).
 
Här kommer man in på baksidan, som ni ser, så är det lägda precis runt hela gården (eller nä - mot den västra gårdsgränsen är det myr...). Den här delen av gräsmattan är värst, gräset är så kraftigt och växer så fort, och så är det mer tistlar, brännässlor och hundkex än gräs, nästan. Dessutom så växer gräset i stora tuvor, jag har grävt bort tistlar så det är stora hål i backen, och så är det hål efter sorkarnas härjningar i vinter... Det är världens värsta gräsmatta, helt enkelt! Det här hörnet hade jag tänkt göra om till äng, med buskar och träd, dom två träden till vänster bredvid stängslet har jag planterat, det är en björk och en sälg. Precis till höger om torkvindan, vid stängslet, står en stor rosenbuske (just nu gömmer den sig under fjolårsgräs, jag ska fixa till den framöver), mellan träd och rosenbuske hade jag planterat några rosenbuskar också, dom tog jag bort igår - dom har inte tagit sig speciellt bra, mycket beroende på att jag råkat köra över dom med gräsklipparen lite då och då...
 
Ängsplanen har jag skrotat, det blir inget av med det, dessutom är jorden alldeles för kraftig för ängsblommor - det blir bara ogräs av det hela (det vet jag efter förrförra årets försök med ängsblommor i rabatten, ni ska strax få se hur den ser ut i år...). Min nya plan, är att lägga markduk över gräset, ställa på ett gäng pallkragar (synd att jag inte kom på det när folk höll på att göra sig av med pallkragar på facebook, nu lär det få vänta tills nästa år...), och så grus mellan pallkragarna.
 
Här har jag vridit mig lite till höger (ni ser torkvindan skymta i vänsterkanten), efter torkvindan ser ni mina tre svartvinbärsbuskar, efter dom börjar min skogsdunge, och kollar ni noga så ser ni det lilla staketet som avgränsar min stubbrabatt. Här vill jag förstås också göra om, men jag har inga planer. En rund grusad sittplats mellan buskar och träd, precis rakt fram i bild, kanske? Precis till vänster om vinbärsbuskarna odlade jag sockerärter och bönor ett par år (det var bara sockerärterna som det blev något av), så gräset är bortgrävt på en yta - inte för att det syns, för nu är det fullt med ogräs där, särskilt brännässlor. Där ska jag (förstås) ta bort allt ogräs, för det blir det perfekta stället att sätta rosenbuskarna jag grävde upp igår - precis utanför bilden, bakom torkvindan, har jag som sagt min stora rosenbuske, så det blir bra att ha alla rosor tillsammans!
 
Om vi går lite närmare vinbärsbuskarna, så syns mina nya buskstöd bättre (inte för att dom är så mycket att visa upp, men dom är äntligen på plats, jag har gjort dom själv, och dom var helt gratis, mycket bättre än såhär blir det helt enkelt inte). Dom små har jag gjort genom att fläta rönnsly, det stora är stolpar gjorda av vedpinnar i lämplig storlek, och alla brädrester i lämplig storlek som jag lyckats skramla ihop. Det syns på den, att den är byggd av skräp, men nångång, när jag kan köpa en liten färgburk, så tänkte jag måla om den, då blir den lite bättre i alla fall!
 
 
Längst till vänster är mitt gamla jordgubbsland, jag har börjat rensa bort gamla jordgubbsplantor och en massa ogräs, och jag har satt akleja i ett hörn. Jag satte först också liljekonvalj och funkia där också, men bara tillfälligt - nu har jag flyttat dom till det blötare, skuggigare hörnet, bredvid husets västervägg (om ni kollar på bilden ovan, ser ni stubben? och rönnen bakom stubben? där bakom!) - dom ska få ormbunkskompisar imorgon, det är perfekta växter för det hörnet! Enligt väderprognosen blir det uppehåll och varmt på fredag, så då tänkte jag ta itu med resten av ogräset i den här rabatten - jordgubbslandet ska rensas ut, och i den gamla blomsterängen (som ni ser till höger, som nu är en ogräsäng) ska jag riva bort det värsta, och sedan täcka med kartonger. Det är helt enkelt för mycket att rensa bort!
 
Kolla själva! Till höger kan man se den någorlunda färdiga delen av min perennrabatt (det ska så småningom bli perennrabatt av alltihop, men det får ta den tid det tar - och det tar tid, när jag varken har mycket ork eller mycket pengar!), och rakt fram ser man alltså resultatet av att jag sådde blomsteräng för två år sedan... Eftersom det var rätt omöjligt att skilja på blommor och ogräs, så fick det bara växa, och nu när blommorna har gjort sitt, så är bara allt ogräs kvar, och det har bonat in sig ordentligt... Men nu ska jag alltså riva ner det så gott det går, lägga på kartong, och så får det dö i lugn och ro i mörkret - nästa år tar jag sedan itu med den delen av rabatten igen!
 
Det här är alltså min (än så länge) färdigplanterade rabattdel, fullt med perenner av alla möjliga slag (ni får titta närmare på rabatten här!) - den ser väldigt stökig ut här, men i verkligheten (särskilt i jämförelse med ogräshärden bredvid!) så ser den väldigt prydlig ut! En del av växterna blommar, andra är på gång, och många är nyplanterade, så dom tar sig förhoppningsvis och blommar senare i sommar. Jag ser fram emot att se hur det ser ut om en månad eller två!
 
Här ser man gräsmattan från rabattperspektiv - som synes, så är den inte speciellt stor, men den känns mer än stor nog när den ska klippas! Jag hade förresten tänkt klippa den först igår, och sedan idag, för att få ner längden på gräset, men det gick så snabbt att klippa den igår (det hjälpte att jag hade grävt bort rosenbuskarna, så slapp jag lirka gräsklipparen runt dom!), så jag fortsatte av bara farten ett varv till!
 
Det är är alltså sydsidan av huset, det syns - det är den här väggen som är i störst behov av målning! Och jo, jag vet, jag måste måla huset! Problem 1 är brist på pengar till färg, problem 2 är att jag måste leja bort det, det är för mycket för mig att klara själv (och så klättrar jag inte på stegar, jag är höjdrädd...) och problem 3 är vilken färg jag vill måla huset i! Jag har funderat på svart, grönsvart, falugrön eller en klarare grön (typ smaragdgrön eller permanent green), men så såg jag det här huset på instagram, och blev helt förälskad, rosa väggar, vita knutar och runt fönstret och röda detaljer (jag vet, detaljerna är rosa, men i min mobil så såg dom röda ut, och det var den kombinationen jag föll för!). Men grön verkar vara vad jag lutar mest åt...
 
Här ser ni två av mina snickeriprojekt - närmast vad som skulle bli en odlingslåda för tomater och sånt, men nu är det mest ogräs och katter i den... Jag ska flytta den runt hörnet, tror jag (jag ska bara skaffa markduk att lägga under den), snickra ett lock, och så förvara krukor i den, ifall jag lyckas isolera den - lerkrukor utomhus på vintern är annars en dålig idé, dom håller dåligt då! Bortanför lådan är vad som ursprungligen var tänkt som en pelargonhylla, jag byggde den första sommaren här (för sju år sedan!) av två gamla stegar. Det blev inte så mycket pelargoner där, däremot så använder katterna den mycket, så nu är det en katthylla! Igår kväll så byggde jag om den lite - ser ni hyllan som sticker ut till vänster? Den tog jag loss, och så flyttade jag den mot väggen, intill köksfönstret, så får katterna lättare att ta sig upp till hyllan under fönstret. Både Bosse och Isa (särskilt Isa) är inga ungdomar längre, så det gäller att underlätta livet för dom!
 
Förresten - gissa om mina ben kryllade av mygg när jag var ute och snickrade igår! Jag slog ihjäl minst 30 stycken, antagligen dubbelt så många, gissa hur många myggbett jag har idag? Inte ett enda. Jag har sån tur, att jag inte får myggbett (jag tror att jag hade ett på hela förra sommaren), pappa är likadan, och farfar var det också, så det är visst ärftligt. Bromsbett däremot... Usch, jag hatar broms, dom skulle jag inte sörja om dom blev utrotade, och jag tror inte att naturen skulle sakna dom!
 
Sista snutten gräsmatta, på östsidan av huset. Här, bredvid huset, grävde jag upp hallonbuskar förra veckan (det syns var, där man ser jorden), och det är alltså hit jag tänkte flytta min fd odlingslåda. Rakt fram syns grinden, som måste bytas ut. Det är svårt att se på bilden, men till höger om den blå pinnen (den markerar stängningskranen för vattnet, det borde gå att lösa på ett mindre fult sätt) så har jag en liten berså av rosenhallon, den är mest pinnar än, men i sommar blir den grön och fin, och får små rosa blommor. Här skulle jag också vilja ha en grusad (eller stenlagd) uteplats, här brukar jag ha mina utemöbler (fast förra sommaren orkade jag inte ens ta ut dom, det ska jag göra idag, bara jag krattat gården). Det är en liten kulle precis där, så att gräva bort gräset skulle vara ett perfekt tillfälle att jämna ut kullen.
 
Så ser det alltså ut nu på baksidan. Nyklippt gräs, en del projekt påbörjade, en del projekt bara i planeringsstadiet, och en del andra projekt som jag bara drömmer om. Men det är väl så att ha trädgård - allt handlar om att se saker ur långtidsperspektiv. Det är ett sätt att se på saker som jag måste vänja mig vid! Katterna älskar förresten att jag har varit ute mycket den senaste tiden, dom kommer gärna och håller mig sällskap! Alice skulle också älska det, om jag vågade ha med henne ut, men tills staketet är fixat så får hon tyvärr stanna inne. Min mardröm är att hon rymmer, och antingen blir påkörd eller springer bort och försvinner. Så tills staketet är hundsäkert, så får inte Alice vara lös på baksidan... Jag hoppas att det blir fixat i sommar, jag har blivit lovad hjälp av Karin och Matilda och Hanna, och det är värt hur mycket som helst! Det ska bara samordnas, och jag måste skaffa sånt som saknas, och så vill jag kunna köpa hem något ätbart att bjuda på när vi jobbat klart. Men förhoppningsvis blir det gjort förr snarare än senare! Å - jag kan ju börja med att kolla hur mina telefonstolpar ser ut, och hur mycket dom ska kapas, om det räcker att dela en stolpe på mitten, eller om den är så lång att den ska delas i tre delar. Ska den bara delas mitt på, så kanske jag klarar av att såga av den med fogsvansen...
 
Jag tänkte ligga på soffan och vila en stund, och så klippa gräset på framsidan lite senare idag, men nu när jag kom på var jag ska plantera rosenbuskarna, så går jag faktiskt ut och gör det istället. Jag får flera dagar då jag kan vila när det blir regn, det gäller att passa på nu när vädret är fint! Dessutom - ju snabbare rosorna kommer i jord igen, desto bättre!
 
Av någon anledning så känns Cosmo Sheldrake-radio som bra trädgårdsmusik!
 
 

Kommentera här: