nya köksgardiner och dream home makeovers

Nya gardiner är ett snabbt och enkelt sätt att pigga upp ett rum på, köper man dom secondhand, då blir det billigt dessutom! Jag hittar sällan färdiga gardiner (i köket har jag 2-3 fönster, i vardagsrummet har jag 2 fönster - det är sällan jag hittar något jag gillar, till ett pris som funkar, till alla fönster - oftast så är det ett par längder eller en kappa), men hittar man tyg så kan man förstås sy egna gardiner! Eftersom min symaskin är trasig, så är det att sy för hand som gäller, och det gör att längder är inte det jag helst väljer att sy, en liten kappa är däremot överkomligt. Men det tar lång tid, fingertopparna blir sönderstuckna och händerna stelnar till och värker (jag är orolig för att det är nån slags reumatism på gång, det är mardrömmen, att jag inte ska kunna använda mina händer längre...). Men sen känns det å andra sidan desto bättre, när gardinerna väl sitter på plats!
 
Det är tur, att jag inte vill ha breda kappor med massor av veck - nu räckte en liten tygstuv till kappor för alla tre fönster, och det gulrandiga tyget var too perfect for words (för att citera Elle Woods i Legally Blonde) i mitt kök - gult är min huvudsakliga köksfärg och randigt är en storfavorit! Jag stör mig på att det krävs en lite längre kappa i fönstret på den tredje bilden, det har jag stört mig på i sju år - det är en kirschstång där, i dom andra två fönstren är det bara raka mässingsstänger. Häromdagen så slog det mig (och jag känner mig så dum, att jag inte tänkt på det innan) - mässingsstänger hittar man lite då och då på loppis, varför byter jag helt enkelt inte ut kirschstången? Så nu ska jag se om jag hittar en mässingsstång i lagom längd, och ett par upphängningskrokar, så blir det mycket lättare att få gardinerna att se bra ut i det fönstret också!
 
Det känns förresten väldigt bra, att ha ännu en uppsättning köksgardiner att variera med, jag har i princip bara två sedan tidigare som funkar bra sedan jag tapetserade om köket för 1½ år sedan, dom flesta är anpassade efter dom mörkblå/mörkgröna väggarna jag hade innan (det var faktiskt därför jag satte igång att måla över dom mörka väggarna, jag sydde en gardin som inte funkade alls mot mörkblått, utan som krävde ljusare och färggladare väggar), jag har ett par vita gardiner med regnbågsprickar och gula spetsar (väldigt perfekta i mitt kök, alltså!), och så kapporna som satte igång köksrenoveringen, då. Sen har jag några udda par längder, som bara räcker till ett fönster, dom brukar jag använda till mitt "udda" köksfönster (alltså fönstret på tredje bilden ovan), mitt kök är uppdelat i två rum, så det går att komma undan med att inte ha likadana gardiner i båda rummen. Det är en bra lösning när jag inte hittar nog tyg, eller nog många gardiner, till tre fönster (som med dom vita gardinlufterna, dom har jag bara två av).
 
Men ja - mycket svammel för nya gardiner, men det hör till, jag är av det pratigare slaget (låter motsägelsefullt för en introvert, men jag gillar helt enkelt att prata, och att skriva). Och så fick ni ett tips på köpet - gardiner och textilier, såsom allting annat, hittar man bäst secondhand!
 
Ett annat tips får ni nu:
 
Jag har redan nämnt, ett par gånger dessutom, att inredaren Sophie Robinson gjorde ett inredningsprogram i våras, jag har delat ett par av avsnitten som jag hittade på youtube. Men jag kunde aldrig se klart serien, för dom sista avsnittena lades aldrig upp på youtube. Men för några dagar sedan, så hittade jag var man kan se hela serien, och förhoppningsvis så riskerar den inte att tas ner när som helst (även om jag förstås rekommenderar att ni ser den på en gång, eller snart åtminstone - det är sällsynt med så mycket färg och mönster i ett inredningsprogram!). Kolla här för att se hela serien Dream Home Makeovers with Sophie Robinson!
 
 
Jag ska fördriva en stund innan jag ska åka in på byn, jag ska lämna mina stolar (jag bestämde mig för att jag inte kan leva med dom) och en hög med julpocketböcker, och så ska jag kolla om bibblan har öppet (jag tror det!), och om Röda Korset har en mässingsstång. Tills dess så blir det nog ett eller ett par avsnitt av Bones, jag håller på att kolla om serien, igen. För sådär fjärde eller femte gången. Den här gången så hoppar jag dock över avsnittena som jag gillar sämst, så tar jag mig igenom serien lite snabbare. Nu kollade jag just på säsongen med Gormogon (en av favoritskurkarna), och ser fram emot ett avsnitt med The Grave Digger (en annan favoritskurk!), nackdelen med dom, är att dom är spridda över flera säsonger. Men det där är så typiskt mig - istället för att se något på min evighetslånga vill-se-lista, så kollar jag istället på något jag sett en massa gånger...
 
Dagens soundtrack tycker jag av någon anledning funkar alldeles utmärkt till dagens inlägg - det känns som färgglad musik!
 
 

Kommentera här: