målarmåndag - handfärgade garner

Eftersom jag inte målat ett enda penseldrag på förra veckans sjöjungfrur, så har jag inget målat att visa upp. Däremot så har jag något helt annat! För några år sedan, så provade jag att färga garn. Jag hade hittat billig textilfärg på loppis, och köpte ofärgat sockgarn, och experimenterade ihop fem olika garnfärger. Eftersom jag det året stickade en massa på Harry Potter-tema (jag var med på 2-3 olika Harry Potter Knit-a-longs på Ravelry), så färgade jag garnerna med inspiration från böckerna och filmerna. Jag stickade ett par sockar av ett av garnerna, och sedan så blev dom liggande. Tills för någon vecka sedan!
 
Alltid när jag stickar sockar, så stickar jag rutor till min restgarnsfilt av garnet som inte gick åt (därför är det lila nystanet väldigt litet, dessutom så tänker jag inte sticka upp det, utan sparar det som minne av mitt första egenfärgade garn - jag kommer att spara av dom andra färgerna också). Jag stickar alltid sockarna först, för att vara säker på att garnet räcker, men eftersom jag nu har gigantiskt många sockar i min socklåda, så ska jag försöka låta bli att sticka sockar ett tag. Jag tog en risk (inte så stor risk, men en risk ändå), och stickade ett par rutor av dom kvarvarande nystanen också - jag vill inte riskera att restgarnsfilten blir klar, utan att jag har mina egenfärgade garner i den!
 
Den här färgkombinationen var den första jag kom att tänka på, med dom textilfärger jag hade. Lila och brun = Lavender Brown, tjejen som Ron blir tillsammans med i en av böckerna. Jag hade velat ha en ljusare lilafärg, men nu blev det vad det blev, och med tanke på att det är första försöket så är jag nöjd ändå. Jag stickade ett par sockar av det här garnet, med rosa häl och tå, och sedan blev det som sagt inga fler sockar av mina egenfärgade garner. Det blir vad det lider!
 
Har ni sett Harry Potter-filmerna, så kanske ni kan gissa vad som inspirerade den här färgen? Lila och rosa, i nyanser från väldigt mörkt till nästan vitt, fick mig att tänka på Tonks hår, som byter färg efter hennes humör. Jag har redan stickat ett par Tonks-&-Lupin-sockar, så det här blir nog ett par sockar bara för Tonks, när dom nu blir till sockar.
 
Jag hade velat haft svart färg till det här garnet, men fick nöja mig med brunt till det vita garnet. Min inspiration var Hedwig och resten av ugglorna, och jag kallar färgen för The Owlery. Garnet ska bli ett par sockar med ugglemönster, det kommer att passa perfekt!
 
Ett garn i alla vinröda och rosa nyanser är förstås ett Love Potion-garn! Jag har hittat flera sockmönster med hjärtan, både spetsmönster och flätmönster, så det här kommer att bli något sådant. Heter garnet Love potion, så måste det vara hjärtan!
 
Till sist ett garn i gula/orange/röda färger, inspirationen är Dumbledores fenixfågel Fawkes, som brinner upp när han är gammal, för att sedan återfödas i askan. Det här garnet har jag faktiskt ingen aning om vad det ska bli för sockar, det finns mönster döpt efter Dumbledore, och jag undrar om jag inte sett något inspirerat av Fawkes också?
 
Jag köper ju allra helst färgglada självmönstrade sockgarner, och det vanligaste är självrandade garner. Mina favoriter är dock garner som dom här, med färger som liksom myllrar över ytan helt random. När jag stickade mina lappar, så blev jag väldigt glad över att se hur garnerna blev, det är åtminstone för mig helt omöjligt att avgöra medans jag färgar garnet. För dom som kan färga garner, så är det förstås betydligt lättare att bestämma i förväg hur garnet ska bli! Jag blev jättenöjd över alla fem färgställningarna, dom blev jättefina som lappar, och jag ser fram emot att se hur dom fyra kvarvarande nystanen blir som sockar också!
 
Dagens soundtrack är förstås givet:
 
 

Kommentera här: