miljövänligt kan vara ekonomiskt!

Det är lätt att fastna i tanken att det är dyrt att leva miljövänligt - det är bara att kolla på KRAV/fairtrade-märkta produkter i affärerna jämfört med konventionellt odlade/uppfödda, eller på ekologiska/miljövänligare kläder jämfört med vanlig fast fashion, ofta så är prisskillnaden stor! Tittar man inte längre än så, så är det väldigt lätt att dra slutsatsen att det är dyrt att tänka på miljön (på samma sätt som att det är lätt att tänka att det är dyrt att vara vegan när man kollar på vad köttalternativen kostar), och den tanken gör garanterat att många helt enkelt skippar miljötänket helt och hållet. Men - miljövänligt kan vara det mer ekonomiska alternativet! Tro mig - jag har mindre inkomst än dom flesta, jag har mindre pengar kvar efter betalda räkningar än dom flesta, men samtidigt så lever jag mer miljövänligt än dom flesta (det jag är sämst på, och som jag har svårt att bättra mig med, är internetanvändningen och elförbrukningen, men jag har i alla fall valt ett elbolag med förnybar el, och jag hoppas att dagen då jag kan skaffa solpaneler kommer!). Jag tänkte idag tipsa om sätt som jag lever hållbarare, som samtidigt faktiskt sparar pengar!
 
 
♣ Bil är dyrt och det är en miljöbov (och en av anledningarna till att kvinnor är bättre på miljövänligare vanor än män - kvinnor har ofta mindre bilar och kör bil mindre än män, och är bättre på att använda sig av kollektivtrafik), bodde jag i tätort så hade jag skippat bil helt och hållet (jag skaffade inte min första bil förrän jag var 36, så att leva utan bil är jag van vid!), som det är nu så kör jag bil så lite jag kan - oftast så åker jag inte in på byn mer än en gång i veckan, ibland ännu mer sällan. När jag åker in så ser jag till att göra alla mina ärenden på samma gång, och jag gör också mitt bästa för att köra den kortaste vägen från punkt A till punkt B till punkt C. Kollektivtrafiken här är tyvärr dyr (det kostar mer att åka buss till Östersund än vad det kostar att åka ensam i bil, det är helt vansinnigt!), och den är väldigt sporadisk (det är många timmar på dagen utan bussar, och sedan kan tre bussar gå inom en kvart), men annars så är det normalt det bästa alternativet för både miljö och plånbok.
 
 
♣ Matsvinn är ett stort problem, både hushållens matsvinn och matbutikernas matsvinn, och det senare har vi tyvärr inte så stor möjlighet att påverka. Jag håller ögonen öppna efter varor med kort datum, varor som kanske ser lite tråkiga ut (knöggliga plåtburkar, grönsaker som inte är lika fräscha längre, mat som närmar sig datummärkningen osv), matbutikerna här plockar sällan ihop svinnpåsar av tex bröd och frukt/grönt, men när dom gör det så är det suveränt (det finns också appar som Too good to go, där man kan köpa svinnkassar till nedsatt pris). Matsvinn hemma finns det desto mer att göra för att slippa: planera maten i förväg, skriv inköpslistor, veckohandla, preppa maten i förväg, laga mat med vad som finns i skåpen istället för att fundera på vad ni är sugen på för stunden och att sedan vara tvungen att handla till det. Laga antingen mat enbart till den aktuella måltiden (om ni inte äter rester), eller hitta på nya rätter med resterna dom följande dagarna. Kyl och skafferi måste inte alltid vara proppfulla, och även om det är suveränt med frys och att kunna frysa in mat/bröd för att ta fram en annan dag, om man bara fyller på frysen och aldrig äter ur den så är den inte suverän längre. Bäst före-datum är bara en rekommendation, och maten är så gott som alltid bra långt efteråt (fast väldigt gamla snabbnudlar är inte goda - dom härsknar till slut, men det känns tydligt på lukten) - det klassiska smaka och lukta gäller förstås! Att äta upp den mat man köper är det bästa sättet att slippa matsvinn, och det är det bästa för plånboken också. Att låta maten stå tills den blir dålig (eller att slänga mat bara för att datumet gått ut) och sedan vara tvungen att köpa ny mat för att ersätta den, det är inte bra för miljön alls!
 
 
Bland det bästa vi kan göra för miljön, är att bli veganer - animalieproduktionen är otroligt omiljövänlig, det går åt mycket vatten, det huggs ner regnskog, det släpps ut massor av CO2, osv. Att äta veganskt utan halvfabrikat är också mycket billigare än att äta kött, och även när man ersätter köttet med veg-alternativ så är det oftast billigare. Jag använder mig oftast av bönor/linser/ärter som proteinkälla, och om jag hittar halvfabrikat på kort datum för halva priset så brukar jag köpa det och stoppa in det i frysen. Många frukter och grönsaker är dyra, men genom att köpa rotfrukter, kålväxter, enligt säsong och fryst frukt och grönsaker, så sparar man in mycket pengar, och dessutom så är sånt oftare odlat i Sverige, vilket är miljövänligare. Att bli vegan är inte för alla, det vet jag, men varje måltid med kött som byts ut mot en måltid utan kött är positiv och gör skillnad! Och för er som säger att det miljövänligaste är att äta kött från djur som går fritt och betar - dels så är det inte så, men också, även om det vore så, det finns inte möjlighet för den mängd djur som vi håller inom kött-/mjölkproduktionen att gå ute året runt, så om djurhållningen skulle se ut så, så skulle det betyda att den som ville äta kött skulle vara tvungen att dra ner på sin konsumtion. Och då är vi återigen tillbaks till att varje minskning på kött är positivt! Det är förresten ännu ett sätt som kvinnor är bättre på att leva hållbart än män, dom är mycket villigare att minska på kött och att äta mer vego!
 
 
♣ Att byta ut engångsartiklar mot flergångsartiklar är alltid positivt (tex lägg matrester i en skål och lägg en tallrik ovanpå istället för att använda plastfolie, eller använd byttor med lock, använd trasor i textil som kan tvättas istället för hushållspapper, byt ut bindor/tamponger mot tygbindor/menstrosor/menskopp, snyt näsan i tygnäsdukar istället för i papper, osv), men har man redan engångsartiklar hemma så ska man förstås använda upp dom först. Finns minsta möjlighet, så använd engångsartiklarna flera gånger (plastpåsar och aluminiumfolie tvättas lätt och kan användas många gånger, plastburkar är bra att frysa mat i eller att förvara rester i i kylen, bakplåtspapper kan användas flera gånger, glasburkar kan man förstås ha när man kokar sylt o dyl, man kan ha till rester, man kan frysa mat i dom, man kan förvara torrvaror i dom i skafferiet - glasburkar övergår lätt från engångsartikel till flergångs!), och när dom sedan är slut, byt ut dom mot flergångsartiklar istället (köp på loppis så kostar dom betydligt mindre!) - att inte behöva köpa nytt hela tiden sparar både pengar och miljö!
 
 
♣ Apropå loppis, så är det mycket billigare och mycket miljövänligare att handla secondhand istället för att köpa nytillverkat, och det är ytterst få saker som inte finns att köpa begagnat! Här är verkligen en punkt där jag lever som jag lär - nästan alla mina ägodelar är begagnade, och det är alltid vad jag väljer i första hand. Teknik tex - numera så finns begagnad teknik att köpa i butik, grejerna är rensade och det är garanti på dom, så man behöver inte ens köpa av privatpersoner på blocket/facebook, och sen upptäcka att sakerna inte fungerade. Temu och Shein är bara en dålig ursäkt för att få handla mycket och billigt - dom groteska mängderna produkter dom spottar ur sig dagligen, sättet dom behandlar sina arbetare, hur deras produktion och frakt påverkar miljön, hur dom stjäl design av småproducenter, och dessutom hur dålig deras kvalitet och material är - det är tex få plagg som inte tillverkats av polyester, dvs plast! Handlar man istället secondhand, så kliver man ur hela fast fashion-ruljangsen, redan existerande plagg/pryttlar får längre livslängd, man kan köpa bättre kvalitet och bättre material (och dyrare märken, om man så vill) till mycket lägre priser (mitt ekonomiskt bästa köp är duffeln jag köpte för en femma - knappt använd, i tjock ull, nypris 5-6000 kr!). Faktum är, att det är få saker som gör sånt omedelbart intryck i plånboken som att gå över till att handla secondhand, och det är som sagt suveränt för miljön också!
 
 
♣ Det allra bästa för både miljö och plånbok är förstås att inte handla alls - dom allra flesta har mer i garderoben än vad dom kan använda under en livslängd, men varje plagg används i genomsnitt bara sju gånger, och hälften av dom 14 kilo textilier vi köper varje år kastas bort. Börja helt enkelt med att använda det som redan finns (och istället för att kasta det som av någon anledning inte funkar, lämna in på secondhand!), och ta hand om dina ägodelar så att dom räcker längre (jag använder leggings eller strumpbyxor i princip varje dag, men sliter dom hårt mellan låren, skulle jag slänga när det blir slitet så skulle jag få köpa nytt hela tiden, men jag lagar och lagar och lagar, och förlänger livslängden många gånger om!). Väljer ni naturmaterial istället för polyester, så kan kläderna tvättas mindre ofta (med ull så räcker det för det allra mesta att vädra, tex), och sålunda så slits dom mindre. Hoppa inte på varenda trend (det är dyrt och det är inte miljövänligt alls, däremot så är det orsaken till att Shein och Temu finns), utan skapa en genomtänkt garderob med kläder i bra kvalitet (heller färre och bättre än mycket och billigt), och så kan man lägga till något enstaka trendplagg för att pigga upp just den säsongen - fast oftast finns dom senaste trendplaggen att hitta secondhand, dom flesta trender är bara upprepningar av tidigare trender (exempel nummer ett, mammajeansen med hög midja och croppade ben som varit inne länge nu, vi hade dom redan på 80-90-talen, leta tex efter gamla Levi's 501:or!). En hållbar genomtänkt garderob behöver inte betyda en tråkig "klassisk" garderob, utan man väljer plagg som passar ens egen stil, smak och livsstil - en som gör det jättesnyggt och personligt, och som skriver mycket om det på sin instagram, är Karin Yngvesdotter. Jag skriver bara om kläder nu, men det gäller förstås allting - det hållbaraste är alltid att använda det man redan äger, det näst hållbaraste är att köpa secondhand, och tredje hållbaraste är att köpa miljövänligare nyproducerade alternativ (se upp för greenwashing, dock!). Ekonomiskt så gäller precis samma lista!
 
Det finns många fler sätt att leva miljövänligt som samtidigt inte kostar skjortan (som faktiskt också sparar pengar!), men det här är redan väldigt långt, och jag är rätt säker på att jag har tappat bort flera av er vid det här laget... Ni som är kvar, har ni några egna tips på hur ni både är snälla mot miljön och mot plånboken? Jag har rätt bra koll, men har ändå garanterat missat en del! 
 
Dagens spellista är ett bra exempel på att bra kvalitet tål att användas många gånger, eller för att vara mer exakt, att bra musik kan vara gammal men tål fortfarande att lyssnas på! Den här listan lyssnar jag alldeles för sällan på, och det är synd och skam!
 
 

Kommentera här: