handla begagnat

Idag är jag trött och less, dessutom så äter jag halväcklig mat hela helgen (jag gjorde en stor gryta med ris, grönsaker och bönor, kokt allt i ett, och det blev inget vidare, då gjorde jag sås för att det skulle smaka bättre, och den blev inget vidare heller, och eftersom jag inte tror på att slänga mat, och inte har råd att slänga mat, så får jag äta ingen vidare mat hela helgen...), fast jag tröstar mig lite med att baka en pumpkin spice-sockerkaka, förhoppningsvis så gör den saker lite bättre i alla fall!
 
 
Så, i brist på annat, så skriver jag blogginlägg istället (det är faktiskt dagens andra, i morse så skrev jag morgondagens inlägg) - jag ska skriva om något som jag känner varmt för, något som knappast förvånar någon av er: att handla begagnat.
 
För mig så har det varit självklart att handla begagnat i många år, det är billigare, det är roligare, det är personligare, och det är miljövänligare! Under alla dessa år, så har jag till min glädje sett en förändrad syn på begagnade saker, det var betydligt fler förr som inte kunde handla secondhand, som tyckte att det rentav var äckligt (det finns fortfarande dom som tycker det, men dom blir färre och färre!). Det är dock fortfarande dom som tycker att det är svårt, att dom inte hittar det dom behöver osv, och det är fortfarande alldeles för många som köper alldeles för mycket nytillverkat. Faktiskt så mycket, att vi håller på att förstöra jorden! Och eftersom det mesta vi köper inte är tillverkat på ett miljövänligt sätt, eller på ett människovänligt sätt heller för den delen, och eftersom vi vill köpa billigast möjligt (det är det som är problemet - när pengar ska sparas, då fattas en hel massa dåliga beslut - den stora massan vill inte betala kostnaden för mer hållbart tillverkade produkter), och så mycket som möjligt, så finns det egentligen bara ett alternativ: att handla begagnat. Och det finns faktiskt inga ursäkter till att inte göra det! Som exempel: jag har bara tillgång till två små Röda Korset-butiker, i två små samhällen i norra Jämtland (alltså långt ifrån något som helst modemecka!), jag har en väldigt liten budget (jag spenderar 500-600 kr PER ÅR på kläder), jag är av storlek större, och jag klär mig dessutom inte som medelsvensson. Och jag handlar 98% av mina kläder secondhand!
 
Och att man verkligen får tag på allt begagnat, det tänkte jag bevisa för er - det här är sånt jag köper/hittar/ärver/får begagnat, på loppisar, på facebook, från vänner, på tippen osv osv osv. Mina fyndarglasögon är alltid på, det måste dom vara! Och om man letar efter något, då måste man leta ofta, och har man möjlighet att handla på nätet (vilket jag oftast inte har), då är det ännu lättare att hitta det man är ute efter.
 
I mitt hem är detta begagnat:
 
- Själva huset, det är byggt 1945
- Soffan
- En bäddsoffa
- Matbordet
- Köksstolarna
- Två pallar i köket
- Två teakskåp
- Ett linneskåp
- Två soffbord
- Två bokhyllor
- Skrivbordet
- Skrivbordsstolen
- En gungstol
- Tre kistor
- Två byråar
- Alla mina lampor (utom en)
- Alla mina klockor (utom en)
- Alla mina gardiner
- Alla mina dukar
- Alla mina handdukar (utom en)
- Alla mina sängkläder (utom två uppsättningar påslakan/örngott och ett lakan)
- Nästan allt mitt porslin - tallrikar, skålar, muggar, koppar, glas, tekannor osv
- Alla mina kastruller och stekpannor (utom en stekpanna)
- Nästan alla mina plåtburkar (jag förvarar torrvaror och te i dom)
- Alla bestick
- Nästan alla köksredskap och knivar
- Skåpknopparna i köket
- Nästan alla mina pyntiga saker
- Majoriteten av mina böcker
- Alla mina blomkrukor
- Nästan alla blomvaser
- Nästan alla ljusstakar/ljuslyktor
- Nästan alla tavelramar
- Mycket av min konst
- Två renhorn och ett älghorn
- Nästan alla mina soffkuddar
- Nästan alla mina filtar
- Majoriteten av mina garner och tyger
- Nästan alla stickor, virknålar, sybehör osv
- Minst hälften av mina parfymer
- Nästan alla mina kläder (tröjor, byxor, leggings, klänningar, blusar, toppar)
- Alla mina jackor
- Nästan alla mina skor
- Nästan alla väskor och plånböcker
- Majoriteten av mina smycken
- Nästan allt julpynt
- Allt påskpynt
- Några halloweenpynt (det mesta har jag fått i present)
- Datorn
- Mobiltelefonen
- Bilen
- Till och med katterna är second hand!
 
Och det här är inte ens allt, förstås, för jag kommer inte ihåg varenda pryl jag äger. Men jag kommer ihåg att nästan varenda pryl jag äger är secondhand! Sängen köpte jag ny (och det är det sämsta köp jag någonsin gjort, jag får ont i ryggen av den varenda natt) och bokhyllorna i vardagsrummet köpte jag nya (efter att ha förgäves letat begagnade), och Alice köpte jag som valp från uppfödaren (fast Lily, pudeln jag hade innan, hon var secondhand!). Underkläder och strumpbyxor köper jag för det mesta nya, men det är för att jag inte lyckats hitta oanvända i min storlek, annars skulle jag utan problem köpa det secondhand också (för man hittar massor av oanvända kläder överhuvudtaget, inklusive underkläder!)
 
Det jag vill säga med den här listan, är som sagt att allting går att hitta begagnat, så det är ingen ursäkt att gå och köpa nyproducerat. Och om vi vill rädda miljön, så måste vi sluta att konsumera nyproduktion som vi gör nu, och det bästa sättet att göra det på är att handla secondhand. Det är det billigaste sättet också, och i dom tider vi lever i nu, då måste vi verkligen börja hålla i plånboken (ja, ni som redan håller i den, ni vet vilken livräddare secondhand är!). Begagnat är inte äckligt, luktar inte illa, det är som sagt ofta inte ens använt, däremot så kräver det att man lär sig ett nytt sätt att handla. Man måste tänka långsiktigt, kolla ofta, vara beredd på att handla utanför säsongerna, och att slå till när man hittar något - väntar man så är det troligen för sent. Dessutom så ser andrahandsaffärerna inte ut som dom "vanliga" affärerna, man får leta lite mer, det räcker inte att scanna hyllorna/klädställningarna och sen vara klar.
 
Vad vinner man då på det? Ja, förutom att man sparar på miljön och pengar? Det är väldigt roligt! Och man kan hitta grejer som få andra har (ibland helt unika grejer, som man blir helt ensam om), och man får så mycket bättre kvalitet för pengarna, och man är inte utlämnad bara till det som är på modet just nu. När du handlar begagnat, så har du tillgång till allt som varit på modet dom senaste 100 åren, minst - snacka om brett utbud! Förresten, antikviteter, det anser ju många är bland det tjusigaste man kan äga, det är också secondhand!
 
För er som är nya på det, våga ge begagnat en chans! Ni behöver inte göra som jag, och helt byta ut det nyproducerade, men börja att byta ut några nyköp varje månad mot begagnadeköp. Jorden kommer att tacka er, plånboken likaså!
 
 
Jag avslutar med en halloweenspellista från ett årtionde som INTE var känt för att tänka på miljön och för att handla andrahand, utan som tyvärr lade grunden till vårat köpbeteende idag:
 
 

Kommentera här: