the 1940s experiment

 
Jag har pratat ett par gånger om mina tankar om att prova på att äta efter beredskapstidens ransoner (här och här), och jag har nu kommit fram till att jag ska göra ett försök framöver. Jag har redan handlat för den här månaden, så det är inte så mycket att göra åt den saken nu (mer än att jag har ett par hundra kvar att röra mig med, dom ska jag handla ännu mer genomtänkt med än i vanliga fall), men jag ska försöka anpassa vad som nu finns i skåpen till hur ransonerna fungerade. Det är egentligen bara en massa sunt förnuft, och jag vet inte varför jag inte gjort så tidigare... Men jag pratar med om det i slutet av inlägget! Nu först, så tänkte jag prata om den som mest inspirerat mig till att prova ransonering, The 1940s Experiment, och så tänkte jag länka till överallt där man hittar henne, och till dom av hennes sidor som jag tycker är extra bra att ha till hands!
 
Först av allt - hennes blogg, hennes youtube, hennes facebookgrupp, hennes instagram och hennes pinterest, det finns en massa intressant på alla sidor, så alla sidor är värda att kolla upp! Carolyn, som hon heter, började med sitt projekt för snart ett år sedan, hon skulle följa brittiska ransoner i ett år, gå ner i vikt och spara pengar och bli hälsosammare (Storbritanniens befolkning har aldrig varit så hälsosamma som under andra världskriget!). Hon bestämde sig samtidigt för att genomföra det "offentligt" på sociala medier, för det visade sig vara en massa andra som också var intresserade av att göra samma sak! Om det är någon fler som funderar i samma banor, gå absolut med i hennes facebookgrupp, det är alltid lättare och roligare att göra saker tillsammans med någon, och det är alltid trevligt att ha någon att fråga om hjälp, eller att bolla tankar med!
 
Sen, så kan det kännas överväldigande att veta vart man ska börja, jag tycker i alla fall att det känns svårt och krångligt och bökigt, men Carolyn har gjort en PDF där hon samlat den information som behövs för att sätta igång - det viktigaste är förstås hur ransonerna såg ut, och vad pointssystemet är för något (man fick tilldelat ett antal points för en månad, här räknar man med 16 points, och dom kunde användas för att köpa extra matvaror). Hon delar också med sig av ett gäng pamfletter från andra världskriget, om mat, näring, med recept osv, plus ett par kokböcker från 40-talet. Hon samlade också ihop en pandemikokbok, med en massa recept som folk har skickat in, och den finns att ladda ner gratis här, och så delar hon med sig av över 200 recept från 40-talet här. Hon har alltså sett till att det finns en bra grund att stå på för den som är intresserad av beredskapstidsmat och ransonering! På hennes instagram delar hon också 40-talsrecept, pamfletter om mat och med recept, och lite allt möjligt annat om (huvudsakligen) beredskapstiden. På hennes instagram delar hon också recept, vad hon lagat för mat och hur mycket den kostat, uppdateringar om viktnedgången, ja lite mer vardagsuppdateringar, helt enkelt! På hennes youtube så är det lite av varje, men i videoformat, förstås! Youtube och instagram skulle vara mina första val, om man som mig kan ha svårt att ta till sig större mängder text, men som sagt - alla hennes kanaler och sociala medier har sina fördelar!
 
 
Den här videon kan också vara ett bra stället att börja, här visar Carolyn hur hennes ransonerade skafferi för veckan ser ut - som ni ser på stillbilden ovan, så är det inga stora mängder mat! Det var dock inga ransoner på färsk frukt och färska grönsaker, så så länge det fanns tillgängligt, så fyllde man ut tallriken med det. Även på ransoner under andra världskriget, så var det inte meningen att man skulle gå hungrig, meningen var att man skulle kunna äta stora portioner och hålla sig mätt, och att också kunna få i sig all näring man behövde. Allt var noga beräknat då, och beräkningarna håller idag också! Carolyn är förresten vegan, så hon ersätter kött/fisk/fågel/ägg/mjölk med växtbaserade alternativ, och för mig som också äter växtbaserat så känns det bra att se att det fungerar, det också!
 
 
 
Hon delar flera recept (fast förstås inte i närheten lika många som på bloggen och instagram), dom här två hör till dom jag ska testa framöver!) på 40-talsmat och -efterrätter...
 
 
Ibland delar hon vad hon äter under en dag, ibland får man veta hur många kalorier hon äter (fast det ser ut att vara så lite mat när man kollar ransoneringen, så äter hon sådär 1500-2000 kcal om dagen, ingen svältkost alltså, men hon äter som sagt frukt, grönsaker, bröd osv också) och hur mycket pengar hon spenderar (hennes matkonto ligger på typ 150 kr i veckan, 600 kr i månaden, det är sanslöst lågt, det finns ingen chans att komma ner i dom siffrorna med våra matpriser!).
 
För den som vill testa på ransonering, så är alltså The 1940s Experiment ett bra ställe att börja på, tycker jag! Kollar ni mina tidigare inlägg i ämnet (jag länkade till dom först av allt, längst upp i det här inlägget), så delar jag med mig av en massa andra som också försökt sig på ransoneringsprojekt, och som också delar recept osv, så gå tillbaks till dom och kolla sedan! Jag tänker också använda mig av dom 40-talskokböcker jag har, och så tänkte jag dela recept från dom här. Även om den är många år senare än andra världkriget (den är från början av 80-talet), så tänkte jag också använda mig av Äta på nytt sätt med matlaget Mudi-Mums, den är nog min absoluta favoritkokbok, fast den är så enkel (och fast den inte har ett enda fotografi på en enda maträtt!). Det är just den enkelheten som gör att den känns lämplig till ett ransoneringsprojekt - det finns inga recept med nöt/gris/kyckling (däremot får/lamm/fisk), men nästan allting är närproducerat (det som inte är det finns tillgängligt som fairtrade och liknande) och enligt årstiderna, och alla recepten är väldigt enkla, med få och billiga och lättillgängliga ingredienser, åtminstone ifall man har en grönsaks- och örtträdgård.
 
 
Själv började jag planera i teorin igår, jag laddade ner Carolyns PDF (som jag också länkade till längre upp), jag översatte engelska mått till svenska mått där det behövdes, jag skrev en inköpslista på en höft, för först en vecka och sedan en månad - jag handlar för det mesta all mat för kommande månad på en gång, och om det finns pengar till det, så fyller jag på det som behövs sedan under månaden. Såhär ser det ut:
 
Ost och ägg är dubbel ranson, eftersom jag äter vegetariskt, och eftersom jag äter växtbaserat så blir det växtbaserade alternativ för mig. Ost finns vegansk i en massa varianter numera, ägg lär jag byta ut mot annat protein. Skinka/bacon och kött äter jag förstås inte heller, och kommer också att byta ut, antingen mot halvfabrikat, eller mot linser/bönor, och mjölk är förstås också växtmjölk. Socker och mjöl (mjöl står inte med på ransoneringslistan, men Carolyn använder 1 kg mjöl i månaden, så jag utgår från att hon hittat den siffran någonstans) är väldigt begränsat, 1 kg av varje per månad, alltså 225 gram i veckan - vill man baka någonting, då gäller det att spara av sin veckoranson! Bröd står inte heller på ransoneringslistan, men även här så går jag efter vad Carolyn har i sitt skafferi - en limpa i veckan. Jag tänkte då köpa knäckebröd, ett rundknäcke i veckan, och då räcker det till att äta en sån rund skiva om dagen, det är inte snålt med bröd! Om jag vet med mig att jag ska göra något som kräver bröd (som linssteken ovan), då får jag väl byta ut knäckebrödet mot mjukt bröd den veckan! Smör/margarin är som ni ser också snålt tilltaget (det är i och för sig allt!), jag tänker att jag köper ett stort paket smörgåsmargarin i månaden, delar den på fyra, och sedan använder en fjärdedel i veckan. Smör får bli bakmargarin, eller mer smörgåsmargarin, bakmargarin finns som minst som halvkilospaket, eller hur? Smör har jag sett mindre förpackningar, men inte bakmargarin, men då är det bara att dela på ett paket och låta det räcka i två månader, det funkar bra att frysa!
 
Enligt pointsen, så får man extra tillskott varje månad (ja, får och får, man får förstås köpa i butiken och betala för pengar, så var det även då!), jag tänkte använda mina 16 points i månaden till linser, bönor och ris, och pasta. Pasta fanns knappt under andra världkriget, varken här eller i Storbritannien, så det fanns inte med varken i ransoner eller points, men jag tänker att jag beräknar det som ris. Dom flesta pointsalternativ är ju för kött och fisk, och det är inget som är aktuellt för mig!
 
Vad som inte finns på någon av listorna, men som jag ändå tänker fortsätta köpa (men det lär gå åt betydligt mindre, eftersom jag tex kommer att äta betydligt mindre pasta) är buljong, tomatpuré, ketchup, soja, liquid smoke, vinäger osv, smaksättare alltså. Även om man huvudsakligen kryddade med salt och peppar förr, så vill jag gärna ha lite mer smak än så på maten.
 
Men, som ni ser, så kommer jag att lägga mycket mindre krut framöver på sånt som hittills har varit mina basvaror, och det kommer att frigöra mer pengar till det som kommer att bli basen i kosten: potatis (Carolyn använder 2 kg i veckan, när jag kunnat köpa potatis, så har jag köpt en 3-4 kg påse, som har fått räcka hela månaden, så 2 kg i veckan blir betydligt mer potatis!), lök, rotsaker, kålsaker, grönsaker och frukt i säsong (som vanligt kommer jag förstås att kolla vad som finns på extrapris!)... Och som sagt - en del av kött/skink/bacon/ägg-ransonerna kommer att ersättas med bönor och linser, så att det blir gott om protein också. Rent innehållsmässigt, så känns det som en väldigt välbalanserad kost!
 
En sak som kommer att vara tvunget att göras annorlunda, är matens fördelning under dagen - nu äter jag många små måltider, eftersom jag har gjort en magsäcksförminskning, så kan jag inte äta stora mängder. Men nu ska jag se hur det funkar att äta tre måltider om dagen bara, och så ett litet fika någonstans där det behövs under dagen (jag och djuren brukar alla äta ett litet midnattssnack innan vi går och lägger oss, det blir för långt mellan middag och frukost annars, för oss allihop, så något sådant får jag se till att ha planerat och tillgängligt - det brukar bara vara en knäckemacka, eller några tuggor av middagsmaten, om det finns kvar, bara så att magen inte är helt tom). Te dricker jag alltid mycket av, men nu lär jag vara tvungen att dra ner på det - ca två hekto i månaden, eller ½ hekto i veckan, sen är det stopp. Carolyn har sin veckoranson med te i en burk, jag brukar ju dricka olika sorters teer, att hålla reda på mängderna där kan bli väldigt bökigt, så det lutar åt att jag måste börja vara mer monogam i mitt tedrickande. Men te kommer att vara behövligt under dagen, när jag ska sluta med mellanmål, när det börjar suga i magen så är det gott med en stor mugg te! Apropå att suga i magen, så finns det plats för godis bland ransonerna också! Ett halvt hekto i veckan, eller 225 gram i månaden, är godisransonen. Det låter inte som några stora mängder, men för min del känns det inte speciellt svårt faktiskt - dom senaste månaderna har jag definitivt inte ätit mer godis än så, snarare mindre!
 
Idag äter jag helt oräknat och oransonerat, men imorgon så ska jag få tummen ur och dela upp det jag redan har i skåpen så att det räcker i fyra veckor (det är helt ofattbart att jag inte tänkt på det innan, jag har bara ätit maten och försökt få den att räcka så länge som möjligt, istället för att dela upp maten i veckoransoner, för att vara säker på att maten räcker hela månaden!), det är pasta, ris, linser och bönor, tomatpuré och buljongtärningar bland annat. Jag har bra mycket havregryn och andra gryn också, men det är inget jag brukar äta, huvudsakligen för att det går åt för mycket mjölk när jag äter gröt (jag tycker inte om gröt utan mjölk!), men det är bra att ha som krismat, och med 1½ liter mjölk i veckan, och mindre mängd te varje dag, så kanske mjölken räcker till några tallrikar gröt också... Det kommer jag dock inte att dela upp, utan gröt blir något jag tar till i brist på annan mat.
 
Jag hade inte tänkt åka in på byn och på affären förrän om 1½ vecka, då jag har tid att passa där, men med mindre portioner av ris och pasta, och med skåpen nästan helt tomma på potatis och rotsaker och sånt (jag har potatis och morötter till en kastrull soppa, sen är dom slut), så måste jag åka in i början på nästa vecka ändå, annars så blir det en hungrig vecka, och det är det som sagt inte meningen att det ska vara! Ja, fast man inte äter små portioner av ris och pasta, så hålls åtminstone inte jag mätt av det - äter jag bara ris eller bara pasta, så är jag utsvulten igen en timme senare! Jag ska bara kolla vad som finns på extrapris, så ska jag åka in på byn sedan någon dag. Synd bara, att det är slut på billiga rotfrukter - även om det i år var mindre billigt än tidigare år, och under bara en vecka i en butik (vi har Ica och Coop här, bara), så är det ändå bättre än resten av året. Men som sagt - det är nästan ett år tills nästa gång som rotsakerna är riktigt billiga!
 
Å, apropå billiga rotsaker (och sedan så ska jag sluta, jag känner att nu ordkräks jag bara, och jag misstänker att alla har slutat läsa för längesen...): jag har sagt det förut, men jag känns ännu mer besluten att testa det nu, ja att odla potatis i pallkrage! Jag har aldrig fått potatisen att växa när jag odlat på friland, men enligt grannen Gerd så är pallkrage da bomb (ok, just det uttrycket använde hon inte ^_^), en sättpotatis i varje hörn, och så en i mitten, och så växer det så att det knakar sedan! Det blir tre pallkragsodlingar i sommar, så potatis i en, och så tänkte jag grönkål/svartkål/lila kål i en, och så får jag se vad det blir i den tredje, jag ska kanske våga mig på morötter och sånt igen i år, i en pallkrage så är det ju gott om plats att växa neråt. Jag har ju också min odlingslåda, som fick stå tom förra året, för jag kom mig aldrig för att fylla den med mer än ris och kvistar och gamla krukväxter, den ska få jordgubbar och kryddväxter, det måste vara lågväxande grejer, så att dom inte skymmer solen för rosorna mer än nödvändigt. Jag har funderat på hur i hela friden jag ska kunna köpa jord att fylla pallkragarna och odlingslådan med, men äter jag ransonerat, så borde jag rent logiskt spara pengar på det, och att låta en del av dom pengarna gå till jord, frön och plantor, det känns som en bra investering!
 
Så, slutpratat! Dagens soundtrack tycker jag passar perfekt - 40-talsmusik i modern tappning, det känns precis vad som borde avsluta ett inlägg om 40-talsransonering i modern tappning! ^_^
 
 

Kommentera här: