fredagsfavoriter - en alice-bokhylla

Jag hade påbörjat ett annat inlägg till idag, men så fick jag en idé på morgonen, och vips så blev veckans favoriter en helt annan sak! Jag har länge kollat efter en liten bokhylla enkom till min samling Alice i Underlandet-utgåvor (något sånt här är drömmen!), men nu kom jag på att jag faktiskt redan har det! För en dryg månad sedan, så flyttade jag om grejer här hemma, och min lilla billyhylla hamnade i vardagsrummet, eftersom jag är i skriande behov av mer utrymme för böcker (jag behöver en till likadan hylla, dels för att fylla ut väggen, dels för att jag fortfarande har fullt i bokhyllorna...), och i den hamnade dels min samling pocketklassiker, dels mina TBR (dvs to be read, böcker som ska läsas). I morse kom jag alltså på det - den lilla billyhyllan, den är ju perfekt för min samling Alice-böcker! Och eftersom tanke och handling ibland är ett hos mig, så satte jag omedelbart igång med att flytta böcker! Och något så märkligt - böckerna rymdes alldeles utmärkt i den lilla hyllan, men när jag flyttade dom till hyllorna där Alice-böckerna stått, så fick inte alla plats. Samtidigt så rymdes Alice-böckerna alldeles utmärkt på sina gamla hyllor, men nu blev det gott om plats i den lilla bokhyllan. Hur hänger det ihop?
 
Förresten, märks det att jag gillar att prata om sånt som intresserar mig? ^_^
 
Se, så bra det blev, och kolla - gott om plats för fler böcker! Jag har inte köpt någon ny Alice-bok på evigheter - att hitta på loppis här är sällsynt (fast det har hänt!), att köpa på Tradera har jag inte haft råd med på evigheter (men dom har faktiskt en del roliga Alice-grejer, både böcker och annat!), och ja - har jag inte råd med Tradera, så har jag förstås inte råd med att köpa på adlibris heller... Men, jag håller på att samla ihop till presentkort, jag har andra böcker som jag funderar på, men jag kanske skulle byta ut dom mot några Alice-utgåvor istället? Det dröjer ett tag till innan jag fått ihop till nästa nivå på presentkorten, så jag hinner fundera om flera gånger innan dess...
 
Längst upp har jag "fin"-hyllan, dom tjusiga inbundna böckerna. Dom fem längst till vänster är läderinbundna från Barnes & Noble, jättefina, och oväntat bra priser! Här kanske ni redan kan få en idé om varför jag vill ha många exemplar av en och samma bok - det har gjorts jättemånga jättefina! Och det jag samlar huvudsakligen på, är utgåvor av olika illustratörer, min absoluta favorit är Tove Jansson, men det finns många andra som jag tycker mycket om!
 
På hyllan under så har jag några fler inbundna, som inte får plats på hyllan ovanför, och så ett gäng i pocket.
 
Och längst ner så har jag dels ett par mera "fack"-böcker, dels två romaner baserade på Alice i Underlandet (jag vill ha mer sånt!), ett par svenska dubletter (dom ska bytas bort, är planen!), min fina bok som Audrey köpte åt mig i Rumänien (det önskar jag mig också, Alice i Underlandet från en massa olika länder, jag skulle vilja resa, bara för att kunna köpa en bok på varje ställe! ^_^), och så
från den gula boken och till höger så är det mina böcker på svenska. Som synes, så finns det några såna också, även om vi absolut inte har samma tradition med Alice i Underlandet som många andra länder har!
 
På mellanhyllan så finns det plats för annat än böcker! En sån tur, att jag har en del annat också i samlingen! Längst fram en handmålad träask, från ett Secret Santa-paket från iATCs. Bredvid den, The Wonderland Tarot (det finns flera andra också, jag önskar mig dom förstås!), bakom så ställde jag min stickade katt (hittad på loppis för flera år sedan), den ger mig Cheshirekatt-vibbar!
 
Under träasken ligger en av mina favoritsaker i samlingen, fast det egentligen inte är en Alice-grej - ett bordskrocket! Alltså ett krocketspel i miniatyr! Krocket i sig är ju väldigt Alice i Underlandet, men sen har jag hört att Lewis Carroll gav ett bordskrocketspel till verklighetens Alice, och mer Alice i Underlandet än så kan det inte bli! Apropå Alice-spel, så finns det ett gammalt sånt på Tradera, som jag har trånat efter länge, men inte haft råd med. Dom sänkte priset ett tag (jag hade ändå inte råd då), men höjde upp det igen efter några veckor, men jag hoppas att det kommer att finnas kvar tills jag har möjlighet att köpa det!
 
Jag har en flamingo i glas, den passade perfekt i den här lilla hörnan, och fick sålunda flytta hit. Till höger om den, är min chunky book med Alice in Wonderland-tema. Jag samlade på chunky pages för en massa år sedan (det finns en del att se här, om man skrollar, och nu bjuder jag en massa på mig själv - jag var inte speciellt bra på att måla förr!), jag samlade på olika teman och band ihop dom till små böcker med små metallringar (så det var lätt att lägga till nya sidor) - jag har tex två tjocka böcker med Marie Antoinette, men det blev bara en liten tunn bok med Alice, bara några sidor. Men den är förstås som gjord för att få bo i min Alice-bokhylla! I bakgrunden syns mitt Alice-pussel, jag fick det i julklapp av Karin och Matilda, och jag trodde inte att jag var en pusslare (jag var det för en massa år sedan, på 90-talet, då hade jag en pusselperiod), men vad trevligt det var att lägga Alice-pussel! Nu vill jag ha tag på flera! Det finns att köpa på Tradera, men som sagt - ekonomin...
 
Det är inte längesedan jag piffade om ovanpå bokhyllan, men nu är jag sugen på att göra om det - jag vill ta fram min Alice-gran! Ja, det är långt till jul, men å andra sidan så är den inte speciellt julig, det finns tex inte en enda tomte i den! ^_^ Faktum är, att den fick vara framme ända till alla hjärtans dag i vintras, för jag hade inte hjärta att ta ner den. Min lilla bokhylla är bara 28 cm djup, jag vet inte om det räcker till granen (när jag hittat en till bokhylla, så tror jag att jag ska dra fram dom en bit, och så sätta på en skiva ovanpå, så att dom känns djupare), men jag är som sagt väldigt sugen på att ta fram den. Jag behöver ju inte ha den framme till jul, utan kan ta ner den om några veckor igen. Jag får se hur jag gör! ^_^ Hur det än blir, så känns det ändå som att jag kommer att ta ner handarbetsgrejerna från ovanpå bokhyllan, dom krockar lite för mycket med Alice. Eller på sätt och vis så gör dom ju inte det, Alice är en barnbok, och handarbetsgrejerna är dels i barnstorlek, och dels väldigt färgglada - allt skulle man kunna ha i ett barnrum. Så att det krockar i min skalle, beror nog mest på att jag vill ha Alice-granen där...
 
Dom flesta av er har nog slutat läsa för en bra stund sedan, men några av er vill kanske ha mer Alice i Underlandet? Jag har skrivit en del inlägg genom åren, ni kan ta en kik i arkivet:
 
 
Vill ni titta närmare på min Alice-samling, så filmade jag den för ett par-tre år sedan!
 
 
Och vill ni kolla på en massa Alice-videos i allmänhet, så har jag en hel spellista (förstås!) på youtube, videon som ni ser ovan är alltså bara den första av nästan hundra!
 
Och för att avrunda ett inlägg helt om Alice i Underlandet:
 
 

Kommentera här: