önskar alice

Tiden innan jul och innan födelsedag, så är det fler önskelistor än vanligt här på bloggen. Inte för att jag förväntar mig en massa presenter/julklappar (förväntade jag mig det, så skulle jag bli besviken för det mesta), utan för att det är lätt att tänka på presenter vid den tiden på året. För det mesta så fungerar önskelistorna som påminnelser till mig själv - som dagens bokönskelista. Sådär en gång om året, så har jag skrapat ihop med nog med poäng hos yougov för att kunna hämta ut presentkort, och det presentkortet brukar jag spendera på böcker. Än är det långt kvar till nästa presentkort, men eftersom summan är begränsad, så brukar jag fundera över vad jag ska köpa långt i förväg. Jag hinner ändra mig några gånger också, eftersom jag börjar tänka så långt innan... Alice-boken som kom i brevlådan i veckan, påminde mig om att det är längesedan jag fyllde på i min Alice-samling (att jag börjat ta fram min Alice-gran får mig också att tänka i dom banorna!), och idag tänkte jag lista dom översta böckerna på min Alice-önskelista! Jag ska göra en lista till framöver, med bara nytolkningar av Alice i Underlandet, det finns massor! Jag har Alice in Wonderland High och Alice in Zombieland, ingen av dom är sådär lysande, men jag har förstått att det finns dom som är riktigt bra.
 
(Bilderna motsvaras alltså av siffrorna under, och siffrorna länkar till böckerna hos adlibris och book depository, och book depository skickar gratis till hela världen, om det är någon fler som vill köpa böcker - dom har förstås mycket mer än bara Alice i Underlandet!)
 
ett - två - tre - fyra - fem - sex - sju - åtta - nio
 
ett - två - tre - fyra - fem - sex - sju - åtta - nio
 
 
 För er som undrar "Varför i hela friden nöjer hon sig inte med bara en bok av samma sort?", så är dels hela min önskelista en enda stor ledtråd, och min AiU-spellista på youtube (ovan) är ännu en ledtråd, den är fylld med olika filmversioner av böckerna, Alice-boksamlingar, Alice-pyssel och -DIY, bland annat. Grejen med Alice i Underlandet, är hur boken har inspirerat folk till att skapa i alla dessa 155 år sedan den skrevs. Den har getts ut i hundratals utgåvor (tusentals, om man räknar in alla olika språk), den har illustrerats av massor av konstnärer, den har filmats i massor av versioner, den blir aldrig omodern och aldrig inaktuell. Till skillnad från många andra av tex Disneys filmer, så är inte Alice in hjälplös prinsessa som måste räddas av en prins, och sedan lever lycklig i alla sina dagar. Alice klarar sig ur kniporna på egen hand (med hjälp av sina vänner), och boken slutar med att hon helt enkelt fortsätter med sitt liv - ingen prins, inget lyckliga i alla sina dagar. Så uppfriskande!
 
Jag samlar alltså, på samma sätt som en konstsamlare samlar konstverk - jag samlar olika illustratörer, olika tolkningar, olika omslag, jag samlar gamla och nya böcker, och samlingen inkluderar dessutom nya versioner av berättelsen. Hade jag pengarna och hade jag utrymmet (och hade jag inget intresse av att läsa någon annan bok någonsin), så skulle jag utan problem kunna fylla hela mitt lilla bibliotek (bestående av sex fullstora billybokhyllor) med enbart Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet. Så fantastiska är dom!
 
Om det inte räcker med spellistan ovan, vi kör ett litet Alice-soundtrack också:
 
 
 

Kommentera här: