granny chic

Jag började tidigare i våras skriva om inredningsstilar jag gillar, stilar som kanske inte är så kända här i Sverige (ni kan läsa om japandi och grandmillennial här!), men jag blev ganska snabbt distraherad av fixande här hemma - bara ett par dagar senare så började jag tapetsera köket. Och sedan började jag måla vardagsrummet. Dessutom så fastnade jag lite i vad jag skulle skriva om nästa gång... Men med kökstapetseringen klar, och vardagsrumsmålningen pausad ett litet tag (förhoppningsvis kan jag göra klart i helgen!), så tänkte jag passa på att skriva om vad som nog är min favoritstil, eller åtminstone den stil jag själv bekänner mig till: granny chic!
 
Numera så kallas grandmillennial även för granny chic, i mina öron så låter det helt galet, i min värld så är granny chic något helt annat! Jag vet inte om dottie angel var först med granny chic, men det var helt klart hon som satte stilen på kartan, och som drog upp "riktlinjerna". Jag har förstås en bloggkategori, en pinterestanslagstavla och en youtubespellista, om ni vill se mer, men lite snabbt så kan stilen sammanfattas med att det är en kombination av retro och vintage och boho, loppisfynd och handgjort, eklektiska samlingar, ylle och trä, blommigt och kitsch, broderat och tapetserat och ommålat - lite som mormors gamla hus, fast med en modernare syn på matchning och missmatchning. Jag hittade själv till dottie angel och hennes blogg sådär 2008-09 nångång, jag tror att det var Suzi Blu som nämnde henne som inspiration nångång (jag gick flera av hennes mixed media-kurser i den vevan), och jag föll som en fura för hennes hem och för hennes skapande. Faktum är, att hur jag än gör om här hemma (även under min murriga period, även nu när jag tex målar vardagsrummet svartvitrandigt), så är granny chic grunden i min stil - jag inreder alltid med vintage/retro, jag skapar mycket själv till mitt hem, både stickat/virkat/broderat/sytt, och jag gör om möbler och väggar med tapeter och färg, kitsch är ett måste, liksom samlingar, och behöver jag nämna min förtjusning i loppisar? Allt detta består alltid, hur utanverket än ser ut.
 
Och att beskriva i text hjälper alltid (jag gillar inte home tours med bara musik, eller inredningsböcker-/tidningar utan bildtexter), men det är svårt att visualisera utan hjälp av bilder, och jag har sparat åtskilliga hundra bilder på granny chic inredning - klart jag inte tjuvhåller på dom!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag hade gärna avslutat med en spellista som skriker granny chic, men jag har inte hittat någon. Bland alla cottagecore-spellistor kan man säkert hitta något som känns rätt, men jag kör på en som är helt ok, fast inte klockren. Jag hade nog velat ha lite mera 70-talsmusik för att kunna kalla den klockren, sådär singer/songwriter-70-tal, eller kanske lite gammal Dolly Parton, men eftersom jag inte orkar sätta ihop en egen spellista, så kör vi på den här:
 
 

Kommentera här: