fredagsfavoriter - sydda kläder, nygamla klockor och återfunna nagellack

Veckans fredagsfavoriter skulle ju vara den kategorin där jag kunde samla allt det roliga, fina och bra jag hittar på nätet, men på den senaste tiden har det varit lite sånt, och mer sånt jag gillar i verkligheten. Tja - favoriter som favoriter!
 
Mitt favoritmärke på nagellack (med reservation för att jag inte har provat några "bra" märken, utan håller mig till budgetvarianter) är L´Oreal, priserna var bra, nästan precis alla färger var fina, flaskorna var fantastiskt fina, och hållbarheten är helt ok. Tyvärr så slutade L´Oreal med nagellack för ett eller ett par år sedan, så jag fick helt enkelt nöja mig med dom flaskor jag redan hade. Men sist jag var på Dollarstore, så hade dom ett gäng flaskor! Jättebilligt, dessutom! Och dom flesta hade jag inte! Alla rätt, liksom! Så dom fyra flaskorna till höger köpte jag, nude var jag ute efter, nästan-svart är mina favoriter, vitt är något av ett experiment inför sommaren, och den som jag trodde var khaki/kamel-nånting, var ganska mörkbrun, typ uniformsjackor från första världskriget. Helt ok ändå, den kommer att bli använd under vinterhalvåret (och nu, när jag var tvungen att prova den...), då jag gillar mörka nagellack!
 
Förut använde jag armbandsklocka jämt, men den har blivit utkonkurrerad av mobilen. Nu känns klockan mera som smycke och accessoar, något man matchar med kläderna. Fast dom senaste åren har det inte blivit så mycket av det heller - jag har inte haft något batteri i mina klockor, och dom som är uppdragbara har gått sönder. I måndags så gjorde jag slag i saken, och bytte batteri på två klockor! Den högra har jag haft länge, 15 år eller så, jag gillar att den är stor och "manlig". Hello Kitty-klockan köpte jag för några år sedan, jag såg den på ett foto nånstans, och googlade tills jag hittade den, jag har tyvärr ingen aning om var det var... Jag gillar att mina klockor är så olika, det är verkligen två klockor för två humör, två känslor, två stilar... Jag har en klocka (eller om det är mer av ett ur) i en halskedja också - för det humör/känsla/stil som dom andra två inte räcker till för!
 
Min klänning är sydd och klar! Jag satte igång så fort ryggen blev bättre, och lyckades få klart den på två dagar! Jag är dels jättenöjd med den, dels inte helt nöjd. Det svarta tyget missbedömde jag helt, jag trodde att det var tunnare och "flimsigare" än vad det var, det hade helt klart räckt på egen hand, foder var absolut överkurs - nu är klänningen tung som bara den, den känns mera som en "gown" att hantera. Dessutom så råkade den bli lite väl lång (den skulle räcka till strax under knät, övre delen av vaden, nu räcker den ner på ankeln nästan), och lite väl vid. Planen var att sy en tunn och skön sommarklänning, nu blev det en klänning för fest och fina middagar. Eller för när jag känner mig lite extra, vilket lär hända oftare än fest och middag... Halsringningen blev lite väl vid, axlarna hamnade lite väl långt ut, men jag tror att jag kan leva med det - den sitter ändå som en smäck, axelbanden rör sig inte ur fläcken, urringningen stannar på plats, även när jag rör mig, jag vet inte hur jag lyckades med det konststycket...
 
När jag vill känna mig väldigt extra, då kan jag vända klänningen ut och in, och sporta det tjusiga fodret!
 
Kolla bara! Tyget är så jäkla fint, så jag smäller nästan av! Å, och jag passade på och gjorde en sak som alltid gjordes på 80-talet - jag sydde scrunchies av både det svarta och det mönstrade tyget, så nu kan jag dessutom matcha frisyren med klänningen! Förresten - köper man tygstuvar på loppis, så kommer man billigt undan - min tjusiga festklänning kostade mig ca 40-50 kr allt som allt!
 
Jag köpte en stuv av det här viscosetyget förra veckan, och höll länge på att fundera på vad det skulle bli. Igår kväll kom jag fram till att jag skulle sy en lättsammare version av min klänning, och plockade fram tyg och mönster, och kom fram till att det fanns alldeles för lite tyg... Däremot så skulle tyget räcka till en vid kjol, och eftersom tanke och handling ibland är ett hos mig, så satte jag igång och sydde en kjol. Jag delade tyget på mitten, sydde ihop det till en lång tunnel, rynkade överkanten, sydde på den rynkade kanten på en linning (av samma tyg som min klänning, eftersom kjoltyget inte räckte), sydde i en dragkedja och en knapp, och så fållade jag nederkanten. Låter snabbt och enkelt, krånglade förstås lite, så jag fick sprätta en del och sy om och fixa. Jag satt uppe till tio igår kväll och sydde, Alice kom ner flera gånger och försökte få med mig upp i sängen... Jag sydde klart i förmiddags, och har nu på mig en jätteskön sommarkjol, vid och luftig och med en massa snurr, om man känner för det. Viscose är ett fantastiskt sommartyg! Och färgerna på tyget passar perfekt in i min svarta garderob - jag kom ju fram till att jag ska pigga upp det svarta med några färgglada plagg ibland också! Kallare dagar så blir kjolen bra till svarta strumpbyxor och min lilasvarta glittertröja också - som sagt, så har jag dagar då jag känner mig lite extra... ^_^
 
En närmare titt på tyget...
 
Och dragkedja och knapp - det givna valet hade varit svart dragkedja och svart knapp, men givet är tråkigt, och jag hade en ljusblå dragkedja som passade perfekt, både i färg och längd. I farmors gamla syskrin hittade jag en lila knapp (det fanns fina blåa knappar också, men jag ville ta upp fler färger i mönstret), och den blev en perfekt prick över i:et. Tyget kostade 15 kr, dragkedjan tror jag att jag köpte i en påse med blandade dragkedjor, den kostade inte många ören, och knappen var gratis. För 55-65 kr och en massa timmar (och en del svärande och värkande rygg) så har jag mig nu två nya plagg till min handsydda och loppade garderob. Perfekt! Det är definitivt en av veckans favoriter!
 
Jag lyssnade på en massa musik när jag sydde, det gäller att matcha in känslan perfekt, jag provade två spellistor som inte alls funkade. Dom här två funkade däremot!
 
 
 

Kommentera här: