köket börjar grundmålas

Igår målade jag ett första lager vitfärg på dom mindre väggytorna i köket, jag fortsatte att sparmåla ett varv till idag (jag är inte klar med det än, men det ska göras den närmsta tiden), och ska måla ett varv till, förutom på murstocken, den ska målas så många varv som krävs tills den är kritvit. Väggarna behöver annars inte vara helvita, jag grundmålar bara för att täcka över det mörkblå, så att det inte lyser igenom tapeterna. När dom här mindre väggstumparna är klara, så är det jobbigaste kvar - runt fönstren, bakom skafferiet och den stora väggen vid köksbordet, det är en stringhylla som ska tas ner, det är ett skafferi som ska flyttas på, det är gardinfästen som ska skruvas bort... Dessutom så måste jag köpa en större roller, den lilla som jag målat med nu är inget vidare att måla med, även dom mindre ytorna nu är för stora för den.
 
Men nog med prat, vi kikar lite på hur det blir!
 
Här var det tapet ovanför köksbänken, den har jag tagit bort. Bakom skafferiet till vänster är det alltså inte målat, där är det dessutom murstock, så den ska målas kritvit - det blir ingen tapet där. Till höger är det ett fönster, runt det är det omålat också.
 
Jag kommer inte att göra något åt skåpväggen förrän överskåpen är borta, det är lättare att ta bort tapet och måla vitt när jag slipper jobba runt skåpen. Jag är förresten väldigt sugen på att lägga upp dom till försäljning redan nu, och leva med porslin i kartonger och på köksbänken, tills jag får upp tapeter och hyllor. Förhoppningsvis så får jag pengar nog för överskåpen så att det räcker till snickerifärg och till att låta skicka upp tapeterna med post istället för att vänta på en eventuell framtida bilskjuts.
 
I den här delen av köket har jag förresten grundmålat dom flesta snickerierna ett varv, det är stor skillnad, jämfört med matdelen av köket:
 
Här är snickerierna bara nätt och jämnt påbörjade (fönstren har jag tagit ett varv, och panelen och öppningen vid diskbänken), mycket av det mörkgröna är alltså fortfarande kvar. På sätt och vis så är jag glad för att jag målar väggarna före snickerierna här inne - jag har ju funderat på hur det kommer att se ut med gula snickerier mot dom regnbågsrandiga väggarna, och varit rädd för att det skulle kännas knas. Men även såhär, med det mörkgröna mot det vita, så känns det inte så illa, faktiskt! Gult mot regnbågsfärger och vitt är en mindre kontrast än det här, jag tror det blir bra!
 
Här ska jag förresten också rolla ett varv till, förutom murstocken ovanför vedspisen, den ska bli kritvit, i och med att jag inte kan tapetsera där. Öppningen bakom diskbänken ska jag nog också behålla vit, och alltså inte måla gul, jag tror att det blir lugnare för ögat så.
 
Apropå hur det känns för ögat - köket känns förstås väldigt mycket ljusare, men dom vita väggarna känns nästan som att dom ska välta, att dom ska tippa över in i rummet. Jättemärklig känsla! En vanesak, gissar jag, och gissar också att det känns mindre så när allt är målat.
 
Planen är alltså att rolla ett andra lager idag, så att jag kan hänga upp kryddhyllan igen i väntan på tapetsering. Imorgon ska jag köpa en stor roller, och alltså plocka ner allt som är i vägen för att måla resterande väggar. Jag ska också kolla om Dollarstore har vit häftgrund, isåfall ska jag köpa det när jag får pengar i slutet på månaden, så jag kan grunda klart snickerierna, så är jag sedan klar att ta ner överskåp, måla snickerier och tapetsera - när det nu blir. Jag misstänker att nu när tanken på att ta ner överskåpen redan nu har dykt upp, så är det bara en tidsfråga...
 
Annars, när jag inte har målat och druckit te, så har jag tittat på Angel och en massa avsnitt av Farmhouse Vernacular - en sån galet inspirerande youtubekanal! Jag tipsade om den för några dagar sedan, och kan bara fortsätta tipsa! Dom håller på att renovera ett hus från 1910 eller så, det är mycket färg och antikviteter och kreativa lösningar med målet att hålla sig så nära den viktorianska stilen som möjligt. Det är videos om allt möjligt som händer i en husrenovering - allt från planering, till faktiskt bygge, till planering, till val av färg, möbler och detaljer, till inredning, till loppis-/antikinköp av sagda möbler och detaljer, till dekoration för årets högtider... Med mera! Är man intresserad av inredning i lite äldre stil, så är det en kanal att ta en kik på! Jag fastnade bland annat med hennes skafferivideos, och med inspiration från dom så snyggade jag till lite i min skafferihylla. Inget avancerat, jag hällde över några torrvaror från pappförpackning till plåtburkar som stod och var tomma alldeles i onödan, och så slängde jag bort några påsar pulver från Renée Voltaire - om jag inte gillade dom när jag köpte dom för fem år sedan, så lär jag knappast börja gilla dom nu, fem år efter bäst-före-datum... Jag har också ett par påsar tapiokapärlor, som jag köpt för längesedan, för att jag skulle testa boba tea/bubble tea/bubbelte, och jag har inte använt dom än... Dom får en chans till innan jag slänger dom, jag ska kolla om man kan använda tapiokapärlor till något annat än bubbelte...
 
Dagens soundtrack är en gammal favorit, som funkar jättebra att måla till!
 
 

Kommentera här: