amerikansk campingstuga med vintagekänsla

Om ni tänker att ni sett den första videon förut, så ja - jag delade den i fredags, men eftersom den är en viktig trigger för dagens inlägg, så delar jag den igen! Men det blir inte bara den, eftersom den är bara början - jag såg en annan video igår, med ett par som gjorde om sitt kök i världens mysigaste lägenhet, och båda lägenheterna har en sak gemensam. En sak som tydligen har fastnat i mitt bakhuvud - campingtemat! Eller för att vara mer specifik - amerikansk vintage-campingstuga (jag måste se Wes Anderson's Moonrise Kingdom, för den verkar vara på rätt spår!). Vi börjar med videosarna, så ska jag prata lite mer sedan, och visa lite mer inspirationsbilder:
 
 
 
I den andra videon är det alltså själva lägenheten jag har fastnat för, man får se en snabb kik i den, och att paret som bor där brukar campa och har en stuga syns i deras hem, det är en hel del sådana detaljer, och det är alltså dom som jag fastnade för. Köket som dom gör om är väl fint, men jag tycker att det var finare innan dom gjorde om det...
 
Men ja - temat för dagens inlägg är alltså inredning med inspiration av mid-century amerikansk campingstuga. Själv har jag ingen erfarenhet av just det (mer än typ The Addams Family), eller jo, när jag tänker på saken - vi var till Hoting på lägerskola när jag var 12, och bodde på campingen där, världens tristaste lägerskola tyckte jag, men vi bodde i stugor på en camping, så det är är det närmaste jag kommit en vintage camp cabin. Inte så nära, alltså! Och nu har jag blivit jätteförtjust i estetiken, och funderar på hur jag ska få in något av den i mitt hus. Och det slår mig - det skulle vara supermysigt att göra om sovrummet! Jag tycker fortfarande om sovrummet som det är, men det skulle i så fall dröja ett tag innan tar tag i det. Köket är ju bara halvvägs klart än, och sedan ska jag måla om snickerierna i hallen, och skrapa trappstegen, med tanke på mitt mående så är det långsiktiga projekt. Det är inget som blir klar i en handvändning, tyvärr.
 
Så innan det är dags att göra om sovrummet, så lär jag kännas färdig med det som det är, och jag lär ha längtat ett tag efter att renovera. Just mitt sovrum känns klockrent att göra om med något av ett stugtema, med sina snedtak och sin vedspis (som inte går att använda tyvärr, inte utan att fixa skorstenen). Jag har inte sett fram emot att spackla väggarna, eftersom jag tapetserat med ett gäng blandade gröna tapeter i lapptäcksteknik (det hade nog krävts renoveringstapet för att få till det), men för att få till stugkänsla, så skulle brädväggar passa perfekt, och dom är bara att spika upp rätt över tapeten. Jag har redan renhorn på väggen, så det är en bra början - nu gäller det att hålla ögonen öppna på loppisar framöver, och att kolla efter DIY-lösningar, allt för att få till rätta campingstugekänslan - tyvärr är just den estetik jag är ute efter inte helt lätt att fånga in i Sverige, den känns som sagt väldigt amerikansk (och med amerikansk så menar jag både USA och Kanada), och våra stugor på 50-60-tal var inredda i en helt annan stil. Brädor till väggarna och 50-60-talsteak är som tur är inga större problem att hitta här också, och så tänkte jag försöka hitta en rutig termos att göra om till en lampfot. Min gungstol kommer att passa perfekt (jag ska bara tömma den på grejer...) och min tavelvägg med hötorgskonst blir bra, bara jag målar om ramarna. Men vi kikar på lite inspirationsbilder!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Något sånt här, kanske? En kombination av 50-60-tal, skogshuggare, kitsch, trä, primärfärger, campingdetaljer, yllefiltar, paint-by-number, Buffalo-rutor, Hudson's Bay-randigt - det har alla möjligheter att bli något väldigt bra av det hela, även om det kanske låter knasigt. Jag ser fram emot att börja leta detaljer på loppis, och att börja göra om sådant jag redan har, även om det som sagt är ett projekt ganska långt fram i tiden. Men det är lite grejen med att inreda billigt och secondhand, att planera framåt. Dels för att det inte bara är att gå in i en affär och plocka ihop allt man behöver, dels för att det är billigare att lägga ut några kronor här och några kronor där, än en stor peng på en gång. Förresten, inte för att rummen har något samband, men jag tror ändå att mitt regnbågskök passar bra i samma hus som ett stugsovrum! En rätt neutral grund, med ett tillskott av klara färger, och så att jag bygger på en stadig grund av vintage, retro och kitsch.
 
Å, förresten - kom på en måstegrej att hitta till mitt stugsovrum! En snurrande skogsbrandslampa! En sån hade jag garanterat köpt ändå, jag tyckte att dom var supercoola när jag var liten, och dom är fortfarande det. Jag har aldrig sett någon på loppis hittills, men kommer att kolla lampavdelningarna extra mycket framöver, och dessutom hålla koll på tradera. Håll tummarna för mig!
 
Nu ska jag koka mig lite te (hade jag kört på stugtema i köket, då hade emaljmuggar varit självskrivna, även om jag inte riktigt tycker om att dricka ur dom - jag tycker att dom blir för varma mot läppen), och så ska jag se Moonrise Kingdom, det känns om en lämplig eftermiddagsfilm idag. Jag hoppas att den är så estetiskt inspirerande som jag fått för mig! Dagens soundtrack blir också med inspiration därifrån!
 
 
TILLÄGG ETT PAR TIMMAR SENARE: Ok, såg precis klart Moonrise Kingdom - den var en estetisk fullträff, både för min kampingstugeinspiration och stående för sig själv, som en otroligt snygg film. Väldigt mycket Wes Anderson - mysig och knepig och bra, och ja - snygg, förstås! Ska inköpas till DVD-samlingen om jag hittar den, rekommenderar till den som inte sett den!
 

Kommentera här: