hötorgskonst

Igår tänkte jag en tanke, och så började jag utföra den i princip direkt när jag tänkt klar - jag gjorde om tavelväggen i sovrummet. Det innebar att många tavlor plockades ner helt och hållet (huvudsakligen inramade vykort och sånt, allt som jag fått av konstkompisar är kvar), och det som blev kvar hängdes i hallen istället. Det betydde också att jag plockade bort en del tavlor från hallen, och hängde om annat - det känns bra med lite förnyelse, även om det förmodligen bara jag som ser den förnyelsen... Men i sovrummet så blev skillnaden desto större! Jag hittar ingen bra före-bild, men ungefär såhär såg det ut, massor av tavlor i mindre storlekar, upphängda tätt, från golv till tak, från vägg till vägg.
 
Nu ser det ut såhär! Jag hämtade in mina hötorgstavlor från förrådet, dom kommer hemifrån, och innan dess så kommer dom från farfar - han jobbade som stins i Arvidsjaur, och minns jag rätt, så var det en som betalade för sig med ett gäng tavlor, för att han fått förvara grejer, eller skicka grejer, eller nåt sånt. Tre av tavlorna är från farfar, tror jag, och en är köpt på loppis - om jag återigen minns rätt. Tavlan med flickan, bakom gungstolen, har jag fått från Sigrun, och tavlan på katterna har Sigrun målat, den fick jag i julklapp för många år sedan, den föreställer två av mina första katter, Lipton och Silke. Ramarna målade jag vita för flera år sedan, när jag hade vitmålade väggar, egenligen hade jag nog velat måla om dom igen, men med tanke på att det är vita lister och sånt i sovrummet, så går det ändå.
 
Två av tavlorna föreställer samma motiv, ser ni? Och jag har plats för ett par loppisfynd till, en liten tavla i högra hörnet, och en lite större tavla i nederkanten, det är bra det!
 
På lite närmare håll... Såna här oljemålade landskap finns i drivor på loppis, till bra priser. Dom är fina, tycker jag, och ännu finare om man hänger dom i en grupp, som här, och om man målar om dom trista ramarna. Då känns dom plötsligt betydligt mer moderna!
 
Jag hittade en plats för den här korsstygnstavlan också, jag köpte den för en tia för längesen, men har inte hittat nånstans att hänga den förut. Gungstolen kommer från mormors och morfars hus, den tillhörde morfars pappa, den är sliten på sitsen och armstöden, det märks att den användes mycket!
 
Tre tavlor som inte fick plats, fick hamna ovanför linneskåpet (som innehåller stickade tröjor och koftor, inte linne), här funkar dom bra! Korsstygnstavlan med svanar har min farmor gjort, dom andra två har jag köpt på loppis.
 
Jag är nöjd med min nya tavelvägg! Jag har saknat dom här landskapstavlorna på väggen, en konstig grej att sakna, men så är det ibland. Och jag gillar att omge mig av sånt som ägts, gjorts, använts av släkt och familj (och vänner!), det ger bra vibbar hemma, tycker jag. Jag har nästan ingen släkt kvar, då får jag nöja mig med det näst bästa istället!
 
Idag får jag påhälsning, jag bjöd in Maria och Sigrun på tårtfika (en sockerkaka som annars inte hinner ätas upp, lite sylt och en gräddtetra i kylen gjorde det till snabbt och billigt fika!), så jag får se när dom dyker upp, och hur många det blir. Nedervåningen är dammsugen, tårtan har fått sylt mellan bottnarna, men väntar med grädden, och likaså väntar jag med att ta på behån - axeln är inte helt samarbetsvillig. Annars är det bara att slänga omkull mig på soffan igen, jag har ett avsnitt Buffy kvar på DVDn som sitter i datorn, det räcker med att jag kliver upp när Alice berättar att det kommer nån!
 
Dagens soundtrack blir Monica Zetterlund, hon var bra, hon!
 
 

Kommentera här: