mynta och lavendel

Som jag skrivit förut, så vill jag att mina perenner i min stubbrabatt ska få växa på sig och breda ut sig - en frodig grön rabatt, det är vad jag vill ha! Och mynta, som många är försiktiga med, dom planterar jag och hoppas på att dom ska sprida sig! Den här lilla myntan är en marockask mynta, jag har haft den i grönsakslandet på framsidan, och den har inte riktigt trivts, den har aldrig växt på sig, och den har spridit sig väldigt försiktigt. Nu har jag grävt upp den, och flyttat den till stubbrabatten - hoppas den växer på sig här!
 
Intill den marockanska myntan har jag en fjärilslavendel. I söndags stod jag och tittade på såna på Ica, och tänkte att jag gärna hade velat ha lavendel i min rabatt. Igår vaktade jag och Alice Karins hund Egon, och när hon hämtade honom så hade hon med sig en lavendelplanta! Perfekt! Jag gick ut med den på en gång, och planterade den i rabatten i regnet - det måste vara en bra början för en växt, att få regn det första den gör! Idag har vi lite sol också, det är inte varmt, det gassar inte, utan bara en liten glimt av sol - det känns bra som en mjukstart! Nu hoppas jag att både den marockanska myntan och fjärilslavendeln växer på sig ordentligt. Är det förresten någon som vet om fjärilslavendel klarar att övervintra i norra Jämtland?
 
Och medans jag ändå frågar - hur lång tid tar det för smultron att få mogna bär? Från blomma till bär? Jag har smultron på gården, men jag lyckas aldrig hitta några bär på dom (det hjälper förstås inte att jag klipper ner dom ibland med gräsklipparen...), men i söndags hittade vi en massa smultronplantor när vi var ute med hundarna. Det hade varit för himla trevligt att få sig några bär i sommar, i alla fall, särskilt som att jag aldrig hinner med mina jordgubbar!
 
Den örtigaste låt jag vet är den här, så det blir dagens soundtrack, just den här versionen är med Lisa Ekdahl:
 
 

Kommentera här: