tre hyllor och skåp har bytt plats, och jag har ett nytt skafferi!

Efter en massa slit i helgen (inte en massa, som i att det tog lång tid, men en massa för att jag är helt slut nu, både i huvud och kropp - när jag var beredd på att jag skulle bli helt slut efter helgens köksfix, så glömde jag bort att jag har ischias också, och det glömde tyvärr inte kroppen bort...) så är det här hörnet av köket helt förvandlat!
 
Vi kollar på hur det såg ut före:
 
Så här har det sett ut sedan i vintras, då jag grundmålade alla väggar vita, och började måla alla snickerier gula. Innan det så såg det ut såhär i ett par år:
 
Fast det bara är ett halvår sedan, om ens det, så kan jag knappt komma ihåg hur det såg ut i köket med dom mörka färgerna! Det var också fint, jag var jättenöjd med hur köket såg ut då, men det var helt enkelt dags för något nytt. Ända sedan jag gjorde om huset murrigt för sådär fyra år sedan, så var jag rätt säker på att nästa gång så skulle jag satsa på ljust och boho, med mycket trä, keramik, sten, växter, neutrala färger, överdimensionernade detaljer, och när jag blev nykär i den stilen för ett år sedan, så kändes det som den självklara vägen att gå. Men så hände något, och jag fick begär på färg...
 
Och jag hittade mina regnbågsrandiga tapeter, och från dom så valde jag gulfärg till snickerierna (skulle jag bara valt gulfärg vilkensomhelst, så hade den blivit både ljusare och mindre orange, men nu blev det som det blev). Mitt gamla skafferi (som bara var en låg Billyhylla, byggd på höjden med ett litet teakskåp) har jag länge tänkt byta ut, och jag har letat på loppisar och facebook efter ett stort skåp med vitrin upptill och dörrar nertill, men jag har inte hittat något som jag både gillar och har råd med. Så bara slog det mig förra veckan - vardagsrummets garnskåp, varför inte flytta in det i köket? Och det var precis det jag gjorde!
 
Före helgen såg det ut såhär, där det stod i vardagsrummet. Och nu ser det ut såhär:
 
Jag målade över dom gulnade tidningssidorna på skåpdörrarna med blaskig vit väggfärg (jag skulle nog ha målat över ett lager lack, dom är så väldigt supermatta i ytan nu, att det nästan är obehagligt att röra vid dom), och så grundmålade jag själva stommen med vit häftgrund. Sedan tog jag vit snickerifärg, som jag blandade till en lagom rosa nyans (jag blandade med den här, Panduro Acrylic Gloss, Primary Red, och den är den perfekta glassrosa nyansen, annars är det lätt att det drar åt aprikos eller lila, men här blev det perfekt färg utan att bråka, det var bara att bestämma mig för hur pass mörk rosafärg jag ville ha - jag siktade på Villa Villekulla!), och så målade jag två lager av den. Det andra lagret på själva stommen håller på att torka nu, och dörrarna ska få ett lager till, så är jag klar med målningen sedan. 
 
Jag ska inte ha dom övre luckorna på, det blir bättre att ha skåpet öppet, så man ser alla fina burkarna, och så tycker jag att det blir lite väl vitt med luckorna på också - även om tapeten är väldigt vit, så vill jag inte att mitt kök ska ha ett vitt intryck, det ska vara färgglatt och poppigt! Färgen hade knappt hunnit torka, innan jag satte upp klockan på väggen - den har stått och varit i vägen på köksbänken först och sedan på lilla bordet vid köksfönstret, och jag har längtat i ett halvår efter att få upp den på väggen igen. När jag målade köket mörkblått, så tänkte jag måla om klockan också, jag började till och med maskeringstejpa den, men tror att färgen var slut i sprejburken, eller något sånt, och oj vad jag är glad för det! Den klockan är helt perfekt gul, och man ska inte bråka med perfekt!
 
Vad gjorde jag av mitt gamla Billy-skafferi, kanske ni undrar. Det fick flytta upp till målarrummet, och där innehåller det lite av varje - nackdelen med att måla mixed media, är att det är lätt att samla på sig en massa material som är bra att ha. Den lilla bibliotekshyllan, som stod ovanpå skafferiet nere i köket, den fick följa med hit upp också, men istället för gamla kokböcker, så står det nu art journals och tomma anteckningsböcker i den. Det funkar också! Och lampan rymdes på millimetern bredvid - perfekt!
 
Men vad står i vardagsrummet då, där fd garnskåpet (nuvarande skafferiet) stod? Jo, dit bar jag teakskåpet som stod i målarrummet innan (det är mest därför jag har ont i kroppen, för att jag bar möbler upp och nerför trappen i lördags). Det ryms betydligt mindre grejer i mitt teakskåp än i mitt gamla tygskåp (men lådorna är perfekt förvaring till garn - mer garn än så har jag faktiskt inte!), jag hade inte bara tyg och garn i skåpet, utan också alla mina pyntiga grejer. Jag har en korg med mässingssaker här, annars står resten kvar i skafferiet, och så vill jag inte ha det. Jag ser det som en tillfällig lösning - när köket är färdigtapetserat och jag satt upp hyllor för mitt porslin, då blir det mer plats i diverse köksskåp (under tiden har jag spritt ut porslin och skålar och tillbringare och sånt där det fått plats, dvs på hyllor här och var i underskåpen, i teattiraljsskåpet och i skafferiet), och så ska jag köpa en tunna till kattmaten, så befriar jag ett hyllplan till där. Jag har en tanke på att köpa en gammal resväska att ha en del grejer i, den kan jag ha under teakskåpet. Jag vill också hitta lite förvaringslådor eller -korgar till mina pyntprylar - det är lättare att hitta dom i ett skåp om jag kan dra ut en låda och kolla i, istället för att behöva dra ut varje pryl som står på ett hyllplan, bara för att komma åt det som står längst in. Förut hade jag alla pyntgrejer och vaser och sånt i mina hörnskåp, tack vare snurrhyllorna så var det lätt som en plätt att komma åt och att ha överblick.
 
Så ja - det här är vad jag har gjort i helgen - tapetserat lite, flyttat möbler och målat skåp! Köksbordet flyttade också ut, så jag hoppas att mitt nya köksbord kommer snart! Jag har hållit på att filma lite här och var sedan jag började göra om köket, och jag hade tänkt klippa ihop det till en video när jag var klar. Det visade sig ju dröja väldigt länge, och dessutom skulle det bli världens längsta video. Nu tänkte jag klippa ihop vad jag har hittills, jag ska bara filma det här senaste fixet, och så vill jag visa det nya bordet, så det är en bra anledning till att jag ser fram emot att få hem det. En annan anledning är förstås att få se om det blir så bra som jag hoppas på (förra bordet blev ju inte det...), och så har vi ju tredje anledningen - jag har inget bord i köket! Faktum är, att jag knappt har några möbler alls där, två stolar och ett litet avlastningsbord, that's it! Jag ser fram emot att hitta ett par stolar till framöver!
 
När jag målade skafferi, så lyssnade jag på den här spellistan - jag har lagt märke till, att gammal nostalgimusik, gärna 70-80-90-tal, är bra att renovera och DIY:a till!
 
 

Kommentera här: