loppislördag - mest läsbart, och så lite bättre-val-shopping

När jag nu fick pengar redan igår, istället för på måndag som förväntat, och när jag nu hade ovanligt lite räkningar, så tog jag ett snabbt beslut och for in till Östersund en snabbis. Mat handlar jag billigare i Östersund, men sedan så blir det förstås bensinkostnad på det, men jag bestämde mig för att ta mig råd med det - jag får dra in på andra ställen istället! Dessutom så är utbudet förstås hundra gånger bättre, så det blir mycket roligare att handla då. Tyvärr så råkade jag åka utan minsta lilla shoppinglista, så jag får se hur mycket jag saknar framöver - jag gjorde slut på i princip alla mina pengar, det är några hundra kvar till en påse kattmat till, kattsand, toapapper, balsam... Och jag köpte knappt några kolhydrater, med däremot billiga proteiner och lite grönsaker, och jag hoppade över lösgodis och köpte mörk choklad istället.
 
Men mer prat om mat sedan, för jag var faktiskt in på ett par loppisar också (det blir inte så mycket sådant under resten av månaden, så lika bra att passa på...), en snabbis in på Röda Korset i Hammerdal, och så Robin Hood i Östersund. Jag brukar för det mesta inte visa när jag köpt böcker, men igår var det nästan bara läsbart som följde med hem.
Det blev lite böcker och tidningar - det här är inte allt, men det är dom som jag hade något att säga om.
 
Den här högen med vegotidningar såg jag i Hammerdal sist jag var där, men hade inte råd att köpa dom (dom kostade hela 2 kr/st, så 44 kr för hela högen), Vegourmet, en vegansk tidning jag aldrig ens hört talas om. Hoppas dom är lika bra som Vego!
 
En annan rejäl hög, var dom här franska sci-fi-pocketarna! Dom kunde jag inte låta bli, för dom hade så snygga omslag! Fast hade dom inte varit gratis, så hade dom fått stanna kvar, hur snygga dom än är - jag är usel på franska, och jag gillar inte sci-fi... Jag har också samlat på mig lite gamla deckare på pocket, också för deras snygga omslag, men dom kan jag läsa i alla fall, även om jag aldrig har gjort det, en del av dom kommer från min morbror, andra har jag hittat superbilligt på loppis, jag ser dom som konstverk som kan läsas ifall andan faller på! Dom här hamnar i samma kategori - böcker som konstverk, jag ska bara hitta någonstans att ställa dom, dom får inte plats i bokhyllan...
 
Häromdagen så kom jag på att jag ville läsa lite böcker i samisk miljö, och gärna deckare - jag har Ann Rosmans böcker som utspelar sig på Marstrand, och Solveig Vidarsdotters böcker som utspelar sig runt Gäddede, så varför inte också böcker med mycket samiskt innehåll? För att vara delvis same, så har jag skamligt lite koll på var den samiska kulturen faktiskt innebär - att läsa böcker, även om det är skönlitteratur och deckare, bidrar med litegrann i alla fall!
 
Jag lyckades också hitta en japansk kokbok till samlingen, det är inte helt lätt, så det är jag nöjd med! "Lättlagade, äkta japanska rätter" låter lovande!
 
Jag hittade också några saker som inte går att läsa - en fin mugg från Indiska (bra storlek, bra form, fin dessutom - den känns lovande!), några bestick med trähandtag till samlingen, och så ett rejält halsband i silvermetall. Halsbandet köpte jag också i Hammerdal, jag har tittat på det i flera veckor, men har inte känts ha råd, men nu slog jag till. Det visade sig vara på halva priset, perfekt!
 
Jag kollade förstås porslinshyllorna, plåtburkshyllorna, esoteriska hyllorna osv (Robin Hood har många roliga hyllor!), men det mesta jag hittade fick stanna kvar. Jag hittade sexkantiga ironstonetallrikar, jag funderade lite på dom, men dom funkar helt enkelt inte med min estetik, helvitt är inte min grej (Rajiv Surendra samlar på ironstone, hos honom är det jättefint, och själva porslinet är bra, det är gammalt, det är bra kvalitet, det brukar för det mesta gå att hitta secondhand, så det är bra att samla på!). Jag hittade flera böcker/tidningar (vad kallas det, böcker i seriealbumsformat?) med Fablernas Värld, dom var hur fina som helst, men dom var för dyra för mig, för 20 kr/st - det hade blivit 80-100 kr för hela högen, för hur hade jag kunnat välja vilken/vilka av dom jag ville ha, hade jag köpt dom, så hade det blivit allihop). Jag har kikat lite efter ikebanavaser, efter att ha sett Laura Caldwell hitta dom på loppis lite då och då, dom är väldigt speciella i formen, helt annan estetik än våra västerländska vaser. Jag hittade vad jag är rätt säker på är en ikebanavas igår, för en tia bara, men jag lät den till slut stå kvar, färgerna var helt fel hemma hos mig, och jag vet inte hur mycket vinst det går att göra på ikebanavaser här hemma, i så fall hade jag behövt sälja den på typ etsy, och det är inget som funkar för mig just nu. Så ja - jag valde väldigt kräset vad som fick följa med hem, det är knepet när man har lite pengar och ett litet hus!
 
Nu till matshoppingen. Som jag skrivit om förut, mer än en gång, så vill jag försöka "försköna" mitt liv, genom att välja sånt som bidrar med guldkant och skönhet och konstnärlighet istället för att slentrianköpa sånt som ofta är skräp, rent ut sagt. Det försökte jag ha i bakhuvudet hela tiden jag var på Willys och Lidl igår, att välja sånt som är bra för mig, eller sånt som förgyller vardagen. Som tex som jag skrev, jag valde bort allt vad lösgodis heter, det är ju annars min svaghet. Men köper jag ett halvkilo lösgodis så är det änd bara dom första fem bitarna som är riktigt goda, och sen äter jag upp allt i alla fall, och så är det slut på ett par dagar. Sist så köpte jag en kaka mörk choklad (med saltlakrits i, mums!), och den hundragramskakan räckte i tre dagar - hundra gram godis hade varit slut i bilen på vägen hem... Så jag passade på att köpa choklad på Willys, dom har god mörk choklad, många smaker, och bra priser (alltså, choklad med banan, nån som testat det, låter helknasigt!), förhoppningsvis så är dom goda, men inte godare än att det räcker med en tugga här och en tugga där. Jag köpte också en kaka ljus choklad på Lidl, dom hade förut gigantiskt god, och billig, mörk choklad, men tydligen inte nu längre, inte den sorten jag gillade. Men den här ljusa chokladen, med mandelkrisp och havssalt lät god, och så är den ekologisk, så den får bli min "lördagsgodischoklad", en sån som jag kan äta en hel rad av på en gång. Hoppas att det här är planen som kommer att funka mot mitt lösgodissnaskande!
 
En flaska diskmedel ser rätt malplacerat ut på bilden, men den är också en guldkant på vardagen - på Willys finns det diskmedel med rabarberdoft, och jag älskar rabarberdoft! Är jag på Willys, så köper jag rabarberdiskmedel, det gör det så mycket trevligare att diska. Det fattast bara att jag hittar en finare flaska att hälla över diskmedlet i också!
 
Som jag också skrivit, så är te både stapelvara och guldkant i mitt liv, och jag vill utöka mitt sortiment bortom matbutikerna och den lokala tebutiken. Tehuset Java låter ha många goda tesorter, och Ica Maxi har faktiskt några stycken. Jag lyxade till det med den här, Earl Grey Rosé, Earl Grey-te med rosenblad och vaniljsmak, det låter ju rätt fantastiskt! Jag drack en kopp till frukost (ur min nyloppade mugg!), och det var inte alls illa! Förresten, det är därför bilderna är rätt skitdåliga, jag skyndade mig att fotografera, så att jag kunde öppna teförpackningen sen, och göra frukost. Så det var fortfarande halvskumt i köket, och jag har taklamporna tända, då blir det som det blir...
 
Det här var också ett guldkantsköp. Jag köper huvudsakligen mjölk att ha i teet, och brukar köpa Konsums billigaste, 15 kr för 1½ liter 3% komjölk. Egentligen så tycker jag att sojamjölk är godast, men det kostar betydligt mer. Nu såg jag att Willys hade ett gäng olika baristaväxtmjölksorter (det var ett bökigt ord! ^_^), och jag tog en av varje (utom Oatlys iKaffe, för den har jag testat, många gånger). Jag har fortfarande konsummjölk att dricka upp, men sedan ska jag se vilken växtmjölk som är godast i te! Det är synd att hållbarheten förkortas en massa när tetran öppnas, annars hade jag gjort en mjölkprovning! Såhär i förväg, så tror jag på Alpros baristasoja, men det är bara för att Alpros blå sojamjölk är min favorit annars. Men vi får se! Växtmjölken tog en stor tugga ur plånboken, jämförelsevis, men nu har jag mjölk för ett bra tag framöver, och jag har mycket godare mjölk - så mycket te som jag dricker, att välja bättre mjölk, det ger verkligen guldkant på tillvaron!
 
Dagens soundtrack blir ett podcastavsnitt, jag lyssnade på det i bilen på vägen in till stan. Första halvan är med Rajiv Surendra, min stora förebild när det gäller att förvandla sin vardag till ett konstverk!
 
 

Kommentera här: