fredagsfavoriter - livskvalitet

Jag må vara fattig, jag må vara kroniskt sjuk, men något som jag aldrig upphör att försöka att uppnå är livskvalitet! Livskvalitet kan inte köpas för pengar, livskvalitet är inte synonymt med lyx och dyra ägodelar (faktum är att jakten på pengar och saker ofta försakar sånt som livskvalitet), däremot så är stress och brist på tid två av livskvalitetens fiender. Ofta så innebär livskvalitet att se glädjen i dom små sakerna i livet, saker som inte kan köpas för pengar, men också att välja dom bästa sakerna man kan hitta, istället för att nöja sig med mjäh. Så det är väl som dom viktigaste sakerna i livet - en fråga om balans, att ha tid och hälsa nog att kunna ta tillvara på livet, att ha råd att kunna köpa dom nödvändiga sakerna, och att ha råd att kunna välja bort dom dåliga sakerna.
 
För mig är det livskvalitet att få ligga kvar i sängen på morgonen en stund, omgiven av hund och katter, läsandes en bok. Att ha möjlighet att se mina favoritfilmer och -serier och att läsa mina favoritböcker när lusten faller på. Att ha all tid i världen. Att ha ögon och händer som förmår att skapa. Att få brev i brevlådan med små konstverk, eller ännu hellre att få fina omtänksamma paket! Att uppgradera Tom Yum-nudlarna med en skvätt kokosmjölk. Att alltid ha goda teer hemma, särskilt när jag har Brunkullate, Farbror August och chokladmint. Att ha varma skor i klädkammaren, så jag vet att jag inte behöver frysa om fötterna på vintern (ännu bättre när jag hittat dom billigt secondhand!).
 
Hade jag lite större budget, så skulle jag lägga till såna saker som: Att köpa en flaska bubbel någongång ibland. Att kunna ha frukt och choklad hemma. Att kunna äta utemat någongång ibland. Att köpa en ny bok någongång ibland. Att kunna köpa underkläder när det behövs. Att kunna laga bilen vid behov.
 
Livskvalitet är för mig att finna lyxen i det lilla, och det är inte samma sak som att välja/ha tillgång till dom dyra, lyxiga prylarna, eller att ha ett överflöd. Och det är där vi kommer fram till veckans fredagsfavoriter, några av mina favoriter på youtube och instagram, som har gemensamt att dom förmedlar den känslan av livskvalitet. I och med att dom är mina favoriter, så har jag delat dom förut med er, att jag delar dom igen, är för att dom är faktiskt så himla bra!
 
 
 
 
Choki
 
Darling Desi
 
Många fler av dom kanaler jag prenumererar på passar in under livskvalitetsetiketten, (främst) kvinnor som håller på med zero waste, hållbarhet, vintage, husrenovering, konst, hemskötsel, osv osv - jag prenumererar på en väldigt spretig skara! Dom jag tipsar om nu, är dom jag först kom att tänka på, dom är väldigt feelgood, hittar livsglädje och livskvalitet i dom små gesterna i livet, och dom representerar väldigt bra vad jag pratar om idag!
 
Dagens soundtrack är också en bra representant för sånt som får mig att må bra, och som får mig att känna livskvalitet - jag köpte Twin Peaks-boxen när den först kom ut (guldboxen, jag vet inte om det kommit ut fler), och Twin Peaks är en upplevelse jag är otroligt glad över att jag alltid har tillgång till! Dom första två säsongerna är mästerverk, den tredje förstod jag mig inte riktigt på (jag borde kanske se den igen, se om den blir bättre då...), och musiken till serien är helt magisk:
 
 

Kommentera här: