att lägga krut på att göra själv

Igår umgicks jag med familjen - syster Jessica och systerdotter Wilma är och hälsar på från Nynäshamn, så då måste jag förstås passa på! Imorgon ska jag också träffa dom en stund, då kommer dom till Ström igen. Imorgon blir en upptagen dag, jag ska ta min andra vaccinationsspruta också, och så ska jag träffa Birgitta - hon flyttar snart söderöver, så vi klämmer in en avskedsfika.
 
Och apropå bra saker i livet, så tänkte jag fortsätta på dom senaste dagarnas tema - att upphöja vardagen till konst, sucking the marrow out of life, som dom säger i Döda poeters sällskap (hela den filmen är förresten på just det temat!), att omge sig med handgjorda saker, gamla saker, fina saker, att inse att man förtjänar faktiskt det bästa man kan hitta (inte nödvändigtvis det dyraste, även om den del saker förstås kostar mer än dom mindre bra alternativen). Jag kommer att nämna exempel framöver i inlägget, när jag kommenterar bilderna/föremålen som följer! Att handla secondhand är förstås ett jättebra sätt att hitta riktigt bra grejer till ett riktigt rimligt pris (som min uppsättning tekoppar, jättetunt fint porslin, men guldkant och allt, som jag köpte för 60-80 kr någonting på Tradera - jag tror det blev 120 kr med frakt, för sex rejäla tekoppar, just gammalt porslin är väldigt prisvärt secondhand!), att göra själv är ett till bra sätt, eller att köpa av andra skapare (eller om du har skapande vänner och bekanta, så är det en riktigt trevlig grej att kunna byta till sig saker också, antingen mot något du skapat, eller om du har en tjänst eller något att byta mot, som hjälp med att måla väggar, eller hembakt bröd, eller byta olja i bilen, eller vad du är bra på - jag har en hel del, både konst och annat, som jag bytt med mina konstkompisar runtom i världen).
 
Det är att skapa själv, som jag tänkte prata om idag. Är ni här, så vet ni att jag gärna gör saker själv, alla möjliga saker. Jag målar och gör såna helt opraktiska saker, men jag gör också egna alternativ till att köpa på affären, för det allra mesta för att spara pengar (jag har förstås en anslagstavla på temat "göra själv istället för att köpa färdigt"). Jag gör eget cerat, myggsprej, rengöringssprej, örtte, tygbindor, jag stickar sockar, vantar, mössor, sjalar, jag gör nya ljus av gamla doftljusstumpar, jag syr om för smala lakan så att dom passar, osv. Som jag skrev nyligen, så består mitt skapande ofta av nödlösningar - jag har köpt garn/tyg på loppis, och försöker hitta ett mönster som passar garnet/tyget, jag vill göra om hemma, och ser vad jag kan göra av dom grejer jag redan äger, osv, och det är något jag skulle vilja förändra. Jag kan inte ändra på det helt och hållet, eftersom min ekonomi är som den är, och för tillfället går det inte att göra något åt den, men jag tänker göra mitt allra bästa för att få in lite "bättre" skapande i mitt liv också. Alltså, inte för att det finns bättre och sämre skapande (allt skapande är bra skapande!), men ett skapande som bidrar till en bättre livskvalitet i längden. Eller en konstnärligare livskvalitet i alla fall. Förstår ni vad jag försöker säga, eller svamlar jag bort mig, som vanligt? Jag går vidare med exempel, så får jag försöka uttrycka mig bättre:
 
 
Som läppcerat, det gör jag själv för det allra mesta, jag använder kokosolja, bivax och olivolja, för det är vad jag har hemma, och konsistensen blir lite si och så - det känns ungefär som vaselin på läpparna, lite "vattnig", och jag tror att det beror på kokosoljan. Använder jag istället tex kakosmör, så tror jag att ceratet blir krämigare och skönare på läpparna, och det ska jag försöka investera i framöver nångång.
 
 
Rajiv Surendra gör egen getmjölkstvål, och det låter hur trevligt som helst! Jag använder fast tvål (mycket miljövänligare och mer ekonomiskt än flytande), men köper vanlig Barnängens tvål på Dollarstore. Förut så använde jag en handgjorda tvålar, jag hade en hel hög som jag fått i swappar genom åren, men jag har inte känts ha råd att köpa sånt när dom tog slut, så då blev det Dollarstore, som sagt. Att göra själv vore helt fantastiskt, och slår man ut kostnaden så tror jag inte att varje tvål kostar så väldigt mycket, men för mig är problemet då att alla ingredienserna måste köpas först, innan man kan börja spara pengar i längden. Det behövs inte mycket, getmjölk (man borde kunna köpa någon liter hos nån getbonde i trakten), kaustiksoda, vegetabilsk olja, någon essentiell olja för doft, men som sagt - ihopslaget så blir det en del. Jag ska åtminstone försöka att köpa en handgjord tvål någon gång ibland (nu har jag nyköpt ett flerpack på Dollar, men när dom tar slut så!), och så satsa på att försöka göra tvål själv nästa sommar, då brukar jag ha det lite bättre ställt ett par månader.
 
 
Tex tortillas är en helt annan upplevelse att göra själv, än att köpa färdiga på Ica, och jag brukar faktiskt ha allting hemma, ser jag nu när jag ser ingredienslistan - det kan jag absolut börja göra själv på en gång! Fast just nu så har jag inget att fylla dom med... Annars så brukar jag baka shortbread cookies själv, det och sockerkaka är mina go to, och dom blir ungefär hundra gånger godare än köpta! Ost tänkte jag idag eller igår också på - det borde man definitivt kunna göra själv, man behöver inte göra stora ostar på massor av mjölk, men en liten ost här och var, på nån liter mjölk bara, och lite löpe, och så stoppar man undan dom längst in i kylen för att mogna, det skulle faktiskt vara en superkul grej att prova! Eller att göra egen färskost istället för att köpa färdig, det är bara att hetta upp yoghurt/créme fraîche/gräddfil, låta den rinna av, och så smaksätta med vad man tycker om (det gjorde vi i lågstadiet, det var inte svårt alls!). Det påminner mig - jag ska inte missa att plocka in svarta vinbär i år, jag ska göra det i helgen om det inte regnar, och dom sista raberberstjälkarna, om dom ser bra ut!
 
 
 
 
En vardagslyx som jag verkligen unnar mig, är handstickade yllestrumpor - jag har minst 50 par i socklådan, och eftersom jag fortfarande har en del sockgarner ostickade, så kommer det att bli åtminstone tio par till, sockar är det jag helst stickar, eftersom det går åt så lite garn, det är ekonomiskt väldigt överkomligt (åtminstone om man köper billigt sockgarn på tex adlibris, köper man bra garner, då drar det genast iväg - jag har tre finnystan som ligger och väntar, som jag inte har haft hjärta att sticka med än). Tröjor är en helt annan femma - till en tröja har jag köpt garn enkom (eller ja, egentligen till två, men jag blev inte nöjd med den andra tröjan, repade upp den, kändes inte nöjd med garnet, och sålde sedan det), min Weasleytröja, till dom andra har jag använt loppisgarner, som jag sedan försökt hitta ett fungerande mönster till. Loppisgarnerna har oftast innehållit stora delar akryl (om det inte varit 100% akryl till och med), och det är aldrig lika trevligt som att använda "riktigt" garn, och tröjorna är inte lika sköna att ha på sig (dom blir mycket svettigare), och håller inte lika bra (dom blir tex väldigt noppiga). Så vad jag skulle vilja göra, är att sticka en riktigt tidlös, klassisk tröja, i ett bra ullgarn, enfärgad i en neutral färg, så att den håller i resten av mitt liv, och passar vad jag än gillar för klädstil just då. Dagens oversizetröjor kommer inte att kännas lika roliga om tio år, och om jag stickar en mönstrad tröja i flera färger, då kommer den att kännas helt fel i perioder. Enfärgad och klassisk kanske inte känns som världens coolaste grej, men den kommer alltid att vara användbar och kommer alltid att kännas snygg. Så det är en plan för framtiden, jag ska försöka spara ihop till garnet, och om det tar ett par år, så får det ta ett par år - när min tidlösa, klassiska, enfärgade tröja än påbörjas, så kommer den att funka perfekt!
 
Apropå stickat - något som jag skulle ha gjort, är att gå igenom mina vantar/mössor/halsdukar osv, jag har gigantiskt många, och använder bara en bråkdel, det är många som tex inte funkar när det är kallt, eller har färger som känns mjä, eller vad det nu kan vara. Även om dom är fina, även om jag tycker om dom, även om jag själv har stickat dom, så är dom helt meningslösa när dom bara ligger och tar plats. Jag skulle ha sett till att ha tex en tjock mössa och en tunn mössa, en tjock halsduk och en tunn, ett par tjocka vantar och ett par tunnare, och så kanske ett par torgvantar att ha utanpå för superkalla dagar, och så nöja mig med det. Jag började sortera ut förra vintern, jag ska nog fortsätta på det projektet framöver... Är det någon som behöver stickade vinteraccessoarer, hör av er - jag kan säkert ha något som passar, vi skulle kunna byta stickat mot tex te eller något!
 
 
 
Det här är några av punkterna på min lista (jag skulle kunna lista så många fler punkter, men det finns gränser för hur långa blogginlägg kan vara, och fortfarande vara läsbara), om ni funderar på saken, så har ni säkert också sånt som ni skulle kunna göra mer handgjorda, konstnärliga, estetiskt tilltalande, speciella i era liv (tänk er skillnaden mellan frukost hemma innan jobbet, och frukostbuffén på hotell - båda gör en mätta, men den ena gör dessutom själen glad). Ni behöver inte börja med dom stora gesterna, det ska vara hanterbart och genomförbart också (surdegsbrödstrenden under covids självisolering tex, supermysig och självlyxig grej, precis en sån sak som lyfter upp vardagen, men kanske svårt att hålla fast vid när vardagen kommer igång igen). Jag tänkte börja med en liten sak imorgon - lösviktsgodis är min svaghet, jag är så kinkig med godis, det måste vara exakt det jag är sugen på, annars känns det inte gott. Jag brukar passa på att handla på torsdagar, då det är extrapris på Coop, då kan det bli en stor påse för 25-30 kr - en peng som inte känns speciellt stor eller orimlig. Tyvärr så är det dom första godisbitarna som är sådär väldigt goda, sedan så äter jag upp godiset fast det inte är lika gott längre, och fast jag mår illa. Något jag aldrig köper, för jag tycker att det känns för dyrt, är godare chokladsorter, och dom kostar inte mer än min godispåse, nu när jag tänker på saken (prisskillnaden sitter förstås i mängden godis för pengarna) - i morgon ska jag sålunda strunta i lösgodiset, och se vad jag kan hitta för gott på chokladhyllan istället! Dessutom så ska jag försöka se till att jag alltid har brunkullate hemma, det är min ändå min favorit, och det känns alltid som en liten lyx att kunna dricka en kopp ibland.
 
Förresten - videosarna ovan, där har ni några exempel till på sätt att tillsätta skönhet och konstnärlighet till vardagen, ta en titt - Parisienne Farmgirl är en av mina favoritkanaler, det är ingen större uppoffring att spendera en stund med henne, jag lovar!
 
Och några exempel till på fina saker i livet, är den här spellistan, som var den första spellistan jag gjorde när jag skaffade spotify. Idel bra låtar!
 
 

Kommentera här: