växter på anabola

Den varmaste dagen på hela sommaren, vad ställer jag mig och gör då? Jo, då sätter jag igång att slipa ner kanterna på ränderna på skorstensmuren... Innan jag var klar så var jag sjöblöt av svett, och så värkte händerna, axlarna var väldigt ömma, och hela jag kändes väldigt mör - jag är inte i superbra skick, jag tål inte så mycket, och att slipa kanterna på fyra ränder var mer jobb än vad jag hade trott... Men - när jag väl har köpt en hink vit färg (jag kör med Dollarstores billiga), så är det nu bara att måla murstocken vit, och att måla över ränderna på resten av dom två väggarna som ska tapetseras, så är jag redo för tapet den dagen jag har köpt en sån (om det nu blir Rustas, vilket jag lutar åt, eller om jag hittar något annat). Det känns väldigt bra! Men - är det inte typiskt, jag har saker som behöver göras ute, att klippa gräset på framsidan och vid dasset och vedboden och förrådet, och att flytta och plantera växter, och istället så slipar jag vägg inomhus, något som jag kan göra vilken dag som helst, tex en regnig kall dag... Men jag kollade på en home tour-video, och vad ska jag säga - jag blev pepp på att göra om hemma, helt enkelt!
 
Men - jag fixade med växter också. Fast inomhus... Jag planterade den här porslinsblommesticklingen, den har stått länge i vatten, den har fått rejält med rötter, det var mer än dags att sätta den i jord! Det som fick mig att dra ut på det, var att jag inte hade någon innerkruka som passade i det här ytterfodret. Trodde jag. Det visade sig att jag hade en lerkruka i en låda i förrådet, och den passade perfekt!
 
När jag nu höll på med växtfix, så passade jag på att ta en sväng med mobilkameran, för det syns sån skillnad på mina växter nu sedan dom fått näring varje vecka i några månader! Det sticker ut nytillväxt både här och där, och växter som har sett likadana ut i ett år eller två, har plötsligt satt fart! Vill ni se lite mer av hur dom såg ut innan (och kanske jämföra nu och då), så kan ni kolla på det här inlägget, och det här!
 
Den här novemberkaktusen har jag i och för sig inte haft så länge, ett par månader kanske, men den växer redan! Ser ni dom ljusgröna bladen längst ut? Dom är nya!
 
Den här ampelliljan tror jag inte att jag har visat förut, jag fick den förra sommaren (om jag minns rätt), och ända tills för någon månad sedan så har den sett likadan ut, ungefär hälften så stor som på bilden. Men nu, nu växer den! Den är som sagt dubbelt så stor, och bladen är mycket bredare och kraftigare!
 
Den här apsvansen har jag haft i många år, kanske inte så länge som jag bott i huset (dvs i nio år), men inte långt ifrån! Jag har trott att den har varit rätt fin, lite glesa svansar, men rätt fin ändå. Tills nu! Ser ni hur knubbiga dom nedre delarna på svansarna är? Det har blivit den senaste månaden eller så! Likaså så har den växt en massa upptill också, det är ett gäng nya svansar på gång!
 
Jag har tre krukor med apsvansbebisar också! På den här, så ser man att skotten börjar ta sig, längst ut är dom ljusgröna och knubbiga, det är nytillväxten!
 
Suckulenter är rätt så fantastiska - man kan lägga blad direkt på jorden, och dom börjar växa! Ser ni på bladen här? Små små bebisar, kanske en millimeter stora, och trådarna som syns är nya rötter!
 
Apropå nya sticklingar - det här är två skott som jag fick av Maria när hon varit i Grekland. Den vänstra är en nopalkaktus, den håller på att ruttna bort, och efter att den här bilden togs, så har jag faktiskt slängt den i komposten. Den andra var någon slags marktäckare, jag vet inte vad det är för sort, och den har växt på sig en massa på kort tid! Den är inte dubbelt så stor, men kanske en tredjedel, och det har bara gått några veckor sedan jag planterade den! Det ska bli spännande att se hur stor den kommer att bli!
 
Jag har två olika rhipsaliskaktusar, och dom har hankat sig fram länge i alldeles för små krukor. Den andra har växt på sig på längden, och den här - ja ni ser ju vilka nya jättegrenar som den har fått! Det här är alltså bara med näring, tänk vad den skulle växa om den fick en större kruka också!
 
Den här peperomian (gissar jag att det är) har jag haft i många år, men den har aldrig varit någon snabbväxare. Förrän nu! Ser ni alla dom ljusgröna små bladen? Dom, och alla grenar dom sitter på, är nya! Överhuvudtaget så har hela växten växt på sig en massa den senaste tiden!
 
Tillväxt syns på alla mina växter, men på dom här är det tydligast - näring har gjort underverk på hela växtgänget, och jag kan varmt rekommendera det om ni har problem med att få växterna att trivas! Jag vattnar inte så ofta, ungefär en gång i veckan, en del får vatten lite oftare, och jag ger också näring en gång i veckan. En del växter vill ha näring oftare, andra mer sällan, men jag tror att en gång i veckan är en bra riktlinje! Som sagt - gör ett försök med näring, era växter kommer att tacka er! ^_^
 
Föga förvånande, så är jag helt slut efter att ha slipat vägg, även om det inte var en stor yta. Jag har åtskilliga serier och youtubekanaler uppe i flikar (det är en av mina ovanor, att ha massor av flikar öppna på datorn...), jag har svårt att hålla mig till en, utan hoppar mellan en massa olika. Nu tror jag dock att det blir lite mer hemma hos - som jag sade i början, jag blev väldigt pepp av att se hur fint folk kan bo, jag tror att jag vill ha mer inredningspepp! ^_^
 
Förresten - jag fick en massa griskött och kalkonbröst från syster Suss förut, från deras egna djur. Inte till mig, utan till Alice! Och igår så kokade jag några kilo - Alice fick smaka både rått och kokt, och gissa om hon tyckte att det var gott! Det kokta var inte lika gott imorse, men det är kanske inte så konstigt - det är godare nylagat än sedan det stått i kylen hela natten! Men nu har jag frysen full med mat till henne, både färskfoder och kokt kött, det känns väldigt bra att vara förberedd, för om en månad eller så så kommer hon att matstrejka, ifall hon kör med samma rutin som hon gjort dom senaste åren. Det är skönt att vara förberedd med mat hon tycker om! Idag kommer hon att få lyxmiddag - mush, kokt kött och rå fläskfärs. Henne är det inte synd om!
 
Mig är det som sagt lite synd om, just nu så lyssnar jag på den här spellistan, men jag och min trötta och ömma kropp ska lägga omkull oss på soffan en timme eller två, tills det är dags för kvällspromenad med Alice.
 
 

Kommentera här: