hem som ger mig mindervärdeskomplex

 
Som ni förmodligen har förstått vid det här laget, så är inredning, och särskilt att inreda mitt hus, ett av mina stora intressen. Det var den största orsaken till att jag gått och drömt om att ha ett eget hus i så många år, att få inreda det precis som jag ville. Och det är precis det jag gör just nu - inreder precis som jag vill. Eller nja - det är en sanning med modifikation... Jag inreder såpass bra som jag kan, inom mina begränsningar (brist på ork och brist på pengar är dom huvudsakliga begränsningarna), det är superbudgetlösningar, och det tar en evig tid, och dom större grejerna får vänta på att mirakel ska ske (som att byta golv i kök och hall/slipa golv i resten av huset, renovera badrum, måla om utomhus, osv). Så gott som alla mina ägodelar är fådda, ärvda, hittade och köpta väldigt billigt secondhand, sånt som tapeter och sånt är kreativa problemlösningar och tillfälligheter - så gott som ingenting är planerat och önskat och eftersökt. Och det är där mitt problem ligger - ja, mitt hem är kreativt, mysigt, personligt (och det är så alla som kliver innanför dörren brukar säga också, särskilt mysigt är något som ofta återkommer), men samtidigt så har jag ibland svårt att se annat än alla lösningar i brist på bättre, alla billiga loppisfynd, allt som jag vill byta ut och bättra på... Jag vill helt enkelt ha ett hem som är mer genomtänkt, som är mer utvalt, som är skapat över tid. Jag vill fortfarande inreda med gamla grejer och med personlighet, men jag vill att alla mina saker ska kännas som favoritsaker (i vintras skrev jag förresten ett inlägg om just det, mina absoluta favoritsaker här hemma), och jag vill kunna köpa en gammal grej för några hundra (eller kanske till och med en tusenlapp om grejen är helt fantastisk!), ifall grejen är precis det jag är på jakt efter, eller ifall den är väldigt speciellt, istället för att ha en maxbudget på sådär 40 kr (oftast så kostar det jag köper 5-10 kr...), och jag skulle gärna vilja ha mer "design" och inte bara fina grejer i allmänhet. Man kan göra gigantiskt bra fynd för väldigt lite pengar, men det händer inte ofta, tyvärr!
 
Tycker ni att jag låter svamlig och har svårt att se framför er hur jag tänker det? Är den ena gamla grejen den andra lik, är det ena loppisfyndet det andra likt, är det bara gamla pryttlar som folk inte vill ha längre, och ser alla retrohem ut som sunkiga loppisar i era ögon? Kolla då in dom här instagramkontona! Egentligen så borde jag sluta följa dom (på samma sätt som jag borde sluta kolla på inredningsvideos), för jag blir bara frustrerad över att jag inte bor lika fint och lika genomtänkt och lika kurerat, men samtidigt - det inspirerar mig också, det ger mig något att sikta på och drömma om! Det här är ett gäng instagrammare som inreder med retro så himla bra, och för den som inte har koll på gamla grejer, så skulle nog många bli lurade och tro att det är vilka moderna hem som helst. Dom känns inte ett dugg som gamla sunkiga loppisar! För den som gillar inredning, loppisar och fina grejer, så kan jag varmt rekommendera dom här kontona! ^_^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alla åtta konton är svenska, för jag tycker att svenskar är allra bäst på att inreda med loppisfynd (fast danskarna och engelsmännen är också bra på det!), och dom är bara en bråkdel av alla loppiskonton som jag följer - vill ni ha fler tips, så hojta bara, så kan jag dela fler!
 
Förresten - när jag nu ser alla dom här åtta tillsammans, så ser jag en grej som jag gör "fel", som skulle göra skillnad för intrycket hemma: det är väldigt mycket vita/ljusa/enfärgade väggar. Jag har definitivt inte det... Jag hade mer så när jag först köpte huset, då var vardagsrummet och målarrummet (nuvarande sovrum) vita och sovrummet (nuvarande målarrum) och övervägande vita också, och även köket var väldigt vitt (med gulvitmönstrade tapeter), och jag trivdes faktiskt väldigt bra så - hade inte jag inte fallit för dom murriga inredningarna sen, så hade jag förmodligen haft det så fortfarande. Det var fint! Jag tycker om färg, men samtidigt - jag borde kanske fundera på ifall det inte ska bli mera vitt igen nästa gång jag renoverar om här... Hade jag ekonomin, så skulle jag helt klart leja målare igen då (fast bättre än vad jag lejde när jag köpte huset, dom var faktiskt inget vidare...), det är ganska många lager färg och tapeter vid det här laget, och jag kan inte skala tillbaks dom lagren själv, inte så att det blir bra, och inte så att det blir gjort inom en rimlig tid (dvs så att det skulle ta mindre än flera år...).
 
Vardagsrummet skulle jag i och för sig lätt kunna fixa - två väggar är redan vita, dom andra två är svartvitrandiga, och med lite slipning av rändernas skarvar och med en vit färghink, så skulle det sedan vara fixat. Jag har också funderat på att försöka investera i dörrar till mina billyhyllor, böcker är fint, men när det är så många böcker (sex fulla stora hyllor och så en liten hylla) så ser det lätt ganska rörigt ut. Dessutom så blir det dammigt! Halvdörrar för nedre delen av hyllorna är ett alternativ, eller heldörrar med glas upptill som är täckta nertill är också ett alternativ. Dessutom så vill jag bygga upp hyllorna ända till taket, det skulle också hjälpa mot rörigheten, tror jag, men eftersom jag har rätt lågt i tak så kan jag inte använda Ikeas egna hyllförlängare, utan måste bygga själv, jag har funderat mer än en gång på enklaste och billigaste sättet att få det att se bra ut! På det stora hela, så är billyhyllor ett suveränt sätt att få sina bokhyllor nästan precis som man vill, dom har så många olika delar till dom, och olika sätt att anpassa dom efter utrymme och behov och smak - jag brukar sällan rekommendera nytillverkat, än mindre från fast fashion-företag (som ju Ikea också är, fast med möbler istället för kläder), men Billy är bra. Men det finns att få tag på en massa begagnat också, förstås!
 
Idag är min musik inte ett dugg halloweenig, den är dessutom ovanligt samtida för att vara mig, men det är faktiskt en hel del låtar jag gillar!
 
 

Kommentera här: