flyttat porslin och satt upp tavlor

Om man vill fixa och greja och göra om hemma, men inte kan göra det i större skala, ja då får man småfixa! Att det är jul snart, det är bra - det är en massa småfix, bara det (jag satte upp adventsstjärnan i vardagsrummet igår, så efterlängtat)! Och kan man inte göra om saker, så kan man åtminstone flytta runt på saker!
 
För 3½ år sedan, så kom jag på att jag ville samla sånt här porslin - gammalt porslin med landskaps- och blomstermotiv i svart, transferware kallas det på engelska, jag vet inte riktigt vad det svenska namnet är. Jag har förstås samlat ihop en massa fint porslin av det här slaget i en pinterestanslagstavla, men att samla ihop det i verkliga livet är lättare sagt än gjort, det här är allt jag lyckats hitta på dom här åren! Eller ja, inte ens det - dom fem assietterna underst i högen till vänster och dom två stora tallrikarna underst i högen till höger hittade jag innan, dom är egentligen inte i den stil jag söker, men är så himla fina, plus att dom har svart motiv mot vit botten dom också, så dom får höra till samlingen. På sätt och vis så inledde dom den här samlingen, så det vore bra taskigt om dom inte fick vara med (klicka på länken nedanför för att se mer av dom)! ^_^
 
Men ja, fix var det ju jag pratade om - dom här stod förut i porslinshyllan på väggen, men igår så flyttade jag ner dom till lilla teakskåpet på köksbänken, dels är dom fina att titta på (men finare i större mängd och finare uppställt!), dels så påminner det mig om att använda dom ibland (även om flera av dom är såpass gamla att jag inte törs använda dom, jag är tyvärr bra på att slå sönder glas och porslin...), men dels så hoppas jag att det också ska påminna universum om att låta mig få hitta lite mer sånt här porslin framöver!
 
Den översta skålen är en engelsk teskål från ca 1820, och tallriken under är från Gustavsberg från mellan 1839-1860. Den understa tallriken är dock nyare - en minnestallrik från OS i Montréal 1976, om jag minns rätt.
 
I brist på "bättre", så har jag köpt den lilla skålen överst i högen, motivet (en byggnad i svart) har jag inga problem med, men formen och guldkanten känns inte alls rätt. Däremot så är det en väldigt bra skål att ha soja i när man äter sushi! Dom tre faten under känns också som gränspuckar - färgskalan är helt rätt, men motiven känns sådär. Å andra sidan, så är dom inte äldre och mer ovanliga än att jag törs äta på dom! ^_^
 
Förresten, kollar man noga på den nedersta tallriken i högen, så ser man att den inte ens är svart - den är brun... Men den är i (nästan) samma serie som tallriken ovanför, och den är så ovanlig att hitta på loppis, så jag har helt enkelt inte hjärta att göra mig av med den!
 
På hyllorna där det förut stod svartmönstrat porslin, står nu tekoppar, honungsbjörnar och tekannor. Tekannorna står bra där dom står, men på hyllan ovanför är det mer än lovligt rörigt, det skaver lite i ögonen. Dom får stå där tills jag kommer på något bättre att ställa där, och sen hamnar dom någon annanstans!
 
Det här började jag också fixa på igår. Ja, inte tapetseringen av väggen, det började jag på i somras, och gjorde klart så långt jag når för ett par veckor sedan eller så. Men jag började spika upp tavlor! Det här är så långt jag kom nu, för jag har inget mer att sätta upp här. Jag har en kartong full med tavlor i förrådet, men dom saknar ramar mest allihop - jag gjorde mig av med nästan alla mina ramar, för dom är för mörka (nästan alla är svarta eller guldfärgade), för tjocka, och alldeles för påträngande. Dessutom så har jag för mycket ramar i mindre storlekar. Mina gamla tavelväggar har känts alldeles för plottriga och för tunga, så planen är att ha färre tavlor i större storlekar, och att sätta dom mindre tavlorna i större ramar med bred passepartout, så att jag får bort plotterkänslan, och smalare och ljusare ramar, så dom inte känns så tunga. Många av tavlorna på dom andra två väggarna i trappen saknar nu ramar, och av någon anledning så är det jättesvårt att hitta tavelramar på loppis numera. Eller så har jag blivit kinkigare...
 
Det här är alltså bara en början - ett tryck med samiskt motiv (jag har ärvt det efter momma, hon köpte det i Arvidsjaur om jag minns rätt, och jag har en till tavla med motiv av ett annat samebarn, men det kändes så mycket att ha båda uppe tillsammans), en liten tavla med ett helgon, och så en målning av Alice på ett gammalt bibliotekskort, jag köpte det för några år sedan av en på Instagram.
 
Jag ser förresten fram emot den dagen då hela väggen är färdigtapetserad, men jag når som sagt inte längre upp på egen hand. Nu när jag satte upp tavlor, så upptäckte jag ett problem som jag inte tänkte på när jag tapetserade - jag har valt dom finaste, roligaste, intressantaste sidorna ur gamla Husmodern-tidningar, och nu är det svårt att bestämma mig för var jag ska sätta tavlorna. Jag vill ju inte hänga tavlor över mina favoritsidor, och nästan alla är favoriter! Men samtidigt så vill jag inte ha en vägg helt utan tavlor, heller... Som sagt - lite större tavlor, och färre, och att lämna mycket väggyta utan tavlor, det tror jag är det bästa alternativet!
 
Jag kom förresten på ett annat snabbt och enkelt fix när jag var på toaletten innan jag var ut med Alice: spegeln på toaletten är inte speciellt fin, det är stora svarta fläckar på spegelglaset. Nu kom jag på att jag hade en spegel stående i förrådet, eftersom jag inte har vetat var jag skulle ha den inne, den spegeln kanske funkar på toaletten? Jag hämtade in den från förrådet när jag varit ute med Alice, och jag kollade lite snabbt om den funkar. Jag var fundersam på bredden, men det är som tur är inga problem, däremot så kan den hamna för långt ner så att jag inte ser ansiktet i den, och det är ett större problem - dom få gånger jag sminkar mig tex, då är det bra att se vad jag gör! Men - det lutar åt att jag byter plats på speglarna ändå, jag får helt enkelt stå som en ostkrok om jag behöver titta mig själv i ansiktet! ^_^ Å, jag skulle ha målat om den också, nu är den svart (efter min murriga period), den var förut gul, och det saknar jag, gul hade den gärna fått fortsatt vara!
 
Jag har faktiskt ett annat litet fix jag håller på med, men det kan jag inte visa förrän efter jul: jag kom på häromdagen vad jag skulle ge Maria i födelsedagspresent, och igår kväll så började jag på den, och idag har jag fortsatt. Jag gillar den, jag skulle bli glad av att få något av det slaget, men samtidigt så vet jag att det inte är allas grej, och jag är rätt säker på att det inte är Marias grej egentligen... Men jag hoppas att hon kommer att gilla den ändå, för den blir faktiskt supercool och rolig och det är en grej hon gillar (fast det är en grej hon inte gillar, jag vet, mystiskt värre, men det ska man vara med presenter ^_^)! Och gillar hon den inte, så hoppas jag att hon säger det, och att jag istället får ta tillbaks den - jag är rätt säker på att jag kan hitta ett annat hem åt den isåfall!
 
Just nu så lyssnar jag på den här spellistan:
 
 

Kommentera här: