should it stay or should it go?

Idag är en av dom sällsynta dagarna med inte mindre än två blogginlägg, men jag håller på att fundera på att rensa bort en del saker, och för det mesta så tänker jag bättre (och fattar beslut lättare) om jag får uttrycka funderingarna i ord.
 
1. Jag har suttit och sytt på ett gäng stickade lappar till lapptäcksfilten jag nämnde härom dagen, den som jag hållit på med sedan sommaren 2018. Den närmar sig slutet, även om det fortfarande är mycket jobb kvar (jag kommer tex att vara tvungen att sticka fler lappar, dom jag har räcker inte), men jag är fortfarande lika tveksam som jag har varit länge - jag vet inte om jag tycker om min filt... Den blir väldigt brokig, för att uttrycka det milt! Samtidigt - jag har använt många sockgarner som jag älskar, såna som jag har sparat länge för att jag inte haft hjärta att använda dom (jag har också använt sockgarner som inte alls blev så fina som jag hade hoppats...). Jag stickade för längesedan (13 år sedan närmare bestämt) en sockgarnsfilt till min systerson (som då var bebis), och har efteråt litegrann önskat att jag hade behållit en del av dom garnerna, och om jag inte behåller den här filten, så kommer jag garanterat att känna detsamma. Dessutom - det är mycket garn i den här filten (den är som ett tyngdtäcke, så tung!), och jag har lagt ner så många timmar på att sticka den och att sy ihop den (och det blir ännu fler timmar när jag ska virka kanten på den), och att sedan kanske sälja den för en struntsumma känns hemskt. Förhoppningsvis så blir den bra ändå när den är klar (att blocka stickat brukar göra underverk för slutresultatet!), så att beslutet fattas av sig själv!
 
 
2. För en del år sedan, så hade jag en Harry Potter-gran till jul ett par år, och jag gjorde mycket av pyntet själv. Jag lade ner mycket tid och mycket jobb på allting, och en del av pyntet är jag väldigt förtjust i. Samtidigt så har JK Rowling och hennes transfobiska åsikter tyvärr gjort att jag fått lite svårt för Harry Potter (jättesynd, för böckerna och hela den världen är rätt fantastiska!), det har helt enkelt blivit svårt att skilja på författaren och verken, och att ha en HP-gran igen känns inte aktuellt. Sålunda så funderar jag på att göra mig av med en del av pyntet. En del måste behållas, jag har inte hjärta att he bort dom (som kulorna jag fått av Audrey (bla den med glitter på bilderna ovan), den virkade HP-figuren som jag fått av en konstkompis, dom stickade Weasley-tröjorna, en för mig och för var och en av alla mina djur, dom korsstygnsbroderade tavlorna, dom stickade pynten från tiny owl knits mönster...), men mycket av det skulle kännas bättre att veta att dom kom till någon som inte bara lät dom ligga i en låda. Här tror jag faktiskt att beslutet är fattat, och att jag ska göra mig av med ett gäng!
 
 
3. Jag har tagit mina gamla överkast (som jag en gång i tiden sytt genom att sy ihop två gardinlängder) och sprättat isär dom, eftersom dom inte passar hos mig längre, och jag använder dom aldrig. Jag har ett överkast kvar att sprätta och tvätta, sen ska jag bestämma mig för om jag ska göra mig av med alla tre nyblivna gardinpar, eller om jag ska spara ett av paren (dom på bilden ovan, jag såg förresten när jag letade efter en bild nyss, det är tio år sedan jag sydde det här överkastet, det är längre sedan än vad jag hade trott!) - dels är dom riktigt snyggt retro, och så är dom gjorda i barkcloth (en slags bomullstyg med struktur, väldigt typiskt för 50-/60-talen), som inte är så vanligt att hitta här, och som jag brukar köpa när jag hittar det. Det tar alltså emot att göra mig av med... Samtidigt så passar dom inte till några av fönstren hemma, och det är trist att bara ha dom liggande...  Och samtidigt - det är inte direkt någon rusning på retro här i mina trakter, så dom lär bli liggande i vilket fall som helst...
 
 
4. Jag har ett tag känt mig missnöjd med mina tavelväggar. Inte själva tavlorna, dom är fina, men det är något med dom som känns taffligt och B:igt, och jag har kommit fram till att det är ramarna och bristen på passepartout på många av dom. Jag tror att det skulle bli bättre med tunnare och ljusare ramar, och med större passepartout - jag vill att det ska kännas att det är konst, och inte bara vara en hög med saker som jag ramat in i brist på bättre. Mer såhär kanske! Så jag ska kolla på loppisar efter nya ramar. Alternativen är två - antingen så byter jag ut ramarna allteftersom, eller så tar jag bort dom ramar som stör mig redan nu, och bara hänger upp alla bilder i klämmor bara direkt på spikarna (klämmor har jag redan). Eftersom jag känner mig själv ganska bra, så misstänker jag att det andra alternativet kommer att vinna, när jag vill göra om, så vill jag sätta igång på en gång! Panelen (och tillhörande snickerier) ska förresten målas (jag lutar åt något sånt här) och trappstegen ska skrapas och bli trärena, det kommer också hjälpa till med det övergripande intrycket!
 
Jag vet, jag har skrivit mer än en gång den sista tiden, att jag ångrat en del grejer jag gjort mig av med. Men - att göra mig av med saker för att jag måste, och att göra mig av med saker för att jag känns färdig med dom, det är två skilda saker! Det jag funderar över nu, det är sånt jag känner mig färdig med! Och efter att ha resonerat igenom mina tankegångar, så lutar det åt att allt ovan nämnt ryker, ja utom restgarnsfilten, den ska jag åtminstone göra klar och se vad jag tycker om den då.
 
 

Kommentera här: