fredagsfavoriter - girl power

Feminism, jämlikhet, kvinnliga rättigheter osv, ja girl power som man sade på 90-talet, det är förstås inte en favorit bara idag, det är alltid en favorit! Idag är det bara lite extra mycket favorit! Påsken firas ju från början för att Jesus dog och återuppstod (jag hoppar för enkelhets skull över hela Ostara och våren och hönor som börjar värpa och alla såna anledningar till att fira den här tiden på året!), tänk om vi en dag kommer att fira påsken för att patriarkatet dog och aldrig återuppstod? Det är förhoppningen om att den dagen en vacker dag sker som är min favorit idag!
 
 
En virkad bröstvårtebrosch är inte bara en dekoration på en jacka, utan en revolutionär akt i denna våran tid, då en kvinnlig bröstvårta är det värsta man kan visa, både på internet, på film och i verkligheten. Jag menar, det finns till och med små klisterlappar att täcka bröstvårtorna med, så att dom inte riskerar att synas genom kläderna - har någon någonsin sett något liknande riktat mot män?
 
 
Det finns dom som anser att feminism har överspelat sin roll, att det behövdes förr, men att vi nu är jämlika, särskilt i Sverige, världens mest jämlika land. Och så är det förstås inte, även om vi har kommit längre än många andra, så har vi fortfarande en bra bit på väg. Problemet är för många att dom är så vana vid sin vardag och vid sitt liv, så dom reflekterar inte över det, det är bara normalt och naturligt. Därför rekommenderar jag särskilt till er som inte kallar sig feminister att följa feministiska konton på tex instagram (vi som redan är feminister får förstås också följa!), det här är några av dom jag följer:
* mansbebisarofficial (öppet konto, för den som vill se vad mansbebisar är innan dom börjar följa)
 
 
Exakt! Och varför är "manlig" slöjd så mycket mer värd än "kvinnlig" slöjd? Exempel: ett virkat dubbelsängsöverkast får man knappt en femhundring för, medans en kniv kan kosta flera tusen. Inte ok!
 
 
 
Något jag sörjer idag, är att riot grrrl-rörelsen inte var en grej i Sverige när jag var ung på 90-talet. Idag, med internet, så kan minsta lilla grej spridas över hela världen på nolltid, på den tiden så var vi i ett litet jämtländskt samhäller helt okunning om vad som hände i nordvästra USA, och att det där skedde en feministisk revolution inom punkrocken. Jag hade helt klart identifierat mig som en riot grrrl om jag hade vetat om det! Jag var inte medveten om feminism som en grej än, jag var vegetarian sedan 1990 och djurens rättigheter och jämlikhet och socialism var mina politiska ståndpunkter. Jag lyssnade på svartrock och punk, sedan kom grungen och sedan indie, allting väldigt mansdominerat, och idag kan jag inte begripa att det var så min musiksmak såg ut på den tiden - idag lyssnar jag huvudsakligen på kvinnliga artister, oavsett genre. Jag är rätt säker på att jag hade gjort samma val då, om jag visste att valet fanns. Bara som några exempel, jag lyssnade på Nirvana och övriga grungegänget, jag visste inte förrän många år senare att Hole fanns, på den tiden så var Courtney Love bara Curt Kobains flickvän här hos oss, jag hade ingen aning om att hon också gjorde väldigt bra musik, och jag hade ingen aning om att Tand Strul fanns, utan lyssnade på Ebba Grön, Imperiet, Rasta Hunden, De Lyckliga Kompisarna osv, och jag lyssnade på tex Sisters of Mercy och The Cure, men upptäckte inte Siouxie and the Banshees och Kate Bush förrän långt senare. Och som sagt, hela riot grrrl-rörelsen, även om den grundades i musik, så handlade den om feminism i grund och botten, och även om jag hittade till feminismen till slut, så hade jag gärna varit med där redan som ung - den ilska och den passion en tonåring känner känner man sällan senare i livet, och den grupp man då tillhör, den gruppen blir gärna ens värld. Jag hade gärna velat tillhöra en feministisk värld som tonåring! Men ja. Kolla den här lilla dokumentären själv, vetja!
 

Något jag absolut hade hängt på då riot grrrls begav sig, är att skapa egna zines! För den delen så hade jag gärna skapat egna zines nu också, faktum är att jag gjorde ett konst-zine för sådär 10-12 år sedan, men jag skulle gärna vilja göra fler, och jag skulle gärna vilja göra mera politiska zine. Men - av någon anledning så får jag hjärnstopp när jag funderar på vad jag skulle skriva om i så fall, vilket är märkligt med tanke på att jag har inga problem att skriva om sånt här. Eller så är det det som är problemet - jag skriver om sånt som engagerar mig här redan, så det blir inget över att skriva om i ett zine. Men ja. Jag vill göra zines själv, jag vill samla på andras zine, jag vill gärna byta zines osv, men i mina trakter (och gissningsvis i min del av världen överhuvudtaget) så är zines inte speciellt brett förekommande. Jag har en liten samling redan, men dom flesta har jag köpt, och det skulle jag i och för sig kunna göra, om jag inte var fattig som en kyrkråtta - därav bytandet av zines. Sen skulle jag gärna vilja ha en samling riot grrrl-zines (zines var en stor del av rörelsen!), och dom flesta av dom är svåra nu att få tag på, och hittar man några (på etsy tex går det att hitta en del), ja då är vi tillbaks på köpa-problematiken. Jag vill hemskt gärna äga fysiska kopior av zines (på samma sätt som jag vill äga fysiska exemplar av böcker, e-böcker är inte min grej!), men i brist på det så finns en del att läsa på nätet också, som Loudmouth zine, och jag ska absolut sätta mig någon dag och läsa igenom alla exemplar som finns på issuu! Det är förstås inte samma sak som att äga dom själv, som sagt, men heller att läsa dom på nätet, än att inte kunna läsa dom alls!
 
 
Och bara en påminnelse om varför feminism, riot grrrls och zines är bra - kolla Moxie, finns på netflix!
 
 
För mig så kom nog inte den feministiska insikten förrän här någonstans, mitt i Spice Girls-eran och deras girl power i slutet av 90-talet, och jag är inte ensam om det. Om riot grrrls startade en revolution, så hjälpte Spice Girls till med att sprida girl power till dom breda massorna. Ok, jag kan nog inte ge Spice Girls äran för min del, mer än att jag gillade att se tjejer som tog plats (det var väldigt uppfriskande efter alla 90-talets pojkband!), jag tror att tex Thelma & Louise, Xena the Warrior Princess och Buffy the Vampire Slayer hjälpte till att öppna mina ögon betydligt mer för girl power, men dom var ändå ett steg i rätt riktning. Och eftersom det var ett bra tag sedan jag såg Spice World, så ska jag faktiskt göra det idag, det är inte det stora feministiska anthemet, men det är en kul film! Och med tanke på hur humor såg ut på den tiden, Ace Ventura, Austin Powers och American Pie tex, så behövdes mer feministiska motvikter!
 
Jag har skrivit det här inlägget hela förmiddagen (jag har i och för sig hunnit äta frukost och lunch och varit ut på morgonpromenad med Alice och spelat beroendeframkallande mobilspel mellan varven också, men ändå...), det är snart dags för lunchpromenad med Alice (i snön, för det snöar, grrr!), men först ska jag luta mig tillbaks och börja kolla på Spice World och se fram emot en värld utan patriarkat. Jag tror inte att det händer under min livstid, men jag hoppas! Dagens soundtrack är förstås riot grrrl-igt, namnet på spellistan syftar på något som riot grrrl-banden brukade implementera - att tjejerna kom fram till scenen medans killarna fick hålla sig längre bak i lokalen. Jag, som varit på åtskilliga konserter och blivit mosad av karlar, jag kan bara hålla med om vilken bra grej det låter som, tänk om det var regeln på alla konserter, istället för att tex förbjuda tjejer i moshpits (finns det ens längre?), förbjud männen, är dom som är dom som är våldsamma och som gör illa folk!
 
 

Kommentera här: