zines

Jag såg om Moxie igår kväll, och jag gillar den fortfarande lika mycket som jag gjorde första gången jag såg den, jag skulle gärna vilja hitta fler filmer i samma stil, eller med samma känsla - även om jag varit feminist i många år, så är det inspirerande att se andras feministiska uppvaknande!
 
 
Men, jag har redan pratat om den här filmen, mer än en gång, så jag ska inte göra det igen, inte mer än att säga vad i filmen som inspirerade till det här inlägget: Filmen handlar alltså om Vivian, som går igenom en väska med hennes mammas gamla grejer från tonåren, och hittar bland annt en hög med gamla zines (mamman var feministiskt aktiv som ung). När Vivian blir frustrerad och förbannad på hur olika tjejerna och killarna i hennes skola behandlas, så kommer hon att tänka på sin mammas gamla zines, och gör ett eget, Moxie. Hennes zine sparkar igång ett feministiskt uppvaknande på skolan, och ja - se filmen för att se vad som händer, helt enkelt! Det är alltså zinen som jag fastnade för - jag hade en riktigt crush på zines för 12-13 år sedan, jag gjorde ett själv, som jag dels sålde på etsy, dels bytte bort, och så gjorde jag några mini-zines, bland annat till en swap jag höll i ena mail art-gruppen jag är med i. Sen köpte jag ett gäng zines på etsy också, så jag har en liten samling, och i förmiddags så letade jag fram min låda med zines. Dom är fortfarande inspirerande!
 
Först, lite snabbt - ett zine (ordet i sig är en förkortning av magazine) är en bok/ett häfte/ett tidning/eller dylikt som skapas och trycks av enskilda personer eller grupper och sedan distribueras i mindre upplagor. Jag har inte superkoll längre, men åtminstone förr så var zines ingen stor grej i Sverige, men i andra delar av världen så är dom, och har dom varit, en stor grej, särskilt bland annat i alternativa musikkretsar (punk och zines hängde ihop då det begav sig!). När jag nu kollar på wikipedia, så ser jag att zines är en äldre företeelse än vad jag hade trott - dom har sitt ursprung på 40-talet! (Orkar ni inte läsa wikipediaartikeln, så kolla in den här videon istället!)
 
Jag har som sagt köpt en del zines på etsy, det är ett bra ställe att börja kika på, det finns hur mycket som helst! Antingen om du bara vill kolla vad det finns i zineväg överhuvudtaget, eller om du vill kolla efter zines inom områden som intresserar dig, tex musik, feminism, konst, fotografi, mixed media, tarot, veganism - det är bara att göra en sökning! Rent allmänt och rent historiskt, så skulle jag nog säga att det är lättare att hitta zines inom mer alternativa ämnen, men det går att hitta om allt möjligt, hundar, katter - allt! Sen är det som sagt längesedan jag höll på med zines, så jag har inte direkt koll längre, men åtminstone förr så kunde man hitta zines i en del (mer alternativa) bokhandlar och skivbutiker, det fanns grupper för att byta zines - jag gjorde en snabb googling för den som vill kolla utöver etsy, men som sagt - man kommer långt på etsy (inte om man vill byta förstås, men om man kan tänka sig att köpa - byta kanske man kan göra på instagram, och det finns kanske facebookgrupper?).
 
Det här är alltså min lilla samling - när jag ser den, och när jag kollar igenom allihop, så önskar jag att min samling var större! Men jag var intresserad av zines under en ganska kort period under 2010 och däromkring, och sen blev det helt bortglömt. Inte helt ovanligt, när jag hittar något som fångar mitt intresse!
 
Här är alltså tre som jag har gjort - till vänster mitt stora zineprojekt, Artsy me zine, det tog månader att göra klart! Jag tror faktiskt att jag har en eller två stycken kvar (utom den här, den här kommer jag att spara!), och jag funderar på om jag inte ska försöka byta bort dom! Det är inte en representation av mig och min konst idag, men väl av den jag var i början av 2010! Undrar om jag inte ska filma en blädder och lägga upp på instagram... Till höger är det två minizine, det översta skickade jag som en liten extrapresent till dom som fick paket av mig i ett Secret Santa-swap (fast på våren, därav "Secret Spring Bunny"), det nedersta var mitt bidrag till mitt minizineswap.
 
Och här är alla minizine från den swappen! Minizines är supergulliga - man viker dom av ett enda A4-papper, så dom är väldigt små, och dom är en billig och bra början ifall man vill testa på att göra zines, man behöver bara kopiera en sida, och så viker man ihop den till ett litet zine. Såhär! Nu är jag faktiskt sugen på att prova hålla en till minizineswap i min mail art-grupp, ifall det finns några som är intresserade - dom är som sagt enkla att göra, och behöver inte vara så arbetsintensiva (beroende på hur man väljer att rita/måla/collage-a sina sidor - det kan förstås vara gigantiskt mycket jobb också, det är ändå 8 sidor att måla, motsvarande 8 ATC-kort, men sen kopierar man sin enda A4-sida och viker ihop till ett minizine, och det är alltså dom kopierade zinen som sedan byts, originalet behåller man själv), och jag tänkte låta ämnet vara helt öppet, folk får göra precis vad dom känner för. Jag ska bara måla dom fyra ATC-kort som jag är skyldig folk, så ska jag se om jag inte kan få ihop några små minizine - jag har några idéer redan!
 
Som jag sade, så har jag också ett par zine som jag har bytt till mig, det till vänster är från iHanna (som är en av dom allra första bloggarna jag hittade när jag först upptäckte att bloggar var en grej, i slutet av 2004 om jag minns rätt - då startade jag också min första blogg, så jag har faktiskt bloggat i 18 år, det är ofattbart länge, med tanke på hur flyktig jag annars är!), minizinen i mitten och det bandinslagna zinet till höger är från en gammal konstkompis, Mary Ann, hon dog i bröstcancer för en del år sedan, och jag är så tacksam att ha kvar av hennes konst att minnas henne med!
 
Medans jag kollade efter en tutorial för minizines, så hittade jag en hög med zine-videos som såg intressanta ut på youtube, och jag slängde förstås ihop en spellista - jag ska strax ut med Alice, sen ska jag sätta mig och titta på dom! Som sagt - jag blev superinspirerad av att se Moxie, och av att se både mammans gamla zines, och när Vivian gör sina Moxie-zines, och jag vill ha in lite mer zines i mitt liv!
 
Nu är det som sagt dags för en snabb lunchkiss ute i vinterkylan (det ska bli mindre kallt framöver, det ser jag fram emot, det gör vi allihop här hemma, för just nu gillar ingen att vara ute några längre stunder...), jag har lyssnat på den här spellistan idag, och nu får ni också göra det!
 
 

Kommentera här: