målarmåndag - studio ghibli-ATCs och såhär går ett swap till

Det här händer inte varje vecka, faktum är att det händer alldeles för sällan - jag har målat! Jag är ju en periodare med målandet som med allting annat, jag är på supermålarhumör ett tag, och sen så kan jag inte måla igen på flera månader. Den här gången så startade jag ett swap på mail art-forumet där jag håller till, temat var Studio Ghibli, och när jag startade det så var jag supersugen på att måla Studio Ghibli-kort. Och sen försvann lusten... Nu är det mer än dags att skicka tillbaka deltagarnas kort, och jag fick eld i baken, så jag tvingade mig till att måla mina kort förra veckan - på onsdagen skissade jag upp dom, på torsdagen så ritade jag konturerna, och på fredag och lördag så målade jag dom.
 
Tyvärr så blir det aldrig det bästa resultatet när jag tvingar mig till att måla, dessutom så bråkade både akvarellpapper och penslar. Papperet jag använde nu, brukar jag använda med ett lager collage underst, så jag har inte tänkt på hur dåligt det är att måla direkt på - jag använder akryl lite som man använder akvarell, jag späder ut med mycket vatten, och det funkade inte på det här akvarellpapperet. Penslarna som funkade helt ok med väldigt tunn färg, funkade inte alls när färgen var tjockare, dom spretade och ville inte lägga på färgen jämnt (jag behöver i och för sig verkligen köpa lite nya penslar, jag har inte många som är yngre än tio år...). Summa summarum - det var inte speciellt roligt att måla mina Ghibli-kort, och jag blev inte supernöjd, även om det ändå till slut blev bättre än vad det först såg ut. Men som sagt - måla ska man bara göra när man är på humör. Eller så ska man bara måla sånt som det inte spelar någon roll hur slutresultatet blir (för ibland så hjälper det att kicka igång målarlusten, att måla fast man inte är på humör).
 
Så, först tar vi en titt på mina färdiga ATCs (eller artist trading cards), och sen tänkte jag att vi skulle kika lite på hur ett swap faktiskt går till. Jag har ju nämnt swappar mer än en gång, men jag gissar att det är mer än en av er som undrar vad i hela friden jag pratar om!
 
Jag började först med att bara leta rätt på random referensbilder från filmerna, men sen kom jag på att jag ville måla kort med matmotiv istället. Är det något som Studio Ghibli är fantastiskt bra på, så är det att animera mat!
 
 
Min plan var att ha upp till sex deltagare (pga portokostnaden), om det var under sex deltagare så skulle alla göra tre kort var, om det var sex deltagare så kunde man välja att göra sex kort (jag valde, som ni ser, att göra sex kort). Eftersom den sjätte deltagaren hoppade av i sista sekunden, så blev det lite bökigt att dela ut korten, eftersom flera av dom andra deltagarna också valde att göra sex kort. Dessutom så har jag inte hållit i en swap på flera år, så jag var rätt ringrostig - bara en sån sak som att hålla reda på att deltagarna inte fick tillbaka sina egna kort! 
 
Men vi kikar närmare på vad jag pratar om:
 
Såhär såg det ut innan jag började dela upp korten - en grupp deltagare från runtom i världen har målat ett givet antal ATCs på ett givet tema, och så skickar dom korten till mig, som var värd för den här swappen.
 
Jag satte adresser på alla kuvert och tog fram allas ATC-kort, och såg noga till att inte blanda ihop någonting. Och sen så satt jag en stund och delade upp korten bland dom olika deltagarna, först så fick alla varsitt kort från dom som skickat in sex stycken, sedan så blev det krångligare. En del målar enklare motiv, en del målar mer intrikata, och jag ville att alla skulle få både och. Dessutom så ville jag att dom skulle få tillbaka annat än vad dom skickade in, så om någon skickade in flera Totoro-kort, så ville jag att dom skulle få tillbaka annat än Totoro.
 
Sådär, där gav jag mig till slut, det blev inte helt som jag hade tänkt mig, men det är som sagt svårt när deltagarantalet och antalet kort inte matchar varandra. (Jag lade förresten mina kort överst, ifall någon av deltagarna skulle råka se det här inlägget, jag vill inte att dom ska se vad dom får innan dom öppnar sina kuvert!) Sedan så var det bara att skriva en liten brevlapp och tacka för att dom var med i min swap, och så förpacka korten ordentligt i kuverten. Jag lade också i varsitt korstygnsbroderat ATC-kort, dom gjorde jag tidigare i somras, när jag försökte trigga igång målarlusten. Det är alltid roligt när man hittar en extra liten present i kuvertet! Dessutom - när jag nu inte känner mig så nöjd med mina egna kort, så känns det bra att kompensera det lite...
 
Dom här korten swappade jag ut till mig själv, det är förstås grejen med att jag också målade kort till swappen, att jag också får tillbaka kort från dom andra deltagarna.
 
Och så här ser min Studio Ghibli-sida ut i sin pärm (jag har bara dom här korten i samlingen än så länge, plus att jag också broderade ett korsstygnskort till mig själv, men det rymtes inte på den här sidan), allihop är från den här swappen. En av fördelarna med att vara värden, är att ibland skickar deltagare ett extra kort, som tack för jobbet man utför, och tre av korten är alltså tackkort från tre av deltagarna! Visst är det kul att se hur olika allas kort är, trots att alla utgått från samma referenser! Man kan verkligen se hur deras stil lyser igenom! Där känner jag mig rätt tråkig, jag har svårt att omtolka ett konstverk i min egen stil, jag försöker i stället att göra min version så lik originalet som möjligt. Visst, det är inte heller fel, men det är onekligen lite tråkigare!
 
När jag målat klart mina Ghibli-kort och förpackat allas swap-kort, så trodde jag i min enfald att jag var ikapp med målandet. Men inte då - jag höll ju på att glömma bort ett byte som jag passade på att boka in med en av deltagarna i swappen. Planen var att skicka hennes byteskort tillsammans med hennes swap-kort, men jag kom ihåg det för sent - jag har ju redan förpackat hennes swap-kort! Dessutom, så har hon fått vänta länge på att få dom, hon ska inte behöva vänta ännu längre, medans jag målar tre kort till till henne! Så jag ska försöka få det gjort i veckan, det är ett roligt tema, Arktis/Antarktis, min plan är att måla tre kort med samiska motiv, men det visar sig vara svårare än vad jag trodde att hitta lämpliga referensbilder. Jag trodde att jag skulle kunna hitta dom i den här fantastiska samlingen med gamla foton på samer, men dels är det många foton på män (jag är inte bra på män), dels är det många foton på äldre (jag är inte bra på äldre, rynkor är svårt!), dels är det väldigt detaljrika foton (jag ska måla i storlek 6,4 x 9 cm, jag får inte plats med ett helt scenario!), jag har hittat en som borde funka, men jag behöver två motiv till! Så jag googlar och letar, jag hoppas att jag hittar något idag! Jag såg i alla fall till att klippa upp bättre akvarellpapper än vad jag använde på Ghibli-korten, den här gången ska inte papperet få sabotera målningen!
 
Dagens soundtrack är givet:
 
 

Kommentera här: