en närmare titt på textilskatten

Den här bilden visade jag ju redan i morse, jag hittade en påse fylld med prover på olika sömnadstekniker, och nu tänkte jag visa lite mer bilder. Varje liten tygbit är en upplevelse, och är värd att titta lite närmre på! Jag visade bilderna i en vintagegrupp på facebook, och dom var eniga med mig där - det här är ett fantastiskt fynd! Hon som sydde alltihop var otroligt skicklig och noggrann, det här har ingen sytt i slöjden, det här ligger på en högre nivå. Märthaskolan tänkte jag på, eller någon annan sömnadsskola på den nivån. Jag själv gissade på 50-tal, men i gruppen troddes det mer på 30-talet - det här är riktigt gamla grejer! Ni vet när man pratar om att saker var bättre förr, och gjordes bättre förr? Det här gjordes på den tiden på saker gjordes bättre! Ska man köpa kläder idag, med den här kvaliteten på sömnad, då får man betala mycket pengar. Riktigt mycket pengar! Men vi tittar vidare!

Spetsar, hålsömmar och knapphål som är bara 1 cm långa - handsydda förstås!

Pärlbroderi på det tunnast tänkbara tyg, och ett litet broderi.


Olika applikétekniker och sydda detaljer, gjorda för att dekorera ett plagg eller en hatt.


Broderi med påsydda band, och ett broderi med nät bakom motivet, med känsla av pappersklipp.


Stråveck, från millimetersmala veck upp till dryga centimetern, hålbroderier och smock.


Detaljer för en kjol eller en dräkt - appliké, dekorsömmar, broderier, klädda knappar med dom tjusigaste knapphål, och om ni tittar noga på den nedre bilden så ser ni ett sicksackmönster under hålbroderiet - det är ingen dekorsöm, utan det är två tygstycken som sytts ihop, helt felfritt - inget rynk, inga sömmar som dragit sig, total perfektion. Det är inte lätt att åstadkomma!


En halv blus med korsett, på insidan är det volanger, jag gissar att det har en funktion eftersom det inte syns från utsidan, men vad funktionen är har jag ingen aning om.

Ulltyger med olika varianter på blixtlås, fickor och ett sprund.

Och ett vändsytt knapphål på ull och på tweed. Att vändsy en ficköppning är pilligt nog, att vändsy ett litet knapphål, dessutom i ett såpass tjockt tyg, det är skills på hög nivå!

Dom flesta proverna är märkt med en liten fastsydd etikett - Leila Lindström, och så står det hur lång tid det har tagit att sy varje prov. Det är många timmars jobb! Jag önskar bara att hon skrivit dit ett årtal också!
Det är verkligen en textilskatt jag lyckades snubbla över, jag är så glad över den - det är dessutom betydligt mer än vad som syns på bilderna, jag fotograferade bara hälften eller så! Jag ska se om jag lyckas hitta en låda att förvara allting i, så att det inte ligger ihoptryckt i en liten plastpåse, och så ska jag njuta av att titta på allt detta jobb när andan faller på. Och så kommer jag att använda det som mitt eget referensbibliotek, så jag kan titta på hur det ska se ut, om jag inte förstår någon av alla dom här teknikerna i en sömnadsbeskrivning.
Å, förresten, apropå sömnadsbeskrivning - imorse visade jag ju också ett par tyger jag hittade igår, bland annat ett tunt, blankt polyestertyg, som jag hoppas ska räcka till en någorlunda oversized parkas. När jag kollade i mina gamla syböcker (som dom flesta är från 80-talet, vilket definitivt inte betyder att dom är oanvändbara nu!), så hittade jag en parkas som är ganska precis vad jag tänkt mig! Det utgår från ett grundmönster, så det måste ritas om en del, men det är å andra sidan perfekt läge att få den precis så stor som jag vill ha den! Hoppas bara att tyget räcker nu också!