japansk keramik och japanska dukade bord

Jag var väldigt insnöad på japanskt ett tag, men nu har det varit tyst om det länge. Har jag helt kommit över min förtjusning i allt japanskt, kan man då undra? Och svaret är nej, det har jag absolut inte, men det finns helt enkelt gränser för hur mycket som kan snurra i min skalle på en och samma gång, jag måste pausa en del av mina intressen i perioder, för att andra ska få utrymme. Jag har varit intresserad och fascinerad av japansk kultur och estetik sedan 90-talet åtminstone, antagligen ända sedan 80-talet, då jag först såg Karate Kid. Ett tag hade jag ett helt litet bibliotek med böcker om Japan, men tyvärr så har det mesta åkt ut i diverse utrensningar - tyvärr! Jag skulle gärna ha haft kvar mina kokböcker, min bok om ikebana, mina geisha-biografier osv (likaså min kurslitteratur från när jag läste egyptologi, dom åkte ut när jag flyttade från Nynäshamn) - det är dumt att flytta ofta, eller att vara i behov av pengar, ibland gör man sig av med saker som man ångrar! Fredagens fynd av en japansk kokbok (undrar om jag inte har haft den förut?), och att jag igår hittade på en video om japansk bordsdukning och keramik, har triggat igång en skvätt japanintresse igen, vi får se hur mycket plats det tar den här gången!
 
Jag har alltid tyckt om japansk keramik, och jag vill lära mig att laga japansk mat "på riktigt", men jag har inte reflekterat över hur detaljerad och arbetad deras dukningskultur är förrän jag såg videon igår. Jo, visst har jag sett att dom serverar många små rätter på många små fat, men jag visste inte att alla fat och skålar har egna namn, och dom har sina bestämda platser där dom ska placeras. Jag vet sedan förut att olika keramik, olika motiv, olika färger används vid olika årstider, men det är bara en del av det hela. I motsats till oss, som har hela serviser i samma modell och motiv, så plockar dom i Japan ihop udda delar, som dom sedan matchar ihop efter vad som passar ihop just där och då, och den synen på porslin tilltalar mig mycket! Inte så konstigt - jag har inte haft en homogen servis på sådär 20 år! Jag gillar också att mixa och matcha, men det är inte i närheten på samma nivå som dom gör det i Japan - men jag skulle gärna vilja göra det! Dessutom, för en som jag, som är väldigt förtjust i porslin och keramik, och som har väldigt svårt att låta bli att köpa det på loppisar - det japanska sättet att duka är väldigt uppmuntrande för en som gärna köper en massa udda porslin! Dessutom - dom får användning av skålar och fat av alla storlekar, från serveringsfat och salladsskålar till pyttefat och pytteskålar, sådana som vi skulle ha till att lägga tepåsen på. Jag låter ofta bli att köpa dom minsta skålarna och faten, just för att jag inte haft någon bra funktion till dom - hur många tepåsefat kan man ha, liksom? Men lär jag mig laga mer japanskt, dukar jag mer japanskt, då har jag faktiskt användning för dom minsta skålarna/faten, och kan faktiskt unna mig att köpa hem när jag hittar någon som är extra fin.
 
Jag har redan en del i porslinsskåpet som absolut skulle fungera att duka japaninspirerat med, en del udda fat i olika modeller och former och storlekar, en del skålar av mindre modell, några av dom mindre skålarna känns dessutom väldigt japanska i formen och materialet. Men jag skulle gärna fylla på med lite fler alternativ, några fler skålar (just skålar i lagom ätstorlek saknar jag, jag har större och mindre), några roliga fat, några pytteskålar och -fat... Jag gillar alltid när jag får fler saker att kolla efter på loppis!
 
Jag har förstås gjort en pinterestanslagstavla med japansk keramik och porslin, kolla absolut in den ifall ni är minsta intresserade av sånt, för det finns en massa fint på den! Som tex:
 
 
 
 
 
Alla stilar finns verkligen representerade, rustikt wabi-sabi, retro, klassiskt blåvitt, kawaii, färgglatt och mönstrat... Det finns porslin och keramik för alla stilar och alla smaker, och habegäret löper hejvit inuti mig! Dessutom så blir jag ännu mer sugen på att lära mig att göra egen keramik, det vore hur kul som helst - både själva processen, och att få äga tallrikar och skålar jag har gjort själv!
 
Jag avslutar med några videos, först den jag pratade om i början, om hur man dukar japanskt, och sedan två videos med Gorogoro Kitchen's porslinssamling (minst en av dom har jag delat förut, men jag gillar den, så jag har inga problem att dela den flera gånger) - hon blandar vänsterländs och japansk keramik och porslin, och hon har en helt fantastisk och inspirerande samling! Jag har letat igenom youtube allt vad jag orkar efter flera samlingar som jag tycker lika mycket om, men jag har inte lyckats så bra - bara att hitta någon som delar med sig av sitt porslin är inte helt lätt! Här hittade jag en med fint porslin/keramik (börja titta vid 14 min), men hon har inte den japanska känslan som jag letade efter just idag, men definitivt bättre än ingenting!
 
 
 
 
Imorse badade jag Alice, så hennes päls är ren och fin och silkesmjuk, och om ett par timmar så ska vi åka och klippa henne. Det ska bli intressant att se hur mycket hundfrisören tar för bara klipp av päls och klor, min förra hundfrisör (som flyttar över hela landet, så det är därför jag måste byta) tog 700 kr (normalpris, vi fick Alice-pris ^_^) för bad, klipp, klor - hela kittet. Men jag gissar att den här är dyrare - jag klippte Lily hos henne en gång, och då tog hon 750 om jag minns rätt, men jag minns inte om det var med eller utan bad... Medans jag åker och klipper Alice, så kan ni lyssna på dagens soundtrack. Japanskt, förstås, men först tänkte jag typ musik från Studio Ghibli, men det finns ju japansk musik med betydligt mera drag i - som här, ett japanskt tjejband som gör covers på Ramones!
 
 

Kommentera här: