broderade kökshanddukar

Mars är äntligen slut (visst var det en otroligt lång månad!), det är april, påsken smyger igång idag, och förhoppningsvis så betyder det också att våren sätter igång ordentligt. Dom senaste åren, så har våren varit lång men kall, jag hoppas på lite vårvärme i år! Än så länge klär jag mig i full vinterutstyrsel (förutom att dom fodrade vinterskorna bytts ut mot sneakers), och inte ens mössa klarar jag mig utan, för det blåser så kallt. Så ja - lite värme, tack! Något annat som kom med påskhelgen, var ischiasen... Det är inte galet ont, och jag hoppas det går över innan det blir galet ont också - inte för att jag firar påsk direkt, men jag det lilla jag firar vill jag inte gå omkring som en ostkrok med ryggont... Så håll tummarna för att det går över! Håll också tummarna för att jag får mina köksskåp sålda, dom är utlagda på facebook nu. Framöver så lär jag lägga ut dom på blocket också, om jag inte hittar någon köpare här. Är ni i renoveringstagen, behöver vita överskåp till köket i bra skick, och är i närheten av norra Jämtland, hojta till!
 
Men jag ska ju skriva om kökshanddukar idag, inte om våren, eller ischias, eller om köksskåp... Dom här broderade jag när jag bodde i Nynäshamn, så för åtminstone 11 år sedan, troligen mer. Jag hittade ett fantastiskt trevligt vitt bomullstyg på tygaffären där, kraftigt och rejält, som gjort för kökshanddukar. Däremot så är färgen inte som gjord för kökshanddukar - det tog inte lång tid innan det blev fläckar som inte gick bort...
 
Idén till att göra något så gammaldags som att brodera kökshanddukar, kom när jag var väldigt inne på vintage housekeeping (alltså, ska man sköta hemmet, varför inte göra det med inspiration från förr?) och bloggen Brocante Home (otroligt trevlig och mysig blogg!). Det finns massor av söta mönster, många gratis, andra att köpa billigt (fast finns det bara en någotsånär skarp bild, så är det förstås enkelt att bara skriva ut vilken bild som helst...), jag har förstås en anslagstavla på pinterest där jag samlat mina favoriter. Den sista tiden så har jag varit lite sugen på att brodera fler handdukar, men två saker har hejdat tanken: dels så har jag inget kvar av det här fantastiska vita bomullstyget, och jag har inte ekonomi att köpa mer, dels så är det så opraktiskt med vita kökshanddukar, så jag använder inte ens dom jag redan broderat, för dom blir förstörda av fula fläckar.
 
 
När jag skrev det här inlägget, så fick jag en idé! Om jag klipper av den broderade delen på mina handdukar, och sedan syr nya handdukar av dom, som på bilden ovan, då får jag dels mönstrat tyg där man torkar händerna, och fläckar syns inte så tydligt. Sen så får jag också en del användbara tygbitar (dvs utan fläckar) att brodera på! Två flugor i en smäll! Nu ska jag bara hålla ögonen öppna efter bra  småmönstradebomullstyger på loppis, tills jag hittar sådana så kan jag sätta igång att brodera fler motiv! Å - och när jag ändå lägger en löjlig massa tid på en kökshandduk, varför inte virka en spets nertill också?
 
 
Här hittar man hundratals gratis broderimönster, bara att skriva ut! Sedan så behöver man bara kalkerpapper (finns i pappershandeln och på tygaffärer, kan jag tänka mig, det fanns förr åtminstone, och så kan man hitta på loppis ibland), så kan man sedan kalkera mönstret på vilket tyg man vill - det är lättast att se linjerna på ljusa tyger. DMC moulinégarner är bra att brodera med, alltså vanliga broderigarner, sy med 2-3 deltrådar så är det lättast att få till detaljerna. Det finns massor av olika broderistygn, en del mer komplicerade, andra väldigt enkla, och man klarar sig långt med några av dom enklaste stygnen. Det finns massor av tutorials på youtube om man är osäker!
 
Dagens soundtrack går i samma stil - eller åtminstone samma tidsanda! - som dagens inlägg. En massa bra musik från förr i tiden, alltså!
 
 

Kommentera här: