min nya kjol och stil vs trend

Jag berättade ju häromdagen att jag sytt en kjol, och jag lovade dessutom bilder på det färdiga resultatet. Jag tog med mig kameran och stativet ut, och gjorde mitt bästa för att visa hur kjolen ser ut - inte helt lätt, när man får gissa sig till vad kameran fångar! Modellen är superenkel - en lång rektangel till kjol, en liten rektangel till linning, och en dragkedja bak, och så veckade jag kjoldelen mot linningen (det var den tidsödande delen), sydde till linningen, sydde ihop baksidan, och sydde på dragkedjan. Och eftersom kjolen först blev för lång, så kapade jag den på längden, och fållade den sedan (först så använde jag den redan existerande fållen på gardinen som var mitt tyg). Superenkel modell, som sagt!
 
Som synes, så bryr jag mig inte om ifall kläder är "smickrande", dvs får mig att se smalare ut. Jag är den storlek jag är, vad jag än har på mig. Det enda jag bryr mig om, är ifall jag tycker att själva plaggen jag har på mig är fina. Det jag varit väldigt förtjust i det senaste året eller två, är voluminösa kläder, volanger, puffärmar, rynk, inte vad man "ska" ha på sig som tjock, men det struntar jag i. Faktum är, att hittar jag bara lite svarta tyger på loppis, så ska jag sy mig några klänningar och en kjol till. Jag förutspår också, att sommarens trend med vida klänningar med puffärm snart kommer att synas på loppisarna - jag tror inte att många kommer att hålla fast vid den stilen, och kommer då att lämna in på loppis istället. Jag hoppas att dom inte slänger bort dom iaf! Förresten, jag tänkte visa en annan av mina stilförebilder imorgon, apropå klänningar med volym!
 
Jag har sett fram emot en ny säsong av Project Runway ett tag, men det ser inte ut att hända förrän i vinter/vår nångång, om vi har tur. Så jag tänkte kolla om en säsong istället, och hittar då Project Runway Australia - dom har jag inte sett förut, perfekt! Säsongen jag ser nu är från 2008 (tror jag), och modet förändras definitivt med åren - i serien så täcker byxorna knappt rumpan, numera så har vi höga midjor som i princip når upp till revbenen. Dagens korta, vida byxor ser man inte heller skymten av. Men det är det som får mig att intressera mig för stil, och inte för mode och trender - en trend är ointressant när den är över, om man ska klä sig efter modet. För mig som gillar stil, så plockar jag upp modeller och detaljer över många årtionden (eller århundraden, rentav!), och så köper jag det som passar mig, det jag trivs i, det som sitter bra, det som tilltalar mig estetiskt, oavsett om det är inne eller ute. Den enda fördelen med trender, är om något jag gillar plötsligt blir modernt, då är det lättare att hitta plagg av den stilen/modellen. Det är dessutom den stora fördelen med att handla begagnat - man är inte utelämnad till kläder som är inne nu, utan har tillgång till kläder som har varit inne under alla tidigare år och årtionden. Dagens byxmode tex - kolla upp 80-talets byxor, jag garanterar att ni hittar 80-talsbyxor som funkar perfekt idag!
 
Jag ska koka lite te, fortsätta sticka sockar och kolla på lite mer Project Runway. Ifall ni också är på humör att göra kläder, så bjussar jag på ett lämpligt sy-soundtrack, och en länklista full av klädskaparinspiration!
 
 

Kommentera här: