slow fashion - stickade strumpor & skomakeri

Idag blir det inlägg om någonting som ligger mig väldigt varmt om hjärtat - slow fashion! Slow fashion är motsatsen till fast fashion (som jag INTE tycker om!) - fast fashion är sånt som dom flesta modebutiker håller på med, ifall dom inte klart och tydligt uttrycker att dom är hållbara (fast många modemärken håller på med greenwashing, dvs dom uttrycker sig så att dom låter mer hållbara än vad dom är, återvunnen polyester är en sån grej som låter miljövänlig, men vad det innebär är att man använder plast som annars skulle ha gått till PET-flaskor, men till skillnad från PET-flaskor så kan inte återvunnen polyester återvinnas igen, så då måste man använda ny plast till PET-flaskorna, och det blir inga som helst miljövinster), fast fashion är alla märken med billiga, dåligt sydda kläder i dåliga material, med nya kollektioner många gånger om året, med arbetare som behandlas uselt och inte får riktigt betalt för sitt arbete, med produktion som skadar miljön både lokalt där kläderna tillverkas och genom frakten, genom att dom köps i stora mängder och slängs knappt utan att ens användas, genom att materialens produktion eller genom att bli sopberg, osv. Fast fashion är en av dom stora miljöbovarna, och genom att undvika det så gör man skillnad! Slow fashion är ungefär allt som inte fast fashion är - att använda dom kläder som redan finns i garderoben, att ta hand om dom kläder man redan har, att handla secondhand, att göra sina kläder själv, att välja hållbara märken, att välja småskaliga märken, osv. Att köpa mindre antal nyproducerade plagg räknas också! 
 
Idag så blir det dels en hög med stickade strumpor som äntligen är färdiga, dels så blir det lite make do and mend, som dom sade på 40-talet, dvs att lappa och laga och att ta hand om det man redan äger.
 
Alla strumpor jag använder under vinterhalvåret stickar jag själv, och om jag hittade garn som är tunt nog och svalt nog för sommarstrumpor, så skulle jag sticka dom också! Jag har jättesvårt för att sitta still utan något i händerna (då doomskrollar jag på mobilen istället...), och det blir oftast strumpor, dom är ett lagomt stort projekt som inte blir så dyrt eftersom det inte går åt så mycket garn, särskilt som att jag oftast köper garnet på loppis. Eftersom jag gör allt jag kan för att skjuta upp att fästa garnet sedan strumporna är färdigstickade, så brukar det oftast innebära att jag har ett helt gäng att fästa garnstumparna på till slut, och det är egentligen värre, det brukar ta ett bra tag innan jag är klar. Av någon anledning så förtränger jag det varenda gång...
 
Jag har nästan gjort slut på allt mitt sockgarn medans jag stickat den senaste högen strumpor, jag har till och med använt upp mina fingarner, såna som har legat i många år utan att jag har haft hjärta att använda dom. Jag har också stickat upp rester (vilket har gjort att jag har två udda strumpor utan maka, för garnet tog slut...), och till och med stickat om ett par strumpor som jag inte var nöjd med. Jag har några nystan kvar i garnlådan, och jag har några rester kvar, men det börjar tyvärr vara helt slut på sockgarn, och det är sällsynt att jag hittar mer garn i mina trakter. Så jag vet faktiskt inte vad jag ska göra av mig själv när garnet är helt slut, som sagt - att sitta still med tomma händer, det får mig att klättra på väggarna!
 
Förresten - om det är någon som undrar hur många par strumpor en människa kan behöva, så är det många. Väldigt många. Mina händer börjar redan vara problematiska, lederna har börjat värka och stelna, och jag vet inte hur länge jag kommer att kunna sticka. Jag stickar strumpor nu för att dom ska räcka i resten av mitt liv. Jag hoppas att jag åtminstone kommer att kunna stoppa trasiga strumpor, men jag vet faktiskt inte, så ju fler par jag stickar nu, desto bättre, särskilt ifall jag inte kommer att kunna laga dom som går sönder (vilket strumpor ju gör till slut).
 
Dom här tre paren är stickade med mina "fingarner", jag stickade dom helt släta, för att garnet ska få all uppmärksamhet.
 
Helt enfärgade garner stickar jag antingen med strukturmönster, eller så stickar jag mönsterstickning (det gör jag inte så ofta, jag har svårt att få strumporna nog elastiska då, och dom är svåra att få på foten), och har jag bara mindre mängder av en färg så stickar jag här och/eller tå i en kontrastfärg.
 
Strumporna längst till vänster har jag stickat om, dom var förut ett par som var för stora, så jag aldrig använde dom. Bättre att repa upp och sticka nya strumpor! Randiga strumpor stickar jag förresten också av enfärgade garner, eller av ett enfärgat garn och ett mönstrat garn. Strumporna längst till höger har jag själv färgat garnet till, så dom ligger mig extra varmt om hjärtat! Jag har tre nystan kvar av egenfärgat garn, jag har plockat fram ett av dom, det ska bli mitt nästa par strumpor!
 
Jag har inte bara fäst garn på strumpor, jag har limmat skor också! Mina näbbstövlar hade släppt längs sulan, upptäckte jag förrförra vintern, och det är inte förrän nu som jag kunnat köpa lim (Rubberfix heter det som man använder för att laga skor!) och laga dom. Att limma fast sulan gick utan några större problem, men det blev ändå en glipa längs sulan där skinnet inte fäste, och där skulle snön komma in i vinter. Så jag gjorde ett experiment: jag täckte ordentligt med lim (det är vattenfast, så det hindrar förhoppningsvis värsta blötan), och så limmade jag på en läderremsa, och så limmade jag ovanpå läderremsan också. Jag hoppas att det håller någorlunda tätt, åtminstone om jag undviker värsta slaskvädret! Jag har inte så mycket emot hur det ser ut med laglappen (jag har inga problem med visible mending, dvs att låta lagningar synas), men jag gillar inte att det är en blank fläck av limmet, men det lär inte gå att göra något åt. Med tiden så lär det också bli slitet, och då blir det förhoppningsvis mindre blankt.
 
Jag plockade undan sommar-/höstskor idag, och då upptäckte jag att mina Minnetonka-skor inte var så snygga, dom var visst rätt leriga när jag ställde bort dom efter sista användningen, och jag lade inte märke till det då. Jag borstade bort leran så gott det gick, och då märkte jag att sulan började släppa även på dom här skorna, så jag limmade på den. Även här så syns limmet, men det är en så mycket mindre yta.
 
När jag limmat mina Minnetonka, så plockade jag fram min burk med läderkräm, och det är alldeles för längesedan jag använde den, den luktade lite härsket... Men jag smörjde ändå in näbbstövlarna, för jag tänker att det ändå är bättre än ingenting, och även om dom skulle behöva rengöras och smörjas in ordentligt, så blev det ändå skillnad! Jag skulle helt klart behöva bli bättre på att ta hand om mina skor och väskor!
 
Något som peppade mig jättemycket till det, är det här instagramkontot som jag nyss hittade, ja det är det som fick mig att ta fram läderkrämen och smörja in näbbstövlarna. Det fick mig också att inse att jag skulle behöva ett riktig skovårdskit i mitt liv (hennes är en dröm, med massor av tvål och kräm och borstar och sånt)!
 
 
yooon.ie samlar på Coachväskor, och hon köper dom bland annat på loppisar och sånt, ofta i dåligt skick, och så fixar hon till dom - rengör, lagar, och gör att dom blir som nya. Hennes videos är oväntat trevliga att titta på, jag har suttit en bra stund och tittat på när hon rengör läderväskor, och som sagt - jag blir jättepeppad! Jag har själv en gammal Coachväska, köpt för längesedan på Beyond Retro (den är bland det dyraste jag köpt secondhand, den kostade 400 kr, när jag googlade nu så är den från 80-talet och kostar 2-3000 kr, så det var ett bra köp!), och den skulle definitivt behöva lite kärlek - den har tappat formen, och hela nedre halvan har blivit vattenskadad av en vattenflaska som inte höll tätt. Jag vet inte om jag förmår att fixa till den (förhoppningsvis så kan jag lära mig genom att kolla på yooon.ie's videos!), men däremot så plockade jag fram den från klädkammaren - det är alldeles för längesedan jag använde den, och även om den ser lite ledsen ut, så förtjänar den att komma ut i friska luften!
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Yoonie (@yooon_ie)

 
Här är ett av hennes väskfynd - från trasig och sliten på loppishyllan, via putsad och smörjd och lagad, till en helt ny väska! Jag har som sagt suttit och kollat på ett helt gäng av hennes videos, och efter att jag har skrivit klart det här så lär jag kolla på ett gäng till - så tillfredsställande! ^_^
 
Egentligen skulle jag ha behövt putsa alla mina skor nu, men jag har inte grejer att putsa med (jag brukar ta en babyservett och torka av när det ser för illa ut...). Jag har, som sagt, plockat fram ett garnnystan för att sticka ett till par sockar, men jag ska inte sticka sockar heller, inte än i alla fall. Vad jag ska göra däremot (för jag kom på att jag hittade en påse med stoppning på loppis i sommar), är att virka en ny boll till min Littlephantväska. På deras Day Bag, så sitter det en virkad boll i dragkedjans kläpp, och min boll tappade jag för 2-3 år sedan, och det går inte att köpa en ny. Det visade sig att jag har garn som funkar perfekt, och nu har jag alltså stoppning också, så det känns som perfekt läge att virka en ny boll! ^_^
 
Idag lyssnar jag på den här spellistan, som inte har med någonting att göra, men jag satte på den igår kväll innan jag somnade på soffan, och sedan har jag helt enkelt fortsatt att spela den:
 
 

Kommentarer:

1 J:

Så fina strumpor! 😍

Svar: Tack! ♥♥♥
Miss Kitten Heart

Kommentera här: