om man gillar the makanai

 
Jag har många gånger skrivit om The Makanai här på bloggen, det blir lätt så när det är en av mina absoluta favoriter! Jag har kollat ett par gånger om den finns att köpa på DVD, för den dagen som den inte finns att se på Netflix längre, den dagen vill jag inte vara med om - hur ska jag överleva att inte se The Makanai med jämna mellanrum?  Jag har precis sett om den igen, och ser redan fram emot att se den en gång till, den är bland det trevligaste jag vet att titta på, så himla mysig och fin! Men istället för att bara se den serien om och om igen, så har jag hållit på och letat efter fler serier och filmer som förhoppningsvis är åtminstone nästan lika bra, och som också på något sätt handlar om mat. Jag har redan skrivit ett inlägg med tips, och här kommer ett till! ^_^
 
Jag har sett Tampopo och Kamome Diner (Tampopo-videon jag delar är hela filmen!), men jag har inte sett Yumeiro Patissiere (den delar jag också hela serien!), det är ett projekt för framöver. Tampopo handlar om jakten på att göra den perfekta ramen, det är på det stora hela en charmig film, rolig och knasig och definitivt udda. Den har några scener som inte känns höra dit, och några som är rent ut obehagliga (är ni djurvänner, vilket jag hoppas, titta bort när ni ser sköldpaddan, det gjorde jag i alla fall!) - jag säger bara äggulehångel! Kamome Diner handlar om en japansk kvinna som startar en diner i Helsingfors, och om de människor hon möter, och den är helt och hållet charmig, den kan jag rakt av kalla för feelgood!
 
 
 
 
Såsom min vana trogen är, så kollar jag förstås inte bara efter film/tv-serier, utan också efter böcker! Det finns faktiskt en del japanska romaner med mycket mat i handlingen, jag har ett gäng på önskelistan, men jag har också några hemma, ett par är nyköpta, men en har jag haft sedan den var ny:
 
 
Det syns faktiskt på dom vilken som är läst många gånger! ^_^ Ett år med kött av Ruth L. Ozeki är både mysig och inte ett dugg mysig, den handlar delvis om köttproduktion och köttkonsumtion i USA, och en av huvudpersonerna är en japansk kvinna som blir misshandlad av sin man, och inget av det är mysigt. Men boken är mycket mer än så, och den är väldigt bra! Bento Box in the Heartland av Linda Furiya är en matmemoar, hon berättar om sin uppväxt i ett lantligt USA, som första generationen amerikansk-japanska, född av invandrade japanska föräldrar, och hon berättar med utgångspunkt från den japanska mat hon växte upp med, och som bidrog till att hon kände sig annorlunda från resten av invånarna i deras lilla samhälle. Butter av Asako Yuzuki har jag inte läst än, men jag ser fram emot det! Den handlar om en kvinnlig seriemördare, som sitter i fängelse, och vägrar ställa upp på intervjuer, tills en journalist frågar henne om recept på hennes mat, och det blir också ingången till en kontakt mellan de båda. Det låter helt klart som en intressant bok!
 
Jag har hittat andra filmer/tv-serier som ser intressanta ut, men problemet är att hitta någonstans att se dom, särskilt som att textning är absolut nödvändigt - jag kan några ord och fraser på japanska, men inte ens i närheten av att kunna förstå ett samtal. Ibland så har jag sån tur att en film dyker upp på youtube, med textning och allt (som Tampopo), och då är det bara att tacka och ta emot, och sedan hoppas att det händer med fler filmer/tv-serier (jag har sett en till japansk film med mattema, Sweet Bean, eller Under körsbärsträden, men även om den börjar feelgood så slutar den sorgligt, men är det ok för er, så absolut - se den)! Jag hoppas att jag hittar fler filmer och tv-serier som faktiskt går att titta på, i så fall så kommer det att bli fler inlägg av det här slaget!
 
Dagens soundtrack är förstås på samma tema!
 
 

Kommentera här: