lappa och laga

Idag har jag inte världens roligaste sysslor för mig, men det är sysslor som ändå ska göras, och liksom när jag lagade och fixade stickat inför vintern, så är även det här något som är bra att ha gjort redan nu, så är det klart till vintern. Jag håller på att stoppa strumpor! Som sagt, inte så kul, men det känns bra när det är klart!
 
Jag lagar med olika garn varje gång, så som synes så har dom här strumporna varit med om några lagningar! Dagens stoppningar är dom gröna, och att det är så mycket av dom idag, beror på att jag inte väntar på att det ska bli hål den här gången, utan jag stoppar sockarna där dom börjar vara tunnslitna. Att vänta på att ett stickat plagg blir trasigt innan man lagar det brukar bli ett större jobb, än att laga och förstärka redan när det börjar vara en antydan till trasigt. Stämma i bäcken är ett bra ordspråk för den som brukar laga sina kläder (och det borde faktiskt alla göra - vi sliter och slänger alldeles för mycket)!
 
Att laga kläder istället för att slänga och köpa nytt, det börjar tyvärr vara en bortglömd konst, men fler och fler börjar med det igen, och på senaste år så har det nästan till och med blivit trendigt, och flera böcker har skrivits om ämnet. Till skillnad från förr, då lagningar skulle vara så osynliga som möjligt (lappade kläder var ett tecken på fattigdom, och ingen ville visa att man var fattig), så får idag lagningar synas, det finns till och med ett namn på det - visible mending. Som synes, så har jag tagit visible mending till hjärtat, hos mig får lagningarna gärna synas! Vill ni läsa mer om varför vi bör laga våra kläder istället för att slänga, så skrev jag ett blogginlägg om det för ett par år sedan, och inkluderade dessutom några tutorials på hur man lagar, kolla här om ni vill läsa det!
 
Åter till mina lagade strumpor - dom är är bland mina mest lagade strumpor, undersidan börjar vara mer stoppad än stickad vid det här laget, och jag kommer att fortsätta laga dom så länge det behövs. Fast jag tror faktiskt att jag kommer att lägga undan dom här, och slita på andra par istället, det är ju inte som att jag lider brist på stickade strumpor (jag stickade dessutom klart ännu ett par igår, jag satte igång med strumpstoppningen istället för att lägga upp ännu ett par strumpor på stickorna). Men dels så är det en del av min hållbara livsfilosofi, att laga kläder så länge det bara går, dels så skär det i hjärtat att göra mig av med strumpor som jag tillbringat många timmar med att sticka, och ofta så har jag dessutom stickat dom i jättefina garner. Faktum är, att dom första paren strumpor som jag stickade, för närmare tjugo år sedan, dom lagade jag inte när dom gick sönder, utan jag slängde dom, och det gör fortfarande ont i hjärtat när jag tänker på det - dels allt jobb, dels dom fina garnerna. Om jag inte ville laga, kunde jag inte bara ha lagt undan dom åtminstone? Så dum kommer jag aldrig mer att vara, så strumpor (och sockar) kommer jag alltid att laga, ända tills dom bara består av stoppningar, om det skulle vara så! Och som sagt - när dom inte går att laga mer, så tänker jag spara dom ändå! ^_^
 
Jag håller på att laga en väldigt tafflig middag, ris med kokta grönsaker, det står helt still i skallen, och egentligen så är jag inte alls på humör för att laga mat (däremot så ser jag fram emot att laga middag imorgon, jag fick hem presenter från min faster idag, en del av det blir till middagsmat imorgon, finmat som bara den!), men jag funkar inte om jag inte äter, och jag har inga mackor att äta istället för mat (det är annars vad jag brukar göra, te och mackor). Så ris och grönsaker, det hade i och för sig kunnat vara värre - jag försöker att låta bli att äta en massa pasta, jag mår inte så bra på det, så jag försöker att begränsa det till högst två dagar i veckan. Fast jag börjar ha ont om potatis, så då lär det bli mer pasta istället framöver...
 
I alla fall. Maten står på spisen, och jag lyssnar på det här just nu:
 
 

Kommentera här: