det växer och frodas!

Vi hade en rekordfin maj, men så fort det blev juni så blev det kallt och blött, vi hade några varma dagar förra veckan, men det är det enda - däremot så har vi haft riktigt kallt på nätterna, bara 5-6 plusgrader som minst (det märks på pelargonen, bladen har blivit köldskadade på ett sätt som jag aldrig sett på pelargonerna förr om åren). Men, trots bristen på sol och värme, så växer grönsakerna på bra (jag har i och för sig inget att jämföra med, jag vet inte hur dom brukar växa annars), och jag som aldrig brukar få grönsaker att växa speciellt bra, jag tror knappt mina ögon! Fast jag tror att Maria kan ta åt sig mest av hur fina dom är, det är hon som har förodlat allting. Ja, utom potatisen, den förgrodde jag själv, men att den växer ovanför jorden säger tyvärr inget om hur den växer under jord... Men jag håller tummarna!
 
Jag kollade tillbaks i bloggen, för att kolla när jag planterade allt - den 18 juni var det, så det har faktiskt bara gått två veckor! Det är helt otroligt vad det växt på två veckor! (Ogräset har förresten också växt en massa, ja som ogräs, nästa fina dag måste jag helt enkelt ut och åtminstone rensa fram rosorna, dom är helt dolda av ogräs nu...)
 
Grönkål, palmkål, ett par plantor kålrabbi och så ett gäng pak choi. Särskilt pak choien har växt som bara den! Jag vet inte om man kan skörda allt eftersom, eller om man ska vänta tills en planta är stor och skörda bara den, för kan man ta några stjälkar i taget, då är det helt klart dags att börja skörda! Egentligen så är det väldigt trångt i pallkragen, ursprungsplanen var att bara ha grönkål och palmkål där, men nu när pak choien växer så fort, så går det faktiskt helt enligt planerna - när grön-/palmkål börjar vara större, så har jag redan skördat dom andra grönsakerna!
 
Sockerärterna växer också bra, men dom vill inte slingra uppför pinnarna, så jag måste fixa snören att hjälpa till med!
 
Dragon växer som ogräs, den är redan större än pelargonen som skymtar bakom. Basilikan har inte växt lika bra nu när det inte är fint väder, pelargonen är som sagt inte heller glad, och tomaten frös ihjäl. Men - det har kommit upp en liten tomatplanta, jag får se om det blir något av den!
 
Den japanska spenaten växer också bra (jag har också sått ett gäng i en kartong, jag glömde kolla hur mycket dom har växt - att dom har kommit upp vet jag i alla fall, jag hoppas på en liten spenatäng i slutet på sommaren! ^_^), och jag har skördat lite redan. Japansk spenat, till skillnad från vanlig spenat, kan man faktiskt låta växa sig stora och fortsätta skörda på samma planta, det är anledningen till att jag ville ha såna. Strax bakom står en kronärtskocka, den har det inte hänt mycket med, och den ena plantan har tyvärr dött...
 
Mandelpotatisen växer som bara den, och ska man döma av bladen, så blir det mycket potatis i höst. Men man ska ju inte döma av bladen, och min erfarenhet av att odla potatis är inte positiv - jag brukar få väldigt lite potatis på varje planta, och väldigt små. Jag tyckte förresten att jag satte potatisarna långt ifrån varandra, men nu ser dom ut att växa väldigt tätt, så risken är stor att det blir bara pyttepotatisar i år också...
 
Tittar man i resten av perennrabatten, så ser det si och så ut. Det är väldigt frodigt och grönt, och det blommar en massa akleja (på översta bilden är aklejaplantorna jag satte för 2-3 veckor sedan), och borstnejlikan har också börjat blomma. Men samtidigt så är det det enda som blommar - jag skulle behöva plantera något mer som blommar i juni/juli, för som det är nu så kommer det sedan att vara bara grönt tills höstastern börjar blomma i höst. Nu har jag i och för sig brudslöjan som jag planterade i våras, den växer på som bara den, men jag vet inte om den hinner att blomma. Jag har också löjtnantshjärtat som jag flyttade i våras, men jag tror inte att den hinner växa såpass mycket i sommar, den är fortfarande väldigt liten. Men perenner är maraton, inte sprint, och att fylla min rabatt har tagit lång tid, och jag är inte klar än, och det är ok! När jag låter det ta tid, så hinner jag se vad jag behöver göra annorlunda, jag flyttar om plantor ibland (jag har fortfarande inte delat min lungört, det måste jag göra snart, för den håller på att växa över mina irisar, likaså så måste jag ta bort lite akleja vid irisen, dom har blivit helt igenväxta - igen), och jag försöker att komma ihåg när det blommar och när det inte blommar. Förresten - jag kom på en till som förhoppningsvis blommar senare i sommar: min dahlia! Jag har för mig att dom blommar på sensommaren! Den är ju ingen perenn, och jag ska ta upp knölarna och ge tillbaks till Maria i höst, så fixar hon nya blommor av dom nästa vår. Jag kan inte förodla någonting, för jag har bara ihjäl dom. Ja, förutom att förgro potatis, det fixade jag! ^_^
 
Jämfört med mångas rabarberodlingar, så är min inte mycket att hänga i julgranen, men jag är väldigt glad för mina rabarber, för jag tror aldrig att dom varit så stora som i år! Dom har några ledsna blad nertill, jag ska ta och rycka bort dom stjälkarna, annars så är dom jättefina, dom klagar inte på årets sommarväder!
 
Som sagt - vädret har inte alls varit roligt, men det har inte hindrat trädgården från att växa på som bara den, och det ska bli spännande att se hur det ser ut om några veckor igen! Förhoppningsvis så får jag tillbaks lusten att fixa i trädgården också, för jag har fortfarande en massa som jag vill fixa, och som jag behöver fixa, och jag får absolut ingenting gjort. Eller ja, jag har klippt gräset några gånger i sommar, men det är typ allt... Tanken var bland annat att jag skulle börja sätta upp kanten runt perennrabatten, även om det bara är en liten bit i taget. Jag har inte ens börjat bära betongplattorna på baksidan... Ett trädgårdsryck vore väldigt behövligt!
 
Tänk om man kunde träna katter till att åtminstone dra upp ogräs? Framför den röda odlingslådan (som jag fortfarande, efter flera år, inte odlat något i...) och till vänster om den, har jag planterat rosor, men dom syns knappt, det är som en enda stor ogräsodling... Jag MÅSTE få tummen ur! Som sagt - nästa fina dag, då jäklar! ^_^
 
 

Kommentera här: