målarmåndag - zetti zine

Som jag sagt några gånger - jag hade så roligt med att göra mitt förra minizine, så jag hade knappt gjort klart det, innan jag började på nästa! Det förra gjorde jag till en swap som jag håller i hos iATCs, det här gjorde jag bara för mig själv, även om jag hoppas kunna byta det i framtiden, och dessutom så kommer jag antagligen att skicka med den som en bonuspresent när jag skickar tillbaka deltagarnas minizines - det är alltid trevligt som deltagare att få en liten present i sitt returkuvert!
 
Jag har nämnt zetti förut, en konststil som Teesha Moore hittat på. Jag var väldigt mycket inne på zetti för en massa år sedan, men dom senaste tio åren eller så, så har jag bara gjort korta återbesök. Medans jag höll på att göra klart mitt orakelminizine, så slog det mig - ett minizine och zetti är som gjorda för varandra! Många som håller på med zetti gör det i art journals, så själva "bok"-formatet är inget nytt i zettisammanhang. Däremot så är det inte helt enkelt att göra zetti i litet format - det får inte plats så mycket på den lilla ytan, och texten, som är en stor del i zetti, måste ibland väljas bort när man gör det smått. Antingen det, eller så får man förenkla, och välja bort andra element. Zetti i ATC-format är inget nytt, men det är nästan som en egen liten genre, eftersom man får anpassa så pass mycket. Jag har försökt att hålla mig till originalstilen, men bara förminskat den, men som sagt - texten tex har fått ta lite stryk. Collageelementen har krävt en del kreativitiet också - jag har inte hållt på med collage på evigheter, och jag har väldigt lite sånt kvar sedan dess, och dessutom så hade jag inte kvar några tidningar att klippa ur heller - det var en utmaning att få ihop mina små figurer! Annars är zetti en bra konststil för den som inte känner sig kunna rita, för man klarar sig långt med bara collage - och ju märkligare figurer man sätter samman, desto bättre! Mitt vanliga medium är inte heller markers/tuschpennor, och jag har väldigt få, och många håller dessutom på att ta slut - det kunde jag inte heller låta bli att lägga märke till, att jag behöver köpa lite mer pennor! Akrylfärg har jag däremot rätt gott om, men det hjälpte tyvärr inte den här gången... ^_^
 
Såhär började jag på mitt zettizine - allra först så delade jag upp pappersarket i åtta rutor, en för varje sida i mitt minizine. Sedan så målade jag varje ruta i en bakgrundsfärg, och sedan så klippte jag ut och limmade pappersremsor och washitejp som ramar runt varje ruta. Och sedan så var det dags att leta collageelement - ansikten och kroppar och detaljer som jag sedan byggde ihop mina figurer med!
 
Det här är originalet, jag klistrade och målade direkt på ett akvarellpappersark i A4-storlek, och jag kommer inte att kunna vika ihop det till ett minizine förrän jag har kopierat det på vanliga tunna skrivarpapper - det är helt enkelt för tjockt för att vika ihop, och vecken skulle bli fula, och det skulle sen inte bli bra när jag kopierar. Jag får helt enkelt vänta tills i slutet på sommaren med att se hur det färdiga minizinet ser ut, jag har slut på svart skrivarbläck, och kan inte köpa mer förrän dess. Men jag kan förstås dela det med er här ändå - det kommer ändå att se annorlunda ut på skrivarpapper när jag kopierar det, det blir som två olika konstverk, originalet och kopian. Fast jag ska lyxa med bättre skrivarpapper, så blir skillnaden förhoppningsvis inte lika stor!
 
Vi kollar på närmare håll:
 
Framsidan och baksidan! Eftersom väldigt få vet vad zetti är, så skrev jag en kort förklaring på baksidan.
 
Mina collagefigurer satte jag ihop av diverse delar, det är bara bra om proportionerna inte stämmer, om man blandar människor och djur, man kan sätta ben direkt på huvudet, sätta på vingar istället för armar, knasiga hattar är bara bonus, likaså oversize ögon - ju surrealistiskare desto bättre! Sedan så plockade jag fram färgpennor och tuschpennor, för mer färg och mer mönster, och till sist så lade jag till text där det fick plats, jag använde mig av ord från Rebel Girl av Bikini Kill, en av mina favoritlåtar. Och jag ser nu, att jag glömt bort att gå över texten med en tjockare penna på sidan med ålafågeln, det får jag fixa till... Men vill ni själva testa på lite zetti, så har Teesha Moore gjort en tutorial här!
 
Det känns ganska givet, dagens soundtrack:
 
 

Kommentera här: