lite skuggväxter och en midsommarbukett

Jag började prata funkia med lillasyster Maria, och var då tvungen att gå ut och kolla hur min funkia ser ut i år - jag planterade den förra året, och jag hoppas att den ska sprida sig och ta mycket plats. Dessutom så är förhoppningen att jag ska få tag på många fler funkior, olika sorter, olika färger (plus andra skuggväxter), så att hela den hörnan av trädgården blir helt överväxt av dom. Det är en liten hörna bakom köket, på ena sidan är det en häck, på andra sidan är står huset, på bakre kanten är en stor rönn, och framkanten vätter åt norr - skuggigt, alltså! Dessutom så blir den hörnan lätt bortglömd, den är inte helt lättåtkomlig pga träd, och så trivs brännässlorna där, så det är inte direkt mysigt att promenera där. Jag behöver växter som breder ut sig och trivs på egen hand, och som är en trevlig överraskning när jag väl går dit och kikar på dom! Och även om jag inte satt många växter där än (jag började plantera där förra året bara), så uppför dom sig bra, dom som växer där nu!
 
Funkian var bara pytteliten när jag fick den i juni förra året, så tydligen så trivs den rätt bra här! Jag hoppas alltså att den ska sprida sig som bara den, dessutom så kan jag förstås också dela den och hjälpa till med spridningen, bara den blir större! Och så vill jag som sagt plantera ännu mer funkia - Maria har en sort hon vill dela med sig av, så vi ska byta funkia nånting framöver, bara dom blir större.
 
Liljekonvaljen växer också bra, som synes, och jag är väldigt glad för att dom blommar också! Enligt hon jag fick dom av, så sprider dom sig som ogräs, det ser jag fram emot!
 
Getramsen blev visst väldigt suddig i toppen (mobilen fokuserade mer på gräset än på blommorna...), den är än så länge en ensam blomma, men jag hoppas att den också ska sprida sig! Jag har en till i perennrabatten, och jag funderar på om jag inte ska flytta hit den också, men det får bli senare i sommar, när det förhoppningsvis är mindre varmt och mindre torrt. Av det jag läst mig till, så ska dom också sprida sig lätt, och det är som sagt precis vad jag vill ha här!
 
Som ni kanske ser på bilderna, så är det mer skogsdunge här än trädgård, nu blommar skogsstjärnor, tidigare på sommaren blommar skogsvioler, jättefint! Skogsvioler är en favorit, jag försökte plantera några tuvor första eller andra sommaren här, men dom tog sig aldrig. Men som tur är, så behövdes det ju inte - det växer skogsviol alldeles av sig själv!
I hörnan vid staketet har jag planterat ormbunke ovanpå Isas grav, dom hoppas jag också att dom ska breda ut sig - ett litet hav av ormbunkar skulle skymma mycket av det tråkiga staketet! Och på sätt och vis så blir det som att Isa lever vidare också, och det tycker jag förstås också om!
 
På midsommarafton så var jag ut i trädgården och plockade ihop en bukett av vad som blommar nu, det blev en väldigt spretig och omatchad bukett! ^_^ Jag har inte direkt bukettvänliga blommor i mina rabatter, det kan man inte påstå (violerna växer inte i rabatterna, dom är väl strikt räknat ogräs, men så fint ogräs att dom får vara kvar)! Fast dom är fina, där dom växer! Efter att jag varit ute och kollat på mina skuggväxer, så plockade jag in några liljekonvaljer också, så dom fick också flytta in i buketten. Men det var efter att jag tog dom här bilderna, så här är dom inte med!
 
Igår kväll gick jag ut och påbörjade det tristaste jobbet i trädgården - att rycka brännässlor. Jag tog det värsta först, alltså skuggträdgården bakom köket, ja, den jag pratar om här ovan, där är det mest brännässlor på störst yta, och så är det träd att krypa under för att komma åt brännässlor och hemska hallonskott (dom tycker jag lika illa om som brännässlorna, dom sprider sig som blixten, överallt!). Jag har fortfarande brännässlor att rycka i vinbärsbuskar, sälgbuske och längs staketet, och jag har en massa gräs och ogräs att rycka bland rosorna, men jag har börjat i alla fall, och jag har som sagt tagit det värsta redan. Blir det inte så vansinnigt varmt nästa vecka, så är planen att fixa det då! Gräs skulle jag också behöva klippa - det är en vecka sedan, och det har växt minst en deci, ännu mer på en del ställen - det är inte brist på näring i jorden! Ja, inte gräsmattenäring, i alla fall! ^_^ Men, det måste få vänta, som jag sagt innan - jag har en tank bensin kvar, sen kan jag inte köpa mer förrän om ett par månader...
 
Dagen började med Beth Ditto för mig, det är ingen dålig början!
 
 

Kommentera här: