stickar vantar

Jag har varit så fruktansvärt rastlös nu ett tag, och det beror till stor del på att jag har suttit med tomma händer - har jag inget att sticka/virka/brodera/sy/osv, då kryper det i hela mig! Och det gör inte bara att det blir svårt att sitta stilla, det gör att jag får svårt att hitta filmer/serier jag är på humör för, böcker jag har lust att läsa, ja det krånglar till mitt liv och min sinnesro väldigt! Det blir rena myrornas krig i skallen, och i kroppen! Men - igår morse så nystade jag upp två garnhärvor, och började sticka på ett par vantar jag tänkt sticka länge, och även om jag har fått repa upp en del när jag läst fel på diagrammet, så känns det ändå väldigt, väldigt bra!
 
Jag stickar Gudrun-vantar, något jag velat göra i flera år! Jag började faktiskt på ett par för några år sedan, jag använde tunt sockgarn från Järbo eller Drops, om jag minns rätt, i ljusblått och i ljusrosa (jag hade en period då jag försökte få till en garderob i blå och rosa/vinröda nyanser, plus svart och grått), men efter nästan en färdig vante så gav jag upp det projektet. Det garnet var lite tunnare än det jag använder nu (det jag har nu är egentligen lite för tjockt), och jag hade ett halvnummer tjockare stickor, så vantarna blev dels för sladdriga och glest stickade, och på grund av det så blev dom alldeles för stora.
 
Insidan av handen är täckt med små kvinnotecken, och utsidan har ett enda stort, med en knuten näve i - det klassiska tecknet för kvinnokampen! Vantarna kommer att behövas blockas (eller våtsträckas) när dom är klara, för garnet på baksidan drar ihop maskorna lite, särskilt i skarven mellan två stickor, när dom är blockade så blir dom förhoppningsvis släta och fina, och det blir lättare att se motivet. Men, förutom det, så är jag så nöjd! Det lite tjockare garnet och dom tunnare stickorna gör att vanten blir väldigt tät, den blir förhoppningsvis varm och skön, och den här gången så tror jag att den kommer att passa perfekt! Dessutom så är den stickad av merinogarn, så den blir mjuk som bara den!
 
Garnet fick jag i present av Audrey för ett par tre år sedan, det är ett för henne lokalt garn, De Maille en bas, och det är handfärgat. Jag fick fyra minihärvor, det här är två av dom, och jag har två kvar - enligt mönstret ska det gå åt ca 30 gram av varje färg, och varje härva är på ca 35 g, jag hoppas att det ska räcka, men det är alltid lite nervöst! När Gudrunvantarna är klara, så tänker jag mig att det ska bli ett till par vantar av dom andra två härvorna, jag har andra vantar med feministiska motiv som jag gärna skulle vilja göra, tex. Det är förresten svårt att fånga färgen på garnet (det hade i och för sig säkert hjälpt om jag hade rest mig upp från soffan och jagat bättre ljus...), dom är mörklila och vinröd, motivet syns bättre i verkligheten än på bilderna, även om kontrasten är långt ifrån lika stor som på vantarna på mönstret (som syns på första bilden).
 
Jag har förresten en liten hjälpreda när jag stickar, det hade varit bara mysigt (om än tungt på armen och axeln...), men Selma kan tyvärr inte låta bli att försöka hugga stickorna, antingen med tassen eller med tänderna, och eftersom stickorna är väldigt smala och vassa, så är jag rädd att hon ska göra illa sig. Jag vill INTE ha en katt med en sticka genom gommen eller i ögat!
 
 
Det här är förresten en anledning till att jag fick tummen ur - äntligen en ny video med Anna Sjösvärd! Den kom redan i början på december, men jag har inte velat se den utan en stickning i händerna, för jag vet hur det är - jag blir så vansinnigt sugen på att sticka när jag ser hennes videos (eller hennes instagram, för den delen). Då känns det nästan som ett straff att titta utan någon stickning! Så, för att äntligen kunna se videon, så var jag tvungen att sätta igång med att sticka något! ^_^
 
Klockan är bara kvart i tre nu, det skymmer redan, och inomhus så börjar det vara nästan mörkt - inte helt idealt för att sticka mönsterstickning med två murriga färger, och med ett mönster med små små rutor (vilket förklarar varför jag stickade fel flera gånger igår kväll och i morse...) - det kräver glasögon av och lampa alldeles bredvid, och det betyder att jag skulle haft tag på nånting att titta på som jag kan utantill redan, för jag ser inte ända till datorn (en hel meter...) utan glasögon, och jag måste hålla ögonen på stickningen hela tiden, för det är oavbrutna färgbyten (stickar jag tex sockar utan mönster, då spelar det inte så stor roll hur ljuset är, jag behöver inte titta på stickningen speciellt mycket). Så frågan är - vad ska jag titta på? Hade jag varit smart, så hade jag slagit på en podcast istället, och bara suttit och lyssnat, men saker måste ju vara på ett visst sätt för att fungera för mig, och podcasts lyssnar jag på i bilen och i hörlurarna när jag går på långpromenad eller klipper gräs. Podcast fungerar alltså tyvärr inte att sticka till... Och böcker går inte att lyssna på, jag glömmer att höra vad dom säger, och måste hålla på och spola tillbaka hela tiden (det gör jag i och för sig med film/tv också, spolar tillbaks en massa, för jag missar vad som händer)... Jag önskar ibland att jag inte var så jäkla krånglig! Alltså som sagt - vad ska jag titta på för någonting? The Hobbit igen? Det är faktiskt ett par månader eller så sedan jag såg den senast, och den är faktiskt väldigt stickvänlig, och stickinspirerande - hober i allmänhet har riktigt inspirerande klädstil! ^_^ Jag har också funderat nu ett par dagar på ifall jag ändå inte ska börja se Outlander, jag vet att många älskar den serien, men jag har inte varit speciellt intresserad av att se den förut. Även den har väldigt mycket fina kläder, har jag förstått, och det är en stor anledning till att jag funderar på att se den - jag har faktiskt ingen koll på vad serien handlar om...
 
Men ja - slutsvamlat, nu ska jag sticka lite till, jag skulle gärna bli klar men åtminstone nästan en vante idag! Dagens julspellista känns faktiskt litegrann hobbitcore, och Outlander (iaf som dom outfits jag har sett), och Anna Sjösvärds stil, men däremot inte så känns den inte så mycket som mina vantar, men man kan ju inte få allt här i världen! ^_^
 
 

Kommentera här: