loppisshoppinglista

Före jul och födelsedag, så brukar jag sätta ihop en önskelista till bloggen, inte för att jag förväntar mig ett berg av presenter, utan för att det mest är minneslistor till mig själv - hela mitt liv är upphängt på minneslistor, mitt eget minne är knappt existerande. Dessutom så har jag märkt, att om jag uttrycker sånt jag gärna vill ha, så dyker det upp oftare än om jag inte gör det! Några gånger så har det varit i form av fantastiska bloggläsare/instagram-/youtubeföljare och vänner, men för det mesta så verkar helt enkelt loppisgudarna hålla öronen öppna för det jag önskar mig. Eller ja, inte alltid, men ibland i alla fall! Men - i år så hoppar jag över steget att kalla det önskelista, idag tänkte jag helt enkelt dela med mig av min loppisshoppislista, sånt som jag håller ögonen öppna efter lite extra på loppis och secondhand i allmänhet. Och skulle någon råka tänka i önskelistebanor, och råkar ha förrådet/källaren fullt med grejer, varav en grej är något på min loppisshoppislista, jag skulle inte gråta för det heller, förstås! ^_^
 
 
 
 
 
Den här listan är aktuell fortfarande (tanken när jag skrev den listan, var att den kommer att vara aktuell i många år framöver, och jag tror faktiskt att jag har rätt i det!), några av sakerna på den listan är sakerna här ovanför - jag vill jättejättegärna ha tur på loppisar under nästa år, och hitta mer stenägg, Alice i Underlandet-muggar (jag saknar fem stycken, allra högst på önskelistan är dodofågeln!), Till bords med-böcker (jag har hittat Till bords med Proust, Till bords med Renoir och Colette - det goda livet) och fler delar av Wilhelm Kåges Våga.
 
 
Alice i Underlandet-utgåvor har jag letat efter i sådär 10 år, och kommer nog att fortsätta leta minst lika länge. Att hitta på loppis är sällsynt, åtminstone här uppe (sällsynt, men inte omöjligt!), att hitta på tradera är lättare, men där har jag förstås andra samlare att fajtas med, och priserna dras ofta snabbt upp över min budget.
 
En till liten Billy-bokhylla (106x60x28 cm) har jag letat efter sedan i somras, innan jag var på jakt efter en så tycker jag att jag såg dom nångång ibland, men nu är dom förstås som bortblåsta. Så är det tyvärr alldeles för ofta! Jag hoppas det dyker upp en hyfsat snart, för just nu så ser bokhyllsväggen ganska rumphuggen ut i vardagsrummet!
 
 
Keramik med känsla av japansk estetik kollar jag alltid efter! Om det råkar vara japanskt så är det förstås extra bra, men även skandinavisk keramik känns ibland väldigt japansk, och det går bra det med!
 
 
En del köksgrejer behöver bytas ut, och andra köksgrejer behöver jag - en stor termos (det är svårt att hitta secondhand, oftast så luktar det kaffe i dom), ett par ugnsformar i rostfritt stål (jag har ett par pyrexformar, men dom ser förjäkliga ut, nackdelen med glasformar, är att när det bränner fast i dom, så är det nästan omöjligt att få bort), ett par, tre matlådor i plåt, en köksvåg, en stekpanna i rostfritt stål, en liten tjockbottnat kastrull i rostfritt stål (jag hittade en större kastrull i rostfritt stål förra sommaren, och jag älskar den - mina emaljkastruller är jättefina, men det bränns gärna i botten, men jag får jobba hårt på det för att få det att brännas i den rostfria!)... Ja, lite av varje i köksgrejsväg! Jag skulle också vilja hitta en bättre lösning för te, eller ett sätt att få bort ingrott te ur tekulor/silar, jag har fått slänga flera, för jag får dom inte rena! Nu känns tyvärr den bästa lösningen att köpa på mig alla tekulor jag hittar på loppis, och så byta ut vid behov, men jag gillar inte slit-och-släng-mentaliteten i det (även om jag använder tekulan sådär 100 gånger innan den byts ut...).
 
 
Gammalt julpynt, förstås - det har jag köpt på mig dom senaste 25 åren eller så, och lär inte sluta med det! Fina julkulor, absolut, men också annat gammalt pynt, jag är öppen för det mesta, bara det är vintage/antikt och fint! Av någon anledning så samlar jag på julkrubbor, jag som inte ens är kristen, men det finns så många fina, i alla möjliga stilar och modeller och varianter (gamla julkrubbefigurer i trä fick flytta till min tomtegrotta idag, i brist på ett stall att ha dom i). På sätt och vis så är dom att tacksamma att samla på när man har ont om utrymme - det är sällan jag hittar nytillskott till samlingen, så den växer väldigt sakta! ^_^
 
 
Svart garn (helst ull, men naturmaterial överhuvudtaget kan funka) i såpass stor mängd att det räcker att sticka tröjor med. Det är tyvärr svårt att hitta, särskilt här, där garn överhuvudtaget är sällsynt på loppisarna. Sockgarn är också alltid intressant, oavsett färg, och det har jag lyckats hitta någongång ibland, men det är tyvärr långt mellan gångerna. Men just ullgarn att sticka tröjor med (och en stor halsduk), det är behövligt - jag har alldeles för få ulltröjor i garderoben, och akryl håller mig helt enkelt inte nog varm, särskilt inte när det är -25°, som det tyvärr verkar vara ofta i vinter...
 
Den här listan må se lång ut, men den är ändå bara början - jag köper så gott som alla mina saker secondhand, så allting som andra går och köper i en "vanlig" affär, eller klickar hem på nätet, det letar jag efter på allehanda loppisar. På listan står alltid tex böcker (jag har en lång lista på skönlitteratur som jag kollar efter, men jag brukar tyvärr oftast glömma den listan hemma, och i skallen lyckas jag hålla sådär tre författare...), bland annat gamla kokböcker och Husmoderns köksalmanack till samlingen, kläder och skor (nu kollar jag efter en jättevarm svart vinterkappa, svarta rejält fodrade vinterstövlar, svarta leggings, eller leggings nästan vilka som helst, jag använder dom nästan hela tiden hemma, så dom som inte är svarta nöter jag på till vardags, svarta ulltröjor, bland annat), gardiner till vardagsrummet (måste finnas fyra likadana längder, det krånglar till saker och ting) och till köket (måste finnas till tre fönster), kuddar till sängen (dom måste förstås vara oanvända och lagomt höga och lagomt hårda), stora lakan (eller påslakan som kan göras om till lakan), porslin (just nu har jag mycket udda porslin, dom hoppas jag på att byta ut, bara jag hittar något som jag tror att jag kommer att kunna leva med i många år), tavlor och tavelramar, grejer till trädgården, med mera, med mera, med mera!
 
Och det här är förresten inget som jag förväntar mig att hitta på en gång, i ett svep, snart - det är långtidsprojekt, jag hoppas på att kunna pricka av en del av grejerna på listan under nästa år, annars får jag fortsätta leta under kommande år. Den dagen jag slutar gå på loppis, och den dagen jag hittar en massa fint/smart/praktiskt/bra/roligt är den dagen då jag lägger näsan i vädret!
 
En av mina absoluta julmusikfavoriter är She & Him:
 
 

Kommentera här: